Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  29 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

İMPARATORLUK URFA'NIN..

 

Pir ve Şark Bülbülü ile İmparatorluk Urfa'nın...

Diyarbakırlı Celal GÜZELSES'e ATATÜRK ŞARK BÜLBÜLÜ ünvanı vermişti. Celal GÜZELSES bunu layıkıyla ömrü boyunca taşıdı. Üstad GÜZELSES Türkiye'deki bütün eserlerden ve de sanatçılardan haberdardı. Celal GÜZELSES “ Diyarbakır Etrafında Bağlar var. “ diye okur Urfalı KEL HAMZA Lakaplı Hamza ŞENSES “URFA'NIN ETRAFI DUMANLI DAĞLAR” ya da “DİYARBEKIR BU MUDUR ELLERİ KINALI?” dediklerinde, bizlere göre atışma, onlara göre ise iltifat sayılırdı. Birbirlerini görmeden haberleşip, mektuplaşırlar. Hamza ŞENSES tanımadığı Celal GÜZELSES’İ görmek için Diyarbakır’a gider. Sabah ezanı vaktinde Diyarbakır’a varır. Cami imamından ezanı okumak için izin ister. Ezanı kel Hamza okurken, Diyarbakırlı Celal GÜZELSES eve yeni gelmiş, henüz yatağa uzanmış .O anda KEL HAMZA'nın okuduğu ezan sesini duyar. Yatağından kalkıp pantolonunu giyer, camiye gelir. Sessiz sedasız Kel Hamza’nın yanına oturur. Celal GÜZELSES Hamza ŞENSES’e "Hoş geldin Hamza Kardaş" deyince , Hamza ŞENSES şaşkınlıkla, "Benim Hamza olduğumu nasıl bildin?" diye sorar. Celal GÜZELSES "Ezanı okuma sesinden tanıdım." der.


Diyarbakırlı Celal GÜZELSES‘in ölümüne üç ay kala ,Seyfettin SUCU İle Saz Üstadı Aziz ÇEKİRGE Diyarbakır’a konsere giderler. Seyfettin aklından Celal GÜZELSESİ ‘de ziyaret etmeyi geçirir. Seyfettin Diyarbakır’da misafir olduğu yerde , o dönemin Diyarbakır Başkan vekili de bulunmakta . Seyfettin SUCU, Büyük Saz Üstadı Aziz ÇEKİRGE , Diyarbakır Belediye Başkan vekili ile birlikte, Celal GÜZELSESİ yattığı hastanede ziyaret ederler. Geçmiş olsun, dileklerini sunduktan sonra, Celal GÜZELSES oğluna dönerek "Yavrum…! Bugüne kadar ATATÜRK'ÜN VERMİŞ OLDUĞU ŞARK BÜLBÜLÜ ÜNVANINI BEN TAŞIDIM. Bundan sonra bu ünvanı ancak SEYFETTİN SUCU TAŞIR. BAŞKALARI TAŞIYAMAZ." diyerek, Seyfettin SUCU’ya Şark Bülbül'ü ünvanını verir. Oğlu da "Baba Seyfettin SUCU’nun “Yar Elinden Bade içtim / Bu Handan, Kervan işler.” Taş plakları ve mahalli TK 248 MAKARALI TEYİP BANTLARINI Arşiv edip biriktirdiğinden anlamıştım. Bu ünvanı ona verirsin diyerek ,Helal aşıp, vedalaşırlar.


TRT Radyo canlı yayın Programında , Diyarbakırlı Celal GÜZELSES'in oğlu (2000 yılında ) Şark Bülbülü ünvanını Babası Diyarbakırlı Celal GÜZELSES sağlığında, Urfalı Seyfettin SUCU’ YA hak edip, layık gördüğü için verildiğini söylemiştir. Diyarbakırlı Celal GÜZELSES ‘ten sonra , TRT Sınavına giren sanatçılara “ Seyfettin SUCU gibi Hoyrat okuyabilir misin?” diye, sanatçılara sınav sorusu olarak sorulmuştur.


TRT İLDEN İLE Program kadrosu ,Urfa’ya Şeyh FATİH'in Tekkesine geldiklerinde, Erol EVGİN, Cemile KUTGİN, Mehmet ÖZBEK, Yavuz TAPUCU, Sevda KARACA, İbrahim TATLISES , Tenekeci Mahmut GÜZELGÖZ ile Birlikte , müzik sohbetinde bulunurlar, Seyfettin SUCU İle İbrahim TATLISES karşılıklı Hoyrat atışmasına geçerler. En sonunda İbrahim TATLISES "Yeter yahu Usta ciğerlerimizi Sökti…..!" deyince, Büyük Usta Tenekeci Mahmut GÜZELGÖZ "Yatın kalkın Seyfettin’in elini, ayağını öpün, size hoyrat okumayı alıştırdı." diyerek karşılık verir.


Rahmetli. Yusuf Bozkurt ÖZAL'ın Danışmanı, Hasan NEBİOĞLU Mahlaslı, Malatyalı şair/ yazar, Sayın Cumali ÜNALDI İngiltere’de "Paris ŞİİR AKŞAMLARI GECESİNDE" "FÜZULİ'nin RUHU KAZANCI BEDİH'in URFA'da OKUDUĞU GAZELLERLE YAŞIYOR." demiş. Böylece Kazancı Bedih PİR , Seyfettin SUCU Şark Bülbülü olurken, onun uzantısı İbrahim TATLISES’te İMPARATOR olur. Bizlerde İlimizi "Müzik Şehri" ettikleri için , yatıp kalkıp sanatçılarımıza DUALAR EDELİM…..!


BAŞTA DEDİK YA….!


PİR İLE ŞARK BÜLBÜLÜ VE İMPARATORLUK URFA' NIN

Ekleme Tarihi: 17 Eylül 2014 16:31

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  29 Mart 2024