Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

1840’tan Bugüne Urfa Ve Cami

 

1840’DAN BUGÜNE

URFA VE CAMİ SAYIMIZ!



Bugün iki ayrı konuda sizlerle sohbet etmek istiyorum.

Bunun ilki İzzet Aran ve Mustafa Akgül’ün imzalarını taşıyan ve Eyyübiye Belediyesinin destek olduğu 1840’dan günümüze karşılaştırmalı URFA fotoğraflarının yer aldığı kitap.

218 sayfadan oluşan ve özellikle Urfa’nın Balıklıgöl’den Bahçelievlere kadar uzanan yol güzergâhında 1840’lar ile 2015’lerin kıyaslandığı resimli albüm gerçekten muhteşem bir eser olarak karşımıza çıkmış.

50 yaşını aşmış birisi olarak elime geçen bu güzel esere ilk baktığımda eski resimler beni bir anda gençliğime, çocukluğuma alıp götürdü.

Çok ilginç resimlerin yer aldığı bu muhteşem esere mutlaka sahip olmanızı isterim. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin şahsında bu güzel esere katkısı olan herkese bir URFALI olarak sonsuz teşekkürler.

Ellerinize sağlık.

Gelelim ikinci konumuza. Yani Urfa’daki cami sayısına.

Çok eski tarihlere dayanan Urfa tarihinde gerçekten çok eski camiler bulunmakta. Bunların beklide en eskilerinden şüphesiz birisi kent merkezindeki Ulu cami diğeri ise tarihi Harran’daki camidir.

Kent merkezi nüfusunun 800 bine, il geneli nüfusunun ise 2 milyona merdiven dayadığı Urfa’da il genelinde bugün için tam tamına bin 849 tane cami bulunmakta.

Diyanet Başkanlığının verilerinden elde edilen rakamlara bakıldığında Manisa’da bin 708, İzmir’de bin 864, Diyarbakır’da bin 968, Trabzon’da bin 994, Ordu’da 2 bin 79, Antalya’da 2 bin 161, Kastamonu’da 2 bin 601, Ankara’da 2 bin 955, Konya’da 3 bin 115, İstanbul’da 3 bin 269, Bursa’da bin 689 ve Mersin’de ise bin 526 cami bulunmakta.

Liste bu şekilde uzayıp gitmekte.

Bu rakamlara Diyanet işleri Bakanlığının resmi kayıtlarından ulaştım. Dikkat edecek olursanız 20 milyona yaklaşan nüfusu ile İstanbul’da 3 bin 269 tane cami bulunurken, 2 milyon civarında nüfusu olan Konya’da ise bu rakam 3 bin 115 olarak karşımıza çıkmakta. Bu rakamlara son aylarda yapımı tamamlanan ve hizmete açılan camiler yer almamakta. Ve yine bu rakamlara sanırım mescitler ile bina altlarındaki kayıt dışı ibadet yerleri de kayıtlı değil.

Yeterli mi? Yetersiz mi?

Bunun tartışmasını yapmak ya da yaptırmak istemiyorum. Ama şunun altını özellikle çizmek isterim ki, hepimize Cami’de elzem, okul da elzem. Yeter ki bunun farkında olalım. Farkında olmamız gereken bir başka önemli nokta ise yapacağımız ya da hizmete açacağımız okulların gerekli olan tüm tefrişatlarının da eksiksiz olarak tamamlanması ve günümüzde de ihtiyaçlarının karşılanabilinmesi. Bana göre asıl mesele işte burada yatmakta.



Sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler dileği ile.

Ekleme Tarihi: 04 Şubat 2016 09:51

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024