Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Cumhurbaşkanlığı Ve Siyasi Olgunluk

 


CUMHURBAŞKANI KİMDİR!,SİYASİ OLGUNLUK NEDİR?

Kelime anlamı çok açık! Cumhur başkanı,Cumhur reisi..Cumhurun ,yani halkın reisi demek.
Halk kim? Bir ülkede yaşayan , ülkenin devletine ,vatandaşlık bağı ile gönülden bağlı olan insanlar topluluğu.Ülke sınırları içerisinde yaşayan insan topluluğu dediğimize göre, tariften anlaşıldığı üzere homogen olmayan bir topluluktan bahsediyoruz demektir.


Homogen olmayan bu topluluğun tek ve en önemli ortak noktası ,saygı duyduğu bir devletinin olmasıdır.Homogen olmayan bu halk;etnik köken,inanç ,mezhepler ve siyasi düşünce konusunda farklı insan gruplarından oluşmaktadır.Farklı hassasiyetleri ve beklentileri olan bu insanların üzerinde mutabık kalacağı bir REİS seçmesi ise kolay bir şey değildir.Aslında kolaydır da, bu göreve talip olacak Cumhurreisi adaylarının bu yükü taşıyabilecek kabiliyet ,ruh ve algıya sahip olması kolay bir şey değildir. Belli bir yaş,eğitim ve ahlaki olgunluğa ulaşmış; 'yaratılanı yaratandan dolayı sevmek' bilincini içselleştirmiş bir kimsenin bu işin üstesinden gelememesi için bir engel olmamalıdır.Zor olan bu özellikleri görev alanına yansıtacağının teminatının verilmesidir.

Anayasamızın 101-102.maddeleri 40 yaşını aşmış yüksek öğrenim görmüş,( tercihan meclis üyesi bir) adayı tarif etmektedir.Tercihan meclis üyesi dememin sebebi; Meclis üyesi olmayan bu vasıflara haiz bir insanın aday olabilmesi için en az 20 milletvekilinin tavvasutuna ihtiyaç duymasındandır.Bu durum da bana göre anayasanın eşitlik ve seçme , seçilme ilkelerine aykırı bir durum gibi gözükmektedir.

Yakın zamanda yaşadığımız Cumhurreisi seçme işlemi, aşırı derecede politize olmuş toplumumzda hiç de güzel ve hakkaniyetli olmayan bir seçim olarak cereyan etti ve çok şükür selametle sonuçlandı ..

12 Eylül sonrası depolitize olmuş toplumun, siyasi olaylara ilgisizliğinden şikayet ederken; bu denli politize olmuş bir toplumun da; seçme hakkı ve görevini kullanması sırasında bazı hataların ve yanlış değerlendirmelerin mümkün olabileceğini düşünüyorum.


Son mahalli seçimler ve cumhurreisi seçimi bunun canlı örneği olmuştur.Her iki seçimde de 55milyona yakın seçmen Muhtarı,belediye başkanını belediye meclis üyelerini ve Cumhurreisini seçerken hep aynı motivasyonla hareket etmiştir.Türkiye halkı, siyaseten belirgin bir şekilde üç ana gruba ayrılmıştır.

Bu üç ana grub, fanatik futbol takımı taraftarlığı davranışı ile hareket etmekte;her ahval ve şart altında kendi takımını(pardon adayını)des-
teklemektedir.

Bu davranışın; Türkiye'nin arzu edilen siyasi olgunluğa erişmesi ve her göreve uygun vasıfta insanların seçilmesinin önündeki önemli bir engel olduğunu düşünmekteyim.


Bu nedenle görevi sona eren Sn.Gül'ün nereye monte edileceği,edilmesi gerektiği ciddi manada siyasi gündemimizi meşgul etmektedir.

Sn.Gül;yaklaşık 30 yıldan beri Türk siyasetinin içinde ve en ön sıralarında görev almış, siyaseten üstlenmediği bir makam kalmamış olmasına rağmen, acaba hangi koltuğa otursam, hangi görevi alsam çabasındadır.Bu insani hırs,yukarıda değindiğim 'Fanatik futbol takımı taraftarlığı' siyasi mantığı ile de birleşince, ülkede gençlerin önü kesilmekte,farklı düşünce ve sesler aktif olma imkanı bulamamaktadır.

AKP nin çok beğendiğim 3 dönem yasağı nedeniyle teorik olarak seçilemeyecek vekiller, ciddi bir telaş içerisindedirler.Buna benzer siyasi hırs ve makam ,mevki sevdasının önünün alınabilmesi artık gereklidir.Bunun için de toplumun hızlı bir şekilde farklı politik davranışları gösterme kabiliyetine kavuşması;insana makam uydurma değil makam uygun insanı arama çabasının ön plana çıkması gerekmektedir..

Türkiye'de;muhtarlıktan Cumhurreisi seçimine kadar seçimler, Anayasada belirlenmiş kurallarla yapılmakta.Herkesin söz birliği etmişcesine şikayet ettiği bu anayasa, %70'i sivil otoriteler tarafından değiştirlmiş bir anayasadır.Bu nedenle herkesin bu anayasaya bağlı kalması ona göre hareket etmesi hukuk içerisinde kalabilmenin baş şartıdır.

Anayasanın 104.madesi Cumhurbaşkanın görev ve yetkilerini tarif etmektedir.Anayasalar ; bir ülkede Cumhurbaşkanları da dahil herkesin hassasiyetle uyması gereken toplumsal uzlaşma metinleridir.

Seçilmiş Cumhurreisimizin sanki anayasayı bu manada zorlayacağı düşüncesini hissettiren sözleri ;yine Anayasa'da bellirtilen 'Hukuk devleti' olma ilkesi ile bağdaşmayacaktır.Farklı bir yönetim tarzı düşünmek ve gerekli hukuki alt yapıyı planlamak son derece makul bir siyasi davranıştır.Ancak bunun için de anayasanın ilgili maddelerinin değiştirlmesi ve devletin yapısının buna uydurulması gereklidir.

Türkiye toplumunun kabaca (siyaseten) 3 gruba ayrıştığını söylemiştim.

Bu gruplar ve mevcut anayasamızın görevlendirdiği 'Yeni Cumhurreisi'nin nasıl olması gerektiği noktasındaki düşüncelerimi ayrı bir yazı konusu yapmak istiyorum.Türkiye'de yaşayan yaklaşık 80 milyon insanın; içinde bulunduğumuz ateş çemberi nedeniyle; siyaseten daha hoşgörülü,birleştirici,bağışlayıcı , merhameti ve birlikte yaşama arzusunu ön plana alan bir tavır içine girmesi zamanı geçmek üzeredir.

Her ferdin bu ülkenin birlik ve beraberliğini tesis için yapması gereken görevleri vardır.Bazı görev ve sorumlulukların yazılı metinleri olmaz.Kalbinin sesini dinleyen herkes bu görevini ve takip etmesi gereken yolu bulacaktır.

Ekleme Tarihi: 18 Ağustos 2014 08:31

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Nisan 2024