Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  29 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

DEDE OSMAN AVNİ BABA

 

DEDE OSMAN AVNİ BABA





Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin aslen Urfalı olduğu bilinmektedir. Doğum tarihi konusunda elde net bir bilgi bulunmamak ile birlikte hayatı hakkında da fazla bir malumata sahip değiliz.

Sadece sevgili şeyhimiz Hayri Baba Hz.lerinden duyduğumuz bir iki menkıbesini kırık dökük anlatmaya çalışacağız.

* * *

Dede Osman Avni Baba Hz.leri zamanında Şanlıurfa’da Müslümanlarla Erme­niler beraber iç içe yaşarlarmış. Urfalı Ermenilerden biri ticaret için başka bir memlekete gider. Seyahati esnasında bindikleri vapur fırtınaya tutulur. Herkesi bir heyecan bir telaş alır. Cenabı Hak (C.C.) Hz.lerine yalvarırlar. Herkes (yani vapurda bulunanlar), inançları icabı dua ve yardım ister. Vapur­da bulunan bu Urfalı Ermeni”nin hatırına Müslümanların Urfa’da sevip saydığı Dede Osman Avni Baba Hz.leri gelir. Bu Ermeni “Ben de bu Müslümanların ulusu Dede Osman Avni Baba Hz.lerinden yardım isteyim" der ve "Ey Müslümanların ulu kişisi Dede Osman Avni Baba bize yardım et. Vapurumuz batmaktan kurtulsun." der, duasını tamamlayınca birde ne görsün, vapurun suya gömülen tarafından Dede Osman Avni Baba Hz.leri tutup kaldırıyor ve vapur batmak üzere iken bu şekilde batmaktan kurtuluyor. Salimen Urfa’ya dönen Ermeni Urfalılara başından geçenleri olduğu gibi anlatıyor. Ermenilere de "Bu Müslümanların ulu kişisi gerçekten Hakkın sevdiklerindenmiş" diyor.

* * *

Bir gün adamın biri Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin huzuru saadetlerinde bulunurken Dede Osman Avni Baba Hz.lerine hitaben, "Bizim memlekette evliyalar şöyle keramet sahibi, şöyle kerametleri var" diye yersiz ve lüzumsuz laflar eder. Bunun üzerine Dede Osman Avni Baba Hz.leri o konuşan insana hitaben " Şöyle mi!" diye mübarek elini tacı saadetlerine götürüp tacını şöyle bir hareket ettirmek ister, adam bakar ki Urfa’nın dağları harekete geçmiş. Bunun üzerine bu yabancı hemen Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin eline, ayağına kapa­narak bu küstahlığından ve lüzumsuz hareket ve laflarda bulunduğundan affını istirham eder. Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin ne büyük bir veli olduğunu ufacık bir işaretiyle nelerin olabileceğini anlar.

* * *

Dede Osman Avni Baba Hz.leri hakkında, Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin manevi elbisesinin her tarafı terfilerle tamamen dolu olduğu ve bu almış olduğu manevi terfilerinden elbisesinin görünmediği her zaman söylenmektedir.

* * *

Dede Osman Avni Baba Hz.leri Cenabı Hak (C.C.) Hz.lerine bu ümmeti Muhammedin (S.A.V.) işlemiş olduğu günahları görüp dayanamadığından, şöyle bir duada bulunmuş: Ey merhameti bol Rabbim, gözlerimin ışığını al, bu işlenen günahları görüp dayanamıyorum, sen işinin hakimisin. Duasını tamamlar tamam­lamaz, Cenabı Hak duasını kabul buyurup zahiren ümmeti Muhammedin (S.A.V.) işlemiş olduğu günahları görmez.

* * *

Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin türbesi saadetleri, Urfa’da Mevludu Halil Câminin avlusuna girişin karşısında, demir parmaklıkların arkasında bulunan kabirlerin en önündeki kabirdir. Öbür kabir sahipleri, Allahu alem, maddi ve manevi yakınlarına aittir. Zaten Urfa Belediyesince Dede Osman Avni Baba Hz.lerinin kabri saadetlerinin baş tarafına “Kadiri Hulefalarından Dede Osman Avni Baba Hz.leri" diye yazılı bir levha asarak ziyaretçilere, bilenlere bilmeyenlere bu şekilde tanıtılmaktadır. Himmet ve duaları bereketiyle yine o câminin cemaati tarafından sabah ve yatsı nama­zlarından sonra eski usül Hatmi Kadiri yapılmaktadır. Yine, yanı başında bulunan bir bölümde Dede Osman Avni Baba Hz.lerine ait sancağı şerifi, giydiği tacı şerifi, tesbih ve kullandığı diğer eşyaları üzerinde tarihleriyle yazıla­rak ziyaretçilerine ve sevenlerine bu şekilde tanıtılıp gösterilmektedir.

Cenabı Hak (C.C.) Hz.leri o kutsi sırrını daha aziz kılsın, himmet ve teveccühlerini bizimle eylesin amin.

Hayırlı Cumalar temennisi ile..

Ekleme Tarihi: 26 Ağustos 2016 09:32

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

Dedemizin doğum tarihi Namık Dedeşah

Doğum tarihi ve hayatı hakkında ailemizin büyüğü olduğu için yeterli bilgi mevcuttur.Günümüzde bu kadar kirlilik var iken yinede kaleme aldığınız için Teşekkür ederiz.
28/08/2016 20:23

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  29 Mart 2024