Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  16 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

KANSER ÖNLENEBİLİR Mİ?

 


Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıkları sonrası en sık rastlanan ikinci hastalıktır.Bazı kanser türlerinin sebebinin bilinmesi nedeniyle önleyici tedbirlerin alınabilmesi, ülkemiz açısından da önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir.Korunma tedbirleri önerilebilmekte, taramalar ve erken teşhis ile kansere bağlı ölüm yok edilebilmektedir.Erken tanı ve tedavinin yaşam kalitesini ciddi manada yükseltebilmesi nedenleriyle de kanserden korunmanın önemi tartışmasız bir gerçektir.
''Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü''nün başlattığı ''4 şubat Dünya Kanser Günü'' nedeniyle yapılan çalışmalar, insanların kanser hastalığına karşı bilinç ve duyarlılığının arttırılması çabası adına önemli bir vesiledir.Aynı uluslararası örgütün geçen yıl ki sloganı ''Kanserde doğru bilinen yanlışlar'' konusuydu ve bu konu ile ilgili de bir yazı kaleme almıştık.
Bu yıl yurdumuzda ve dünyada üzerinde durulan konu ''Kanserden korunma ,erken tanı ve tedavi''dir. Genel olarak,'Kanser hastalığı' erkeklerde daha sık rastlanan bir hastalık olup kötü yaşam koşulları(çevresel etkenler),kronik stres,beslenme yanlışlığı,obezite,
sedanter(hareketsiz)yaşam,duygusal çatışmalar,travmalar,ciddi kayıplar,çaresizlik ve yaşın; kanser sürecini hızlandıran sebepler olduğunu bilmek gerekiyor.Zihinde çözülemeyen problemlerin ruh sağlığını bozarak hormonlar aracılığıyla bağışıklık sistemini de bozduğu biliniyor.Sağlık bakanlığı verilerine göre gerekli tedbirler alınmazsa 2030 yılında Türkiye'de 22 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkacağı bildirilmektedir.
Kanserle mücadeleye bir bütün olarak bakılması gerekmektedir. Bu nedenle kanserle mücadelede ve tedavi sürecinde, beden kadar ruhun da onarılması ve desteklenmesi gerekmektedir.Kişinin ruh halinin kanserin ortaya çıkışını ve hastalığın seyrini önemli ölçüde etkilediği düşünülmektedir. Obezite,hareketsiz yaşam,tütün,alkol,aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmak önemli kanser sebepleridir..Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışlarıyla kansere karşı korunmak mümkün olur;erken teşhis ve tedavi ile de yaşam süresi uzatılabilir ve yaşam kalitesi yükseltilebilir.
Kanser hastalığının çocukluk çağı hastalıkları içerisinde de önemli bir yeri olduğunu bilmek gerekiyor.Her yıl Türkiye'de 3 bin, dünyada ise 175 bin kadar çocuğun yakalandığı tahmin edilen çocukluk çağı kanserlerine karşı ailelerin duyarlı olmaları önem arz etmektedir.Prof. Dr. Tezer Kutluk, Çocukluk Çağı Kanser hastalığında,tedavi şansının yüzde 80'lere ulaşmakla birlikte ailelerin belirtiler konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını söylemektedir.Dünyada çocuklarda en sık lösemi, beyin tümörleri, lenfoma, nöroblastom (sinir hücrelerinden çıkan tümör) ve böbrek tümörüne rastlanmaktadır. Türkiye'de lenfoma beyin tümöründen daha sık görülmektedir...
Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde son 50 yılda olağanüstü gelişmeler yaşandı. Geçmişte yüzde 10'lar civarında olan iyileşme oranları bugün yüzde 80'lere ulaştı. Ancak bu iyileşme oranı her ülkede aynı düzeyde gerçekleşmiyor. Gelişmiş ülkelerde yüzde 80 civarında olan iyileşme oranı, az gelişmiş ülkelerde yüzde 40, hatta yüzde 10'lara bile düşebiliyor. Aynı ülke içinde bile iyileşme oranlarında bölgeler arası farklılık görülebiliyor.'' Özellikle gelir düzeyi ,orta ve düşük ailelerde geç kalmışlık oranı daha yüksek olmaktadır. Çocuklarda beklenen yaşam süresinin uzun olması, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısının yüksekliği ;erken tanı ve tedaviyi daha önemli hale getirmektedir
Türkiye'deki tedavide başarı oranlar iyi.Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinde iyileşme oranının yüzde 65-70'ler civarında olduğu bunun iyi bir oran olduğu, ancak daha yukarılara çekilmesinin hedeflenmesi gerektiği düşünülmektedir.''Önümüzdeki her 5 yılık dönem için yüzde 5'lik artışlarla bu oran daha yukarılara çekilebilir. Doğru yerde ve zamanda doğru tedavi Kanser hastalığının tedavisinin baş şartıdır.
Herkesin bildiği üzere kanser tanısına ne kadar erken ulaşılır, tedaviye ne kadar erken başlanılırsa sonuçlar o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Mamafih her türlü ihtimama, tıbbi teknolojide ulaşılan baş döndürücü gelişmelere rağmen , bugün için ‘kanser hastalığı’ tıbbın hala ciddi baş ağrısı olmaya devam etmektedir. ‘Kanser hastalığının‘erken tanı ve tedavisi açısından Sağlık bakanlığına bağlı ‘'kanser erken tanı merkezleri'' çalışmalarını ve Aile hekimleri de tarama çalışmalarının daha ciddi, yoğun ve bilinçli yapmak zorundadır.
Konu korunma, erken tanı ve tedavi olduğu için bu işte sorumluluk taşıyanların çabalarını, özel gün ve haftalara münhasır kılmadan süreklilik içerisinde yürütmesi gerekmektedir.Sağlık Bakanlığının da bu konuda yapması gereken önemli görevler vardır.Uzman sayısı ve 'tanı-tedavi merkezleri' kalite ve sayı açısından geliştirilmeli ve kolay ulaşılır olmalıdır.

Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2015 11:37

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  16 Nisan 2024