Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

URFA DA KADIN OLMAK..!

 



TUİK (Türkiye istatistik kurumu..) açıklamış..;
Boşanmanın en az olduğu iller arasında Urfa da var..!
Şimdi bu sonuca bakarak, Urfa da eşlerin son derece iyi anlaştığını ve evliliklerin fevkale de uyum içinde olduğu sonucunu çıkartabilir miyiz..? Kanımca bu soruya verilecek yanıt kocaman bir hayır olmalıdır..!
Mesela Tuik bir de aşk evliliği sıralaması yapsa ve görsek o vakit..;
Urfa severek ve aşık olarak evlenenlerin istatistik verilerinde kaçıncı sırayı alabiliyor.. ?
Ve de mutlu evliliklerin sıralamasında yeri neresi..?

Keşke bu sıralama da Urfa boşanmanın arttığı iller arasında olabilseydi desem biliyorum ki ; hemen bana kızacak ve sen insanların yuvalarını dağılıyor olmasından memnun musunuz diyeceksiniz..!
Tabii ki hayır, kim evliliklerin ayrılmayla sonuçlanmasından memnun olabilir ki..?
Bu açıklamayla kendimi sağlama aldıktan sonra ; Asıl burada beni rahatsız eden ve memleketimin kadınlarının çekmiş olduğu sıkıntıları ve dertleri bilen ve tahmin eden birisi olarak, itiraf etmem gerekir ki bu sonuç, öyle Urfa ve Urfalının kendisine methiyeler çıkaracağı bir durum maalesef arz etmemektedir..!
Hemen söylemeliyim ki ;
Boşanmanın en çok görüldüğü iller sıralamasında batı illeri ve özellikle de sahil illeri yer almakta...Şimdi bu sonuçları siz bakmak ve görmek istediğiniz yerden bakar ve anlamak istediğiniz gibi anlayabilir ve bu sonuca bakarak da ; Bakın gördünüz mü...batı da boşanma çok ahlak yok diyebilir ve Urfa da ise eşlerin mutlu ve huzurlu olduğu sonucunu çıkara bilirsiniz..!

Oysa işin gerçeği hiç de öyle değil..İstisnalar hariçte tutulmak kaydıyla, hepimiz biliyoruz ki ;
- Urfa da baba evinden çıkan gelinin, bir daha oraya geri dönmesi yazılı olmayan kurallarla adeta genç kızların beyinlerine ve ruhlarına işlenmiştir..! Ve bu yazılı olmayan kuralları bilen gelin de , erkek de memlekette boşanmış olmanın toplum içinde ki baskısından ve yeni bir evliliğe adım atmanın güçlüğünün de bilincinde olarak, evliliklerinde yolunda gitmeyen önemli sorunlar olsa bile bunu pek çok kez saklamayı, ya da ortaya bu sorunlar çıktığında ailelerin ve hatırlı kişilerin girmesiyle, bazen tek tarafın bazen de karşılıklı olarak iki tarafında rızası olmamasına rağmen evliliğin sürdürülmesi yönünde ki bu baskıya boyun eğmek durumunda kalabiliyorlar..!
Sonra ne mi oluyor..?
Genellikle anlaşamayan ancak ayrılamayan bu birliktelikler de sıkça ortaya çıkan ve Urfa nın bir gerçeği olan şey ;
Maddi durumu iyi olanların, yakın sahil illerine sıklaşan ziyaretleri ve bazılarının bu durumu daha da ileri götürerek, komşu şehirleri ikinci evi yapması sonucu ile karşı karşıya bırakıyor..!
Erkek kendisine çözüm yolu olarak böyle bir yolu buluyor da, peki karşı taraf yani kadın ne yapıyor dersiniz..?
Maalesef ailesel ve toplumsal baskılara boyun eğmek durumunda kalan kadın ise ekonomik özgürlüğü olmadığından,yeterli eğitim olanaklarından yararlanmamış olmaktan ve ayakları üzerinde durmaya bile yeltenme cesaretini gösteremeden, çareyi evinde oturmakta ve bu durumu sineye çekmekte buluyor..!
İşte ülkemizin ve yerel de Urfa'nın gerçeği maalesef bu ve buna benzer çözümlerle, eşlerin boşanmaları ve kendilerine yeni bir yaşam kurmalarının bu sebeplerden dolayı mümkün kılınmıyor olmasıdır..!
İşte Urfa da kadın olmanın zorlukları aslında bu sır perdesinin ardında saklıdır..Örneğin hali vakti yerinde Urfalıların hafta sonu geldiğinde kenti boşaltıyor olmasının ardında da, biraz da bu sorunun kaynağında yatan gerçeklerden ileri geliyor olmasıdır..!

Maalesef ülkemiz de ve özellikle de Doğu toplumların da , her olur olmazı kutsallaştırmak ta göstermiş olduğumuz olağanüstü gayret ve çabanın, evlilik müessesi içinde geçerli olduğunu görüyoruz..!
Bu müessese böylesine kutsallaştırılınca, o vakit evlilikler de toplum algısında bu kutsanmışlıklar üzerinden kabul görüyor ve benimseniyor..
Ve bunun sonucu olarak da evlilik akdi, benzetmemi mazur görün,bir çeşit Katolik nikahı görevi gibi işlev görmek durumunda kalıyor..

Oysa 21 yy medeni toplumsal yaşamın da evlilikler elbette mutlu olmak ve bir ömür sürmesi dilekleri ile yapılan,ancak çiftlerin ileri de anlaşamadığında da ayrılıkla bitmesi ve herkesin kendine yeni bir hayat kurmasının mümkün olduğu birliktelikler olarak işlevini sürdürmektedir..Kadının ayakları üzerinde durmasının yasalar ve toplumsal kurallarla teminat altına alındığı modern toplumlar da, zaten eğitim açısından kendi donanımını yapmış olan kadının, iş yaşamında ve ekonomik özgürlüğünü kazanmasının önünde her hangi bir engel bulunmadığından, kolaylıkla yeni bir yaşama özgür iradesi ile adım atabiliyor ve yeni bir umutlu geleceğe yelken açabiliyor..

Oysa ülkemiz ve özellikle de yerel de Urfa için bu çok uzak bir hayal gibi bir gerçeklik arz ediyor ve kadınlarımızın bu hayale ulaşmasının önünde ki engeller de her geçen gün azalacağına aksine artıyor maalesef..!
İşte bu nedenle yazımın başında keşke diye başlayan ve olumsuz bir cümle gibi algılanacak, boşanma da ilk sıraları alsaydık demiş ve bunun olduğu illerin mutluluk haritasının bizden çok daha iç açıcı olduğunu anlatmaya çalışmıştım..
Evlilik her şeye rağmen hele de olumsuzluğa rağmen sürdürülecek bir kurumsal yapı değildir ve olmamalıdır da..İnsanlar evlenir ve mutluluklarını,huzurlarını ortak asgari müşterekler de birleştirmeyi başarabilirler se devam eder..Aksi olursa da her iki tarafın rızası dahilinde, bazen de tek taraflı olarak sona erdirilir..Evlilik ne erkeklerin kadınlarına ne de kadınların erkeklerine hayatı cehenneme çevirmeleri için icat edilmiş bir kurum değildir..! Memleketimin yüce gönüllü tüm kadınlarına selam olsun diyor ve onların da bir gün özgür kadın bayrağını göndere çekeceği günleri görebilmek adına hepsine selam ve sevgilerimi iletiyorum...

Bu yazıyı 13 yaşında çocuk denecek yaşta isteği dışında babamla evlendirilen,birisi yaşamayan 8 çocuk doğuran ve onları yokluklar içinde, gönlünde ki zenginliklerle yetiştiren ve hayatı çilelerle geçen, şimdi ise cennette olduğuna inandığım, özlemle ve saygıyla andığım,sevgili anacığıma adıyorum..
Selam ve sevgilerimle

Ekleme Tarihi: 31 Mart 2015 09:47

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024