Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  25 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

ENFLASYONLA MÜCADELE -2-

 

ENFLASYONLA MÜCADELE -2-

-Geçen haftadan devam-

Bir önceki yazımızda enflasyon kavramına yüzeysel olarak değinmiş, yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle sabit gelirli, düşük ücretli ve yoksul vatandaşlarımızın menfi şekilde etkilendiğini belirtmiştik.

Önemle belirtmek gerekir ki gelişme ve kalkınmamızı engelleyen, ulusal ve sosyal hayatımız üzerinde olumsuz etkiler yapan enflasyon canavarı ile etkin şekilde mücadele edilmesi gerekir. Gittikçe yükseliş gösteren enflasyon rakamları karşısında ülke yöneticileri duyarsız kalamaz. Savunma adına enflasyona mazeretler de aranamaz. Bilinmelidir ki hükümetler ağlama duvarı değildir. Masa başında “tedbirler paketi” adı altında paket üstüne paket açıklanması da hem yetersizdir hem de inandırıcı değildir. Bu tür göstermelik uygulamalar, geçici pansumanlar sadece günü kurtarmaya yönelik olur ki asla kalıcı çözüm yolu sayılamaz.

Enflasyonla mücadele edebilmek mümkünmüdür? Bize göre evet mümkündür. Yeter ki ülke gerçeklerini bilelim. Zaman zaman hatta süreklilik gösteren fiyat artışlarına seyirci kalmadan arz talep dengesi gereği ekonomi kurallarını işleterek zamanında müdahale etmek gerek. Zaten iktidarın görevi enflasyon olgusunu ciddiye almak ekonomiyi çökerten faktörleri ortadan kaldırmaktır.

Enflasyonla mücadelede kısa vadede; kamuda, özel sektörde hatta fert düzeyinde yapılacak harcamalarda tasarrufa yönelinmesi, vergi sisteminin rasyonelize edilmesi, para politikaları, sağlıklı denk bütçe ile ödemeler dengesindeki açıkların kapatılması gibi tedbirlerin alınmasıdır. Uzun vadeye dayalı önlemler olarak da; istikrarlı gerçekçi ekonomik politikaların üretilmesi ve uygulamaya konulmasıdır.

Enflasyonla mücadelede güdülecek temel ilke arz-talep arasında denge kurmaktır. Günümüzde en kolay yol olarak başvurulan “para, iktisat, maliye ve faiz politikalarıyla toplam talebi kısmak, enflasyonla mücadelede akla gelen ilk konvensiyonel vasıtalar” olmuştur. Kapitalist teorisyenlerce izlenmesi tavsiye edilen yüksek faiz politikası, talebi bir ölçüde kısarken üretim artışını engellemektedir. Hele faiz politikasının uzun süreli bir hale sokulması durumunda görülecek zarar, faydadan daha fazla olacaktır.

Arz-talep arasında denge sağlamak için tercih; toplam talebi azaltmak yerine toplam arzı toplam talep seviyesine yükseltmek olmalıdır. Genel olarak ekonomide değişmez kural budur. Bu denge kurulmadığı sürece enflasyon süreklilik arz edecektir.

Geçmiş yıllarda enflasyonun ülkemizde meydana getirdiği tahribatı gördük. Şayet gerekli önlemler acilen alınmadığı zaman aynı tahribat yeniden yaşanacak buna bağlı olarak da sosyal güven ve değer yargıları kaybolacak toplum dejenerasyona uğrayacaktır. Zengin daha zengin, fakir daha fakir olurken gelir dağılımındaki bozukluk rüşvet, iltimas, yolsuzluk, hırsızlık gibi gayri ahlaki hastalıklar yaygınlaşacaktır. Dayanışma ve yardımlaşmanın yerini zulüm ve sömürü alacaktır.

Sonuç olarak üretime ağırlık verilmeli, akılcı, rasyonel bir ekonomik alt yapı oluşturulmalıdır. Bunun için de nitelikli insan faktörüne ihtiyaç vardır. Bu bakımdan ülke ekonomisinin yönetiminin bilgili yetenekli ve deneyimli kişilere bırakılması enflasyon probleminin çözümünde atılacak ilk adım olmalıdır.

Bunun yanı sıra belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi için ekonomide sorumlu yöneticilerin alacakları karaları hiçbir baskı altında olmadan çekinmeden alabilmeli ve uygulayabilmelidir. Hiçbir politik menfaat düşünmeden “önce milletim sonra partim” diyebilen şeffaf yönetimden yana ilkeli, dürüst bir iktidarın iş başında olması enflasyonla mücadelenin ön şartıdır.

Satırlarımızı noktalamadan önce şu önemli hususu da belirtmekte yarar vardır. Ekonomi basit sıradan bir konu değildir. Sokak sloganlarıyla da izah edilemez. Ekonomi bir ilim dalıdır. Hem de öylesine ciddi ve önemli bir ilim dalıdır ki “Toplumun ve bireylerin refahını maksimum düzeye yükseltme amacını güden bu amacı güderken de kıt kaynakların toplumsal refah açısından optimal dağılımını sağlamaya yönelik kuralları tesbite çalışan bir ilimdir.” Bu ilmin dışına çıkıp pansuman görevini gören geçici çözümlerle ne ekonomik istikrar ne de ekonomik kalkınma sağlanamaz.

Dikkat edilecek olursa yukarıda ekonomiyi tarifimizde “kıt kaynaklar” deyimi geçmektedir. Unutmayalım ki; yeryüzünde hiçbir mal hergün teneffüs ettiğimiz hava gibi bol ve bedava değildir. Şayet ihtiyaç duyulan kaynaklar kıt ve sınırlı olmasaydı bugün ne ekonomik sorunlar olacaktı ne de ekonomik sorunları çözmek için bir sistem arayışına gidilecekti.

Ekleme Tarihi: 21 Şubat 2019 09:23

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  25 Nisan 2024