Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  20 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

EĞİTİMİN ADI VAR SADECE…

 

Kendimden tek satır eklemiyeceğim.
Milli Eğitim Bakanlığı 2014 Faaliyet Raporu’nda hangi bilgilere yer vermiş ve nasıl yorumlamışsa; kendimden tek kelime eklemeden özetlemeye çalışacağım.
Bimem hatırlar mısınız; çok yakın zamanlara kadar ismi dudaklardan düşmeyen, kısa adıyla bir Fatih projesi vardı iktidarın.

Hatırlamadınız mı; hani isminin açılımı Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi olan iktidarperestlerin ağızlarına sakız yaptıkları meşhur proje yahu!..
Nasıl hatırlamazsınız dostlar!.. Hani söz konusu proje kapsamında 3 yıl içinde her öğrenciye birer tablet bilgisayar verilecek… hani Milli Eğitim ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile Türkiye’deki tüm dersliklere birer adet dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahta koyulacak… ve hazırlanan eylem planına gore bütün bu iş ve işlemler 4yıl içinde, yani 2016 sonunda tamamlanmış olacaktı..


Evet!.. Evet!.. Hatırladınız değil mi; Hani dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, söz konusu tanıtıp töreninde irad ettikleri nutukta; Fatih Projesi'nin dünyada örnek bir proje olduğunu belirterek, bütün dünyanın heyecanla bu projenin geleceğini izlediğini söylemişti…

Evet!.. İşte o proje!.. Milli Eğitim Bakanlığı 2014 Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere gore; Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi kapsamında belirlenen hedeflerin çoğuna ulaşılamamış.

Aynı rapora gore:
** Projede; 31 Aralık 2014 itibariyle, 2.800 okulun internet altyapısının yenilenmesi hedeflendiği halde; bunlardan sadece 135’inde yenileme yapılabilmiş.
** Aynı şekilde; sınıf uygulamalarında 1 milyon 200 bin öğrencinin tablet PC kullanması hedeflenmiş olmasına karşın sadece 550 bin öğrenci bundan yararlanabilmiş…
Keşke bu kadarcık olsa Milli Eğitim Bakanlığı’nın noksanı; Bakanlıkça hazırlanan söz konusu rapora gore:
** Riskli okul binalarının depreme karşı güçlendirilmesi konusunda da hedefler tutturulamamış. Güçlendirilmesi gereken 128 eğitim binasından sadece 34’ü elden geçirilebilmiş. Yani 94 okulda öğrenciler, deprem riskli binada öğrenim görüyorlarmış.
** Uluslararası İmam Hatip Liseleri ve Türkiye’de din eğitimi gören yabancı öğrenci sayısında 2014 hedefine ulaşılmış ama öğretmenlerin bilgi ve beceri düzeylerini geliştirmek, afet, acil durum gibi konularda bilinç yükseltmek gibi çok önemli konularda hedefler tutturulamamış. Örneğin, okul öncesi eğitimin önemi konusunda bin velinin eğitim görmesi hedeflenmişkin gerçekleşme düzeyi ‘sıfır’da kalmış.
** “Cumhuriyet Eğitim Gezileri”ne 9 bin 244 öğrencinin katılması hedeflenmişse de gerçekleşen sayı gene ‘sıfır’ olmuş.

Milli Eğitim Bakanlığı 2014 Faaliyet Raporu’nun “Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi” bölümünde, 130 madde sıralanmış ve söz konusu konularda hedefe ulaşıp ulaşılamadığı belirtilmiş.

Raporda ‘Zayıflıklar’ başlığı altında sıralananlar da şöyle:
* Sınıf mevcutlarının fazlalığı, ikili öğretimin ve birleştirilmiş sınıf uygulamasının devam etmesi.
* Özel eğitim alanında istihdam edilecek öğretmen sayısının mevcut ihtiyaca cevap vermemesi.
* Öğretmen yetiştirme ve istihdamında arz-talep dengesinin yeterince kurulamaması ve bazı bölgelerde yaşanan hızlı öğretmen değişimi.
* Eğitim planlamalarının kısa dönemli yapılması ve sık sık değişikliğe uğraması.
* Hayat boyu öğrenme faaliyetlerinin yetersiz olması.
* Okullardaki sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere ayrılan zamanın ve bu amaçla kullanılacak mevcut alanların tam zamanlı ve işlevsel olarak kullanılmasında birimler-kurumlar arasındaki koordinasyon yetersizliği.
* Kişilerin ilgi ve yeteneklerine uygun rehberlik ve yönlendirmenin istenilen düzeyde yapılamaması.
* Norm kadro uygulamasının tam olarak hayata geçirilememesi.
* Performansa dayalı izleme ve değerlendirmenin olmaması. Birimler arasında koordinasyon ve işbirliğinin yetersiz olması. Mesleki teknik eğitim istihdam dengesinin yeterince kurulamaması.
* Bakanlık birimlerinin meslek kuruluşlarıyla yeterli iletişim içinde olmaması.
* Bütçe kaynaklarının büyük bir kısmının personel gideri olarak kullanılması nedeniyle yatırımlara ayrılan ödeneğin yetersiz kalması.
* Bakanlık merkez teşkilatında fiziki mekânların dağınık, yetersiz ve çalışma ortamına uygun olmaması…
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2014 Faaliyet rapora tabi ki yukarıda özetlediğimiz kadar kısa, sorunlar paylaştığımız sayıda az değil. Bakanından en ücra köy okulunda görevli öğretmenine varıncaya kadar Milli Eğitim çalışanlarının işleri deyimin tam anlamıyla başlarından aşkın.
Dert bir değil, elvan elvan!..
Ne yapsın Bakanlık?
Sayın Bakan Nabi Avcı neylesin?
Devletin okulları yetmiyormuş gibi bir paralel yapının her dereceden okulları ve dershaneleri ile uğraşmak zorunda… Kreşlerinde bile darbeci bebekler yetiştiren bir yapıyla uğraşmak kolay değil elbet..
Fatih veya resmi kayıtlara geçen adıyla Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi‘nin hedeflerine ulaşamamasında, sakın bu paralel yapının parmağı olmasın?

Ekleme Tarihi: 13 Ağustos 2015 15:25

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  20 Nisan 2024