Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

En Fazla Mültecisi Olan Şehir Olmak!

 

Dünyanın En Fazla Mülteci Barındıran şehri olmak...


Bu coğrafya; oldum olası göçlere sürgünlere, yer değiştirmelere, mecburi iskânlara tabi tutulmalar alışık bir coğrafya. Öyle olmasaydı İbrahim Peygamber yaklaşık dört bin yıl önce aşağı Mezopotamya’nın UR şehrinden yola çıkarak Harran’a Urfa’ya gelir miydi? Buradan da Halep Şam Kudüs, El Halil’e hicret eder miydi?


Yani anlayacağınız yaşadığımız bu coğrafya sık sık yaşanan felaketlerden, kuraklıktan, savaşlardan, baskılardan, zulümlerden, ölümlerden dolayı yer değiştirmelere maruz kalmış bir coğrafya. Günümüzde de bu şehir yani Urfa, Ortadoğu’da ki savaşlardan dolayı, özelliklede Suriye ve Iraktan kaçan mültecilerin sığındıkları bir yer olmuş, bir yurt olmuş, sabır peygamberin bu diyarı onlarla birlikte sabrediyor dua ediyor.


Bakın bir-iki gündür ajanslara düşen bir habere göre, Peygamberler şehri Urfa, dünyanın en fazla mülteci barındıran şehri unvanı almış. Keşke bunca acı yaşanmasaydı bizde böyle bir unvan almasaydık!


Brookings Enstitüsü Dış Politika Uzmanı Elizabeth Ferris;
“Şanlıurfa'nın, dünyada en fazla mülteciyi bünyesinde barındıran şehir konumunda olduğunu açıklamış.”
Açıklamayı nerede yapmış?
Suruç ilçesinde bulunan AFAD kampına yaptığı ziyaret ve incelemeler sonrası, Twitter hesabından…


Urfa; 500.000 bin başka bir deyişle yarım milyon mülteciyi barındırıyormuş! Belki de bu rakam Türkiye de ki merkez illerin 81 il içeresinde 70’inden daha fazla ilin nüfusa eşdeğer bir rakam.


Mültecilerle yüz yüze görüşmeler yapan Brookings Enstitüsü Dış Politika Uzmanı Ferris:
“Suriyeli mültecilerin çoğunluğunun imkân tanınması hâlinde Türkiye'de yaşamaya devam etmek isteyeceğini, şimdiye kadar en az 100 bin mülteci bebeğin, Türkiye'de doğduğunu ve 400 bin kadar mültecinin de 4 yaşın altında olduğunu” söyledi.


Peki, Türklerin bu mültecilerin, vatandaşlığına geçmesine nasıl bakıyor?
“Türk vatandaşlarının; yüzde 90'ından fazlasının, mültecilere T.C vatandaşlığının verilmesine karşı…


Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Erdoğan'ın yakın zamanda yapmış olduğu akademik bir çalışmaya da atıfta bulunan Ferris; İmkân tanınması hâlinde Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşlığına adeta balıklama atlayacağını, her iki Suriyeliden birinin Türk vatandaşlığına geçmek istediğini... Türk vatandaşlarının yüzde 31’inin hâlihazırda Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesinden, yüzde 58'inin ise Türkiye'de kalmaya devam etmesini ama savaş sonrasında geri gönderilmesinden yana olduğunu…


Geçen yıla kadar Suriye'den Türkiye'ye göç edenlerin neredeyse tamamına yakını Arap (Sünni) iken, bu tarihten itibaren Ezidi Kürtler, Ermeniler ve Kürtler (sunni)in de göç edenler kervana katıldığı” belirti.


Beş yüz bin gibi bir mülteci rakamını barındıran Urfa’nın tercih edilmesinin bana göre en önemli sebebi, buranın Suriye’den ayrı bir coğrafya olarak değerlendirilmemesi.
Her şeyden önce orada konuşulan dillerin, dinlerin, geleneklerin, giyimin kuşamın, yeme içmenin farklılık arz etmemesi. Aynı dili konuşuyoruz, aynı ibadethanede buluşuyoruz. Bazen Arapça bazen Kürtçe bazen de… Birbirimizle kolaylıkla anlaşıyoruz. Urfa’nın mülteciler tarafından tercih edilmesinde en büyük etkenler kanımca bunlar diğerleri teferruat. Bir asır önce buradaki felaketlerden dolayı; hangimizin amcası, dayısı, dedesi Halep’e Rakka’ya, Menbiç’e Kobaniy’e, Seri Kaniy’e, Tel Abiyat’a göç etmedi ki? Hangimiz buralara kız alıp - vermedik ki?


Daha düne kadar tel örgülerin, mayınlı tarlaların, sınırların iki yakasında birbirimize, yiyecek, giyecek atmadık ki?


Unutmayın sevgili İbrahim-i olan Hanif olan hemşerilerim, onlar bizim misafirlerimizdir muhacirlerimizdir. Peygamberler şehri Urfa’mız daha bir o kadar mülteciyi bağrına basacak sabırda ve selamettedir inşallah. Allah İbrahim peygamberi zor durumda iken: “Ey ateş İbrahim’in ve bu şehrin üzerine serin ve selamet ol” dememiş miydi?
Allah’ta bu mübarek ramazan ayında, yerinden yurdundan ayrılan, züllümden, ölümden kaçan tüm mazlumlara, selamet de olan bir yurt versin, hoş bir serinlik versin.
Ne diyelim bilmem ki…

Ekleme Tarihi: 22 Haziran 2015 12:24

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

guzel yazdin,guzel soyledin,,, Mehmet

Ramazan ikliminde,,Ibrahimi,,Rahmani,,Halili yazilar,sozler URFA cografyasinin,,URFA kulturunun ,,,Mayasina Maya katiyor,,gonulleri ferahlandiriyor,,Kalemine saglik,Sn RAHEVI Allah razi olsun,,
24/06/2015 14:05

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024