Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  29 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

HZ. MUSA İLE FİRAVUN

 



Bugün sizlerle siyasetten uzak, Mesnevi’den gerçek bir hikâye paylaşmak istiyorum. ‘Hz. Musa ile Firavun’un hikâyesi.



Hepimizin ders alabilmesi umudu ile…



Şen ve mutlu kalınız.



****



Firavun rüyasında; Hz. Musa'nın doğacağı ve saltanatım yıkacağı gösterilince telaşa kapıldı. Emrindeki yüzlerce büyücü ve sihirbazı toplayarak, buna bir çare bulmalarını istedi. Büyücüler tedbir olarak Hz. Musa'nın ana rahmine düşeceği geceyi hesaplayarak, bunu önlemenin en güzel tedbir olduğuna karar verdiler.



O gün İsrailoğullarının bütün erkekleri Firavunun huzuruna çağrılacak, bir meydanda toplanacaktı. Zamanı gelince tellallar dolaşmaya ve: "Ey İsrailoğulları Firavun meydana gelmiş sizi beklemektedir. Orada yüzünü Örtüsüz olarak size gösterecek ve herkese bol ihsanlarda bulunacaktır" diye çağırmaya başladılar.



O zamana kadar İsrailoğulları Firavuna hiç yaklaşamazlar ve yüzüne bakamazlardı. Bu kendilerine yasaklı. Firavun yola çıkınca önünde görevliler yürür ve Firavunun gelmekte olduğunu haber verirler, bunun üzerine halk yüz üstü yere yatar veya duvarlara dönerler firavunun yüzüne bakamazlardı. Firavunun yüzüne bakmak en büyük suçlardandı. Bu yüzden bütün İsrailoğulları Firavunun yüzünü son derece merak eder onu görmeye can atardı. Zira yasak olana karşı insanı tabiatında meyletmek vardır.



Bu yüzden bu haber İsrailoğullarını çok sevindirdi. Süslenerek meydana doğru akın etmeye başladılar. Bütün İsrailoğulları meydana



toplandıktan sonra Firavun onlara yüzünü gösterdi onlara İhsanlarda bulundu birçok şey vad etti. Sonra da: "Hatırım İçin bu gece hiç kimse evine gitmesin sabaha kadar bu meydanda kalsın" dedi.



İsrailoğulları bunu canlarına minnet bildİler ve bu teklifi seve seve kabul ettiler.



Firavun sevinerek sarayına döndü. Haznedarı İmranda yanındaydı. İmran'a:



"Bu gece sen de burada yat evine esinin yanma gitme!" dedi.



İmran bunu seve seve kabul etti. İmran da İsraİloğullarından olmasına rağmen Firavunun yakın ve güvenilir adamlarındandı. Firavun herkesten şüphelense İmran'dan asla şüphe etmezdİ.



Firavun gittikten sonra İmran yatıp uyudu. Gece yarısından sonra eşi merak ederek İmranlı görmeye geldi. Sabaha kadar onunla kaldı. İmran esini erkenden gönderdi ve:



"Benim yanıma geldiğini sakın kimseye söyleme. Yoksa Firavun ikimizi de cezalandırır" diye sıkı sıkıya tembih etti.



Hz. Musa'nın ana rahmine düştüğü an yıldızı gökyüzünde belirmeye başladı. Bunu gören büyücüler ağlayıp sızlamaya bağırıp çağırmaya başladılar. Bu gürültülerden Firavun uyandı, imran'a:



"Git bak bakalım bu ne gürültüdür?" diyerek İmran'ı meydana gönderdi. İmran meydana gelince büyücülerin üzüntü içinde ağlayıp inlediklerini gördü.



"Nedir bu haliniz neden böyle yapıyorsunuz?" diye sorunca;



"Biz bütün tedbirleri aldık bütün çarelere başvurduk fakat ne yazık ki bir işe yaramadı. Musa bu gece ana rahmİne düştü, onun İçin ağlıyoruz," dediler.



Bunun üzerine İmran büyücülerin üstüne yürüyüp onlara hakaretler yağdırdı..



Firavun olanları düyunca deliye döndü, bütün büyücülere olmadık hakaretler yaptı:



"Sizi ahmak sahtekarlar, hepinizi parça parça ettirip ateşlere atacağım, yeyip içtikleriniz! burnunuzdan getireceğim." diye tehditler savurdu. Büyücüler yerlere kapanarak secde ettiler. "Bu seferlik yenildik fakat tedbirlerimiz bitmedi, bu belayı ne edip edip defedeceğiz, siz hiç endişe etmeyin." dediler.



Firavun'un biraz olsun sakinleştiğini görünce de: "Onun doğacağı günü hesaplar, o gün doğan bütün bebekleri ortadan kaldırır tehlikeyi önleriz." dediler. Dokuz ay sonra Firavun yine tahtım meydana kurdurdu.



"Daha Önce erkekler yüzümü görüp, birçok hediyeler aldılar, şimdi de kadınlar çocuklarıyla gelsin, bu defa da onları mükafatlandıracağım," diye tellallar çağırttı.



İsrailoğullarının kadınları meydanda toplanınca erkek çocukları analarının kucağından aldılar götürüp başlarını kestiler. İmran'ın karışı o hengamede evinden çıkmamış meydana gelmemişti.



Firavun bununla da yetinmedi, evlere hafiyeler gönderdi. Ebeler ev ev dolaşarak yeni doğmuş erkek çocuk varsa onu tespite çalıştılar. Firavunun memurları İmran'ın evine gelince annesi kalbine doğan bir ilhamla Musa'yı ateş dolu tandıra attı. Memurlar evin her tarafım aradıktan sonra gittiler. Annesi heyecanla tandıra koştu. Musa sapasağlam duruyordu. Ateş ona bir zarar verememişti.



Musa'nın annesi bir zaman sonra Hz. Musa'yı NiI nehrine bıraktı. Firavun Hz. Musa'yı başka yerde arayıp dururken böylece Cenab-ı Allah onu firavunun sarayına yerleştirdi.



Firavun'un eşi Hz. Musa'yı Nil'den çıkararak besleyip büyütmeye başladı. Bir kıptiyi öldürmesi üzerine, Hz. Musa'yı Firavun çağırdı: "Sen neden İnsan öldürüp halkı korkuttun. Halk senden kaçarken ayaklar altında ezildi. Kadın erkek herkesi kendine düşman ettin. Halkı sana inanmaları için davet ediyorsun fakat onların sana aykırı hareket etmekten başka çaresi yok. Halk senden korkuyor diye sakın mağrur olma, bunun gibi yüzlerce işi becersen bile sonunda rezil olursun. Senin gibi şu Mısır'da nice hilebazlar vardı ki hepsi rezil olup gitti" dedi. Bunun üzerine Hz. Musa: "Ben Allah'ın (c.c.) emriyle hareket ederim. Ben bu alemde rüsva olsam da önemli değil, halkın değil hakkın yanında değerli olmak İsterim. Sen şimdi kibirleniyorsun fakat yarın Allah'ın huzurunda yüzü kara çıkacak rezil kepaze olacaksın," dedi. Firavun: "Herkes beni kabul ederken bir tek akıllı sen misin ki bana karşı çıkıyorsun? Haydi ordan seni kendini beğenmiş, sen kendine o kadar da güvenip durma.



Bana kırk gün müddet ver, bütün sihirbazlarımı toplayayım. bak o zaman senin bilgisizliğin nasıl ortaya çıkacak görürsün," dedi.



Hz. Musa: "Benim sana mühlet vermek konusunda bir yetkim yok, çünkü ben bir kulum ve Allah'ın (c.c.) emriyle hareket ederim. Canım çıkmadıkça seninle savaşmaya devam edeceğim," dedi.



Firavun: "Hayır, mutlaka bana mühlet vermen lazım onun için boşuna uğraşma" dedi.



Bu arada Firavuna mühlet vermesi için Hz. Musa'ya vahiy geldi.



Hz. Musa Firavuna: "Sana İstediğin mühleti veriyorum." deyip yürüyünce Ejderha olan asası da sadık bir köpek gibi peşine takıldı. Fakat ejderha çok heybetliydi, ayaklarının altında taşlar eziliyor, taş olsun demir olsun önüne ne gelirse yutuyor, demir parçalarım sakız gibi çiğneyerek parçalıyor, ağ zindan köpükler saçıyor, herkes hayretle ve dehşetle kaçıyordu.



* * *



Hz. Musa Firavunsun yanından ayrılınca. Firavun her yana haber saldı. Ne kadar büyücü, sihirbaz varsa toplamaya çalıştı.



Mısır'da sihir konusunda çok ünlü iki genç vardı ki bunlar çok büyük sihirbazdı. Onlara da haber geldi. "İki kişi gelip Firavunca sataştı. Ellerindeki sopalar başka bir seyekleri yok, fakat sopayı yere bırakınca korkunç bir ejderha haline geliyor ve önüne gelen her şey yutuyor, Firavun bunun için sizden yardım İstiyor, bütün hünerinizi gösterin," dendi. Bunun üzerine bu İki sihirbaz kardeş babalarının mezarına giderek üç gün Allah (c.c.) rızası için oruç tuttu



Sonra: "Baba Firavun bizden yardım İstemiş, o adamları yaptığı sihir mi, yoksa onlar Allah yolunda olan doğru kişiler mi, yaptıkları Allah'tan mı? Bize haber ver" diye yalvardılar.



Bunun üzerine babaları rüyalarına girdi: "Hz. Musa'nın yanma gidin. O uyurken asasını almaya çalışın, eğer alabilirseniz bilin ki o bir sihirbazdır, yok eğer alamazsınız bilin ki o Allah (c.c.) yolunda kutlu bir kişidir" dedi.



Bundan sonra o iki kardeş Mısır'ın yolunu tuttu. Mısırca geldiklerinde ilk işleri Musa'yı aramak oldu. Onu bulduklarında bir ağacın gölgesinde uyuyordu. Yakiaşarak asayı almaya kalkıştıklarında, asa öyle bir titredi ki korkudan ödleri patladı. Böylece bu işin sihir değil Allah'ın (c.c.) işi olduğunu anladılar. Korkudan adeta sıtmaya tutulmuş gibi titriyorlardı, bu titremeleri bir türlü geçmiyordu. Hz. Musa'ya bir adam göndererek özür dilediler.



Musa onları affetti. Böylece iyileşip eski hallerine döndüler. Gelip kendileri de Hz. Musa'ya tabi oldular. Hz. Musa onlara:



"Şimdi siz Firavunsun sarayına gidin ve beni tanımıyormuş gibi orada benimle mücadele edin" dedi.



Böylece sihirbazlar Firavun'un sarayına geldiler. Firavun onlara birçok hediyeler verdi, iltifatlarda bulundu. Firavun'un İltifatları hediye ve ihsanları sihirbazların sihirlerinin Hz. Musa İle başa çıkmasına yetmedi. Hz. Musa'nın asası sihirbazların, bütün sihirlerini yuttu.



Sihirbazlardan çoğu imana geldi.

Ekleme Tarihi: 28 Mayıs 2015 09:38

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  29 Mart 2024