Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Köstebekgiller "Genç Büyüklerle"

 

Köstebekgiller "Genç Büyüklerle", Çocuklarla El ele...

Günlerce kafa yorup çocuklarımız için öyle bir şey yapsak ki, hem onları eğlendirsek, hem onları eğitsek ve değerlerimizi versek diye düşünülmüş. Bir şeyin başlaması için önce istek gerekli sonra da tabi ki o işi sevmek ona gönül vermek gerekir. Köstebekgiller ailesi, gerek reel gerekse animasyon olarak ailemizden biri gibi oldular. Onlarla bazen eğlenip bazen güldük ve aile sıcaklığının, samimiyetinin en üst düzeyinde kendimizi o sahnelerin bir yerinde zannettik. Onların sorunlarına kafa yorup bazen de yaramazlıkları ile eğlenip ve o bitip tükenmeyen enerjileri yaşama bağlılıkları karşısında mutlu olduk.

Arzum Film Animasyonun sahibi Arzu Oduncu İmamoğlu ile Köstebekgiller ailesini konuştuk…

Çocukların sevgilisi olan Köstebekgilller ailesi nasıl ortaya çıktı ve nasıl doğdu böyle bir aile.

Biz TRT’de çocuklar için animasyon dizi nasıl yapılır diye araştırmaya başladık. Baktık ki, reel ve animasyonu birleştiren bir yapım yok. Reel animasyon proje için Türkiye’ye özgü olması için hikâyeyi gerçek hayatla birleştirmek alt ve üst örgün yapısını oluşturmamız gerekiyordu. Pedagojik olarak bunu nasıl yaparız diye düşünmeye başladık. Aile deyince geleneksel bir Türk ailesi olarak içinde anne baba, dede, amca, çocuklar vardır. Bir sürü proje üzerinde konuştuk. Mesela; bir aile ve alt katta yaşayan fareler falan gibi ama çok klasikti ve aile ile iç içe değillerdi. Senaristimiz Arzu Yurtseven’den köstebek fikri ortaya atıldı. Araştırınca gördük ki köstebekler de insanlar gibi aile örgüsüne değer veriyorlar aradığımız şeyi bulmuştuk.

Çocukların sevimli kahramanı, Köstebekgiller ailesini çocuğu olsun olmasın bilmeyen yok fakat bir de sizin ağzınızdan dinleyelim kimdir köstebekgiller?

Köstebekgiller; doğa sevgisini, dürüstlüğü, aile olmayı, paylaşmayı, güçlü olmayı, mücadele etmeyi, eğlenmeyi ve verimli olabilmeyi ailelerimize anlatan, birleştirici olumlu enerjiye sahip reel bir animasyon filmi. Bakın size şu kadarını söyleyebilirim. Aynı yemeği birçok insan yapar. Bir tanesinin lezzeti çok güzel olur. Çünkü burada elinin lezzeti, sevgisi, ruhu vardır. Yalan olan yok oluyor. Gerçekten sevgi çok önemli yaptığım her işe aynı duyguyu vermeye çalışırım.

Köstebekgiler öylesine sevildi ki artık o bir fenomen bunu neye borçlu?

Diziyi ilk yaparken ilk animasyonu ortaya çıkardığımızda zaten sevinçten ağladım. Her şeyi sevgiyle yapan bir insanım. Doğru bir iş olduğunu hissettim ve ona ruh vererek yola çıktık. Sanki gerçekten bu aile var hayatımızda. Oğlumda o filmin oyuncularından biri bazen Yiğit der ki; neden hayatımızda işte şöyle olmuyor, böyle oluyor gibi yakınır bazı şeylere. Aslında yakındığı şeyler önemli ama elimizden bir şey gelemediği durumlarda ona derim ki” Şimdi oturup buna üzülelim mi? Yoksa sahip olduklarımıza şükredip sevinelim mi? Güne, olaylara iki şekilde bakma seçeneğimiz var. Ya üzülerek ya da sevinerek bakarız. Çalışan personelimle beraber işin içine aynı ruh ve istekle gireriz.

TRT Çocuk kanalında yayınlanan Köstebekgiller dizisi geçen yıl “Köstebekgiller Perili Orman” ismiyle beyaz perde de buluştu. İzlediğimde gerçekten keyif aldığım ve içinde gülebildiğim, kötülerle bile dalga geçen kısmı, yardımlaşma, dayanışma, sevgi, sıcaklık gibi beni ve izleyenleri üst düzeyde etkileyen keyif dolu bir film animasyon filmi gördüm. İçindeki o ruh o sıcaklık nasıl yakalandı?

Herkese şunu söylüyorum. Arzu Yurtseven ve Murat Ferhat ufak deneyimleri olmuş pek fazla iş yapmamış iki tane çok genç enerjik insanlardı. Bir sürü insanla görüştükten sonra onlardan bu enerjiyi aldım. Öncesinde o kadar çok öykü yazdılar ki… Ne onlar ne de ben pes etmiyorduk. Bu öyküde işte bu tamam dedim. Çocukluğumdan beri gelen hep çocuğa, gence, yaşlıya sevgi, saygı ve değer verme vardı. Oradaki bütün karakterleri, özelliklerini hep birlikte belirledik.

Filmde çok önemli isimleri bir araya getirmişsiniz. İnci Türkay, Evrim Akın, Gül Onat, Kayhan Yıldızoğlu, Ruhi Sarı Nurgül Yeşilçay ve iki tane gencecik taze kan Reyhan Asena Keskinci, Yiğit Ege Yazar ilk nasıl yola çıktınız?

TRT ile görüştük ve bize denildi ki, İlk köstebek dizisi 13 dk. animasyon tutun ve reeli az tutun. Orada 3dk. Gerçek insan vardı. Bu projeyi İnci Türkay’a götürmek istiyorum bana göre çok doğru bir isim fakat 3k. Olacak yüzü bile görünmeyecek, bütçesi yok dizinin. Herkes kabul etmez demesine rağmen ben inanıyordum ve bu iş olacaktı. Sonunda kendisine ulaştım ve projemizi anlattım. Kendisi sağ olsun kabul etti. Ben böyle bir projenin içinde olmak istiyorum, dedi. İlk zamanlar sadece sesi kullanıldı. Yavaş yavaş anne, babanın yüzü görünmeye başladı. O kadar benimsedi ki her yerde anlatmaya başladı. Sinerji işte bu. Bizimle çalışan yönetmenlerden biri “en sevdiğim oyuncular köstebekgiller çünkü onlar hiç kapris yapmıyorlar” dedi. Köstebekgiller gerçekten varmış gibi davrandık. İnci hanımın 4 yaşlarındaki oğlu bir gün sete geldi. Annesine “anne köstebekler nerede ben onları göremiyorum” dedi. Biz de onlar şu anda uyuyorlar dedik. Bu arada bütün ekip çimenlere yayılmış. O zaman çabuk kalkın onlar altta ezilecekler diye korkuyordu.

Bu filmlerin devamı olacak sanırım. En yakın zamanda beyaz perdede bizi hangi film bekliyor olacak?

"Köstebekgiller 2 Gölgenin Tılsımı" Filmi 22 Ocak’ta sevenleri ile buluşacak.

Arzum hanım köstebekgiller de aile ve duygu adına bir çok güzellik var. Onları izlerken bazen gerçek dünyada karşılaştığımız sıkıntı, üzüntü, stres gibi bizi aşağıya çeken olaylarda neler geçer aklınızdan?

Neden biz yapmadık diye yokuşa sürükleyen, taş koyan insanlar olunca çok üzülüyorum. Bazen profesyonelliğimi bir tarafa bırakıp böyle şeylerle karşılaşınca oturup ağlıyorum. Neden bir insan bir insana bunu yapıyor. Köstebekgiller ailesi hem seviliyor, hem de bundan ekmek yiyen, emek veren, alın teri döken bir çok insan var. Ben hep kendi rakibim olarak kendimi görmüşümdür. Düzeltip hep beraber daha iyisini yapmak yerine enerjiyi düşürüp kendileri de bir şey yapamadıkları gibi yapan kişileri de bir süreliğine dahi olsa sekteye uğratabiliyorlar.

En büyük hayaliniz nedir desem?

Çocukluğumdan beri düşündüğüm şey bütün sokak çocuklarını toplayıp onlara mesela bir çiftlik gibi yer sağlayıp orada en iyi eğitimi, en güzel yemekleri vermek, onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak ve onların hem mutlu olmasın sağlamak hem de faydalı insanlar olarak topluma kazandırmak istiyorum. Türkiye’de bulunduğum alanda dünya standartlarında öncü olmak istiyorum.

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Dünya Yaşlılık Derneği ve Dünya Markalar Derneği ile Köstebekgiller ailesi Arzum Film Animasyon olarak bizleri heyecanlandıracak yeni projeleriniz var mı?

Var. DÜYADER&DÜMADER Başkanı Umut Çınar beyle de konuştuk. Köstebekgiller huzurevi ve çocuk bakımevi neden olmasın. Karakterlerimizden bilge dede ve amca karakterleri var. DÜYADER ve DÜMADER ile çok büyük bir sosyal sorumluluk projesi yürütmeye başlayacağız. Bu dizi ve filmleri çocukların aileleri de izliyor. Torunuyla izleyenler var. Hepsi seyrediyor. Çocuğa bir mesajı sevdiği şey üzerinden verilirse daha başarılı olur. Çocuklarla yaşlıların buluşması çok güzel bir kaynaşma ortamı hazırlayacaktır. Dedesi boyoya, süslüye masal anlatırken masal bitmeden uyuya kalıyor ve onlarda dede yine mi uyudun, diyorlar. Karşılıklı paylaşım ve sevgi var. Bu da çok kıymetli tabi. Böyle olunca çocukların yaşlılara karşı sevgi ve saygısı olmaz mı?

Anneannem ilkokul mezunuydu fakat çok güzel masallar anlatırdı. Bu yüzden belki yaşlılara karşı sevgi dolu ve hürmetliyim. Ben Adile Naşit’in masal saatlerini de çok merak ve heyecanla beklerdim. Ne verirseniz onu alırsınız.

Çizgi filmde dünya devi olan Warner Bros. İle birlikte sürprizler olacak mı?

Olabilir. İkinci filmi yapmamız için destek ve teşviki veren Warner Bros. Oldu. Köstebekgiller neden dünyada fenomen olmasın. Bunun için de doğru işi, doğru animasyonu yapmak gerekiyor. Nasıl Hindistan’da Bollywood oldu. Türkiye bu konuda cesaretli davranmıyor. Bizde bazı ülkelerdeki gibi hem maddi hem de manevi olarak imkânlar yok. Biz kısıtlı imkânlarla yapmaya çalışıyoruz. Yurt dışında bu tür işlere çok ciddi paralar harcanıyor. TRT dışında hiçbir kanal çocuk işiyle ilgilenmiyor. Yaptığımız işi çok beğenmelerine rağmen almıyorlar. Reklam aldıkları için kadın programlarına yatırım yapıyorlar. Mesela: Yüksel Aytuğ ve Cengiz Semercioğlu demişler ki; “ köstebekgiller milyon dolarlar harcanarak yapılan dizilerin önüne geçti ve reyting sıralamasında ilk ona girdi. Tüm bunlar gurur verici tabi daha yapacak çok şey var.

Çok teşekkür ediyoruz ve projede yer alacak olan proje koordinatörleri, Can Demiral ile Nuray Şahinoglu Baydar’a da şimdiden emeklerine sağlık diyoruz.

Ekleme Tarihi: 28 Ağustos 2015 09:46

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024