Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  23 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

G.Doğu'dan Yurduma İyi Bayramlar

 

Güneydoğu’dan Yurduma İyi Bayramlar.


Yok böyle bir manzara tam karşımda çift kale tüm haşmetiyle duruyor. Sağında al yıldızlı bayrağım dalgalanıyor anlı şanlı bir şekilde…Solunda Halil İbrahim cami ve dergah…Alt tarafta Hz. Halil İbrahim peygamberin atıldığı balıklı göl…Ay dede ışıl ışıl bu akşam şavkı yüreğimize vuruyor. Derin bir nefes alıyorum seyir tepeye doğru…Cafe de görevli Emre Balıklıgöl’e özgü bir anekdotu anlatıyor. Rivayete göre, eskiden hayvanlar, insanlar birbirlerinin dillerinden anlarlarmış. Bir karınca bakıyorlar ağzında su getiriyor. Diyorlar ki, bu suyla bu koca ateş nasıl sönecek? Karınca diyor ki; biliyorum ağzımdaki su ateşi söndürmez ama tarafımız belli olsun. Geçmişe ait bir şehrin yaşanmışlıklarını bazen birçok kere dinlersiniz ama yine aynı coşkuyla ve zevkle dinlemek sizi mutlu eder. Balıklı gölün hikayesi de işte böyle özel bir hikaye..

Rehberimiz Müslüm Satıcı’nın dilinden; Nemrut’un zulmü ile çevresine korku ve dehşet saçar. Bu dönemde din adamlarına bir gece gördüğü rüyayı yorumlatır. Doğacak çocuklardan birisi onu öldürecektir. Bunu duyan Nemrut o yıl doğacak bütün çocukların öldürülmesini emreder.

İbrahim peygamberin annesi Sara Hatun kaçarak bir mağaraya gizlenir. Çocuğu bu mağarada doğurur, dallardan bir beşik yapar, çocuğu burada bırakıp tekrar döner. Çocuğu bir dişi ceylan emzirir. Aradan zaman geçer, askerler İbrahim Peygamber’i mağarada bulurlar. Nemrut’un huzuruna getirirler. Hiç çocuğu olmayan Nemrut ondan hoşlanır ve İbrahim Peygamber’i yanına alıp büyütür. Nemrut’un zulmü, haksızlığı ve putlara tapışı, halkında putlara tapmaya zorlanışını gören İbrahim Peygamber insanların kendi elleri ile yaptıkları bu putların Allah olmadığını söyler. Halka bu düşüncelerini anlatır. Halk korkudan ağzını açamaz. Nemrut’un evlat edindiği Zeliha ona inanır ama Nemrut’tan o da çok korkar. Hz.İbrahim ile Zeliha arasında bir sevgi bağı oluşur. Bir tören günü herkesin törene gittiği an Hz İbrahim sarayın putlar bölümüne girer. Bir baltayla bütün putları parçalar, baltayı da en büyük putun üstüne asar. Törenden dönenler endişeye kapılırlar. Nemrut’a haber verirler. Rahipler bunu Hz.İbrahim’in yapabileceğini öne sürerler. Nemrut bir kurulla onu yargılar. Hz.İbrahim: “Görüyorsunuz ya işte balta büyük putun omzunda. Balta kimdeyse bu işi o yapmıştır.” der. Öfkelenen Nemrut: “Bir taş parçası baltayı eline alıp bu işi nasıl yapar?” diye haykırınca Hz. İbrahim: “İşte benim anlatmak istediğim de budur. Siz kendi ellerinizle yaptığınız bu taş parçalarından medet umuyor, sizi kötülüklerden korumasını bekliyorsunuz. Tanrı diye ona tapıyor, adak adıyor, başınız daralınca ona koşuyorsunuz. Bu gerçekten tanrı ise neden diğerlerini kırmasın!” deyince şaşkınlık geçiren Nemrut ve çevresindekiler İbrahim’in üzerine yürürler. Nemrut Hz.İbrahim’in yakılmasını emreder. Her taraftan toplanan odunlar Halil-ürrahman Gölü’ nün bulunduğu yerde yığılır. Odunlarla kocaman bir dağ meydana getirilir. Nemrut’un kalesinin kuzeyinde iki büyük sütun yaptırılır. İbrahim Peygamber`in (AS) bu sütunlar arasına gerilerek halatla ateşe fırlatılması düşünülür. Zeliha gece gündüz babasına yalvarır ama Nemrut`un yüreği yumuşamaz.

İbrahim (AS) sütunlar arasına gerilen halattan ateşe fırlatılır. Odun yığınlarının ortasına düşer düşmez ateş yerine burası bir göl olur. Atılan odunlar balığa dönüşür. Hemen yanı başında küçük bir göl daha vardır. Balıklar yandıkları için üzerinde kara lekeler bulunur. Göle Halil-ürrahman Gölü adı verilir. Zeliha’nın gözyaşlarından oluşan küçük göle de Zeliha’nın gözyaşları anlamına gelen Aynızeliha adı verilmiştir.

Halk inanışında göl veya göldeki balıklar kutsal sayılmaktadır. Bu balıklara dokunanların öleceği yada başına bela geleceğine inanılır.

***

Memleketimin her karışını seviyorum. Geçmişi ile gurur duyuyorum. Urfa’mda gördüğüm bazı gelişmeler beni çok mutlu etti. Mutfak müzesi; eskiye ait kültürümüzü çok güzel organize etmişler. Bu ayrı bir yazı konusu. Türkiye’nin en büyük Arkeoloji müzesini, Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesini görmek de ayrıca gurur vericiydi.

Şehrimde gördüğüm bir başka güzellik de taksilerin ve taksi duraklarındaki güzel değişimdi. Göbeklitepe’yi simgeleyen taksi durakları, taksilerin artık güvenli ve konforlu olması da memnuniyet vericiydi.

Hepimizin birlik ve beraberlik içinde olduğu güzel yarınlar ve huzurlu bayramlar dilerim. Her şeyin başı sevgi, unutmayalım. Küslerin barıştığı, ziyaretlerin huzur verdiği kahvelerin 40 yıllık hatırı olduğu bir bayram olsun.

Ekleme Tarihi: 24 Eylül 2015 12:44

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  23 Nisan 2024