Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Urfalıyam Ezelden Dizisi Üzerine-5-

 

Urfalıyam Ezelden Dizisi Üzerine (5)

USTALARA SAYGI LÜTFEN!..


Urfa musikisini ve musiki geleneğini anlatmadan önce;

Öykü Gürman hanımın “Urfalıyam Ezelden” dizisinde seslendirdiği “Hüsnün senin ey dilber-I nadide kamer mi? / Huri mesin ey afet-I can yoksa beşer mi?” dizeleriyle başlayan ve Araban makamında bestelenmiş ilk ve tek gazel olarak musiki tarihine geçen bu abide eseri yorumuyla katlettiğini… Gazele can veren iki büyük üstadın; bir yıl arayla Hakk’ın rahmetine kavuşan Şair Hacı Abdi Efendi ile Mıkım Tahir Oturan’ın kemiklerini sızlattığını belirtmek isteriz.

Yolculuğumuza; kaldığımız yerden çarşı-pazar gezmeye devam edelim.

Çarşı-pazar nereden çıktı, ne ola ki diyerek burun bükmemeliyiz. Musiki okuma merakı, el sanatları ile uğraşan zanaatkarlar arasında da çok yaygındır. Culhacı, debbağ, keçeci, tenekeci, kazancı, kazzaz, kürkçü, çulcu ve benzeri zanaatlarla uğraşanların bir yandan işlerini yaparken bir yandan da türküler, hoyratlar söylerler.

Simitçilerimiz bile kafalarındaki tabla ile dolaşırken türküsünü söyleyerek simidini satar. Bahçeci, bahçesini çapalarken bir yanık hoyrat söylemeden çalışamaz. Dolayısıyla; alış-veriş yaptığımız esnaf ve sanatkarların; nacarın, demircinin, bıçakçının, saracın, nalbantın, çulcunun, keçecinin, cülhacının, attarın, bakalın, kasabın, yoğurtçunun, sütçünün, şerbetçinin, helvacının, kebapçının, tatlıcının, kuyumcunun, gümüşçünün hancının ve yolcunun makam ehli ve güzel sesli, musikişinaslar olabileceklerini bir an bile aklımızdan çıkarmamalıyız.

Urfa Halk Musikisine sesleri ve eserleri ile katkı sağlayan Hamza Şenses’in keçeci, Bedirhan Kırmızı’nın kunduracı, Mahmut Güzelgöz’ün de tenekeci olduğunu unutmamalıyız. Sonra; bazı esnaf ve zanaatkarların kendilerine özgü türküleri; Bahçeci, Taşçı ve Kalaycı gibi adlarla anılan hoyrat söyleyiş tarz ve tavırları vardır. Yedisinden yetmişine; hemen hemen her Urfalı müziğe aşinadır.

İhtiyaç listemiz elimizde, İsotçu Pazarı’ndan başlamalıyız sepetimizi doldurmaya. Oradan Attar Pazarı’na geçmeliyiz doğruca. Uzaklardan ve derinlerden bir ses yükselmeli;

“Aşkın ne derin yaralar açtı ciğerimde / Bir makbere döndü koca

dünya nazarımda“diyerek saplanmalı yüreğimize paslı bir hançer gibi. Boğuk bir ses “yaşa Hamzacığım yaşa!.”diye haykırmalı sazların sesini bastırmak istercesine. Hayata 35 yaşlarında veda eden Kel Hamza’yı hatırlamalı, müşfik yüreği Hamza gibi evlat acısıyla yanan Şaire Yaşar Nezihe Hanım’ın serencamını düşünmeli ve rahmetle yad etmeliyiz her iki sanatkarımızı da.

Attar Pazarı’na Gümrük Hanı tarafından girmeli ve adımımızı atar atmazda; “göğsüne vura vura, genç ömrünü çürüten” Mıkım Tahir’in sazı ve sesi “Hüsnün senin ey dilber-i nadide kamer mi /Huri misin ey afet-i can yoksa beşer mi?“ demeli bütün hüznüyle. Yalnızlığının acısı zehirli bir yılan gibi çöreklenmeli göğsümüzün orta yerine. Hemşehrimiz, şairimiz ve yüz akımız Hacı Abdi Efendi’nin bağrını yakan acılar, çileler ve şiirler yüreğimizi yakmalı köz gibi. Dar-ı dünyada bir mezar taşı dahi bulunmayan Tahir Oturan için gözlerimizden yaşlar dökülmeli güz yağmurları gibi.

Oyalanmadan yolumuza devam etmeliyiz; Attar İsa Emmi’nin dükanının önüne geldiğimizde; Bekçi Bakır “Dön beri dön beri de yüzün göreyim /Yüzün görenlere kurban olayım” diye seslenmeli. Dönmeli ve fazla kalabalık değilse dükkanının önü; eskileri sormalıyız Ettar ıse Emmi’ye. Eski zamanları, mekanları, insanları, olayları ve Bekçi Bakır namıyla maruf Bakır Yurtsever’i bir de onun dilinden dinlemeliyiz...

Kasap Pazarı’na gideceksek; Tenekeci Mahmut Güzelgöz ustaya uğramadan geçmek olmaz, Tasavvuf ve türkü deryasından bir katre de olsa, nasiplenmeliyiz. Kendisini kendisinden dinlemeliyiz uzun uzun. Göçüp giden ustalardan, eserlerinden ve hayat hikayelerinden söz etmeli, hatta fırsatını bulursak, Şair Fehim’in “Yanıp bir nar-ı ruhsare çerağan olduğun var mı” gazelini Nevruz makamında dinlemeliyiz.

Oradan Haşimiye Çarşısı’na geçmeliyiz; gitmek istemesek de ayaklarımız götürecektir bizi, çarşının doğu cephesine yaslanan sinema tahtalarının önüne. Bu akşama sinemaya gitmek gibi bir niyetimiz olmasa da, ınci Sineması’nın tahtasının önünde durmalı; “Mezarımı Taştan Oyun” filminin afiş ve fotograflarını dikkatle incelemeli, dalıp gitmeliyiz yıllar yıllar öncesine. Hüseyin Peyda olmalıyız belki. Belki de “Abdo Bey” kıyafetine bürünerek Mihrican’ın penceresinin önünde durmalı; “Gitti canımın cananı / Beni bıraktı yaralı” dizeleri yaralar açmalı ciğerimizde.

Ekleme Tarihi: 24 Ekim 2014 12:43

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024