Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  24 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Sansür Kaldırılmış,Haberiniz Oldumu?

 

SANSÜR KALDIRILMIŞ; HABERİNİZ OLDU MU?



Bugünden başlar kutlamalar; yarın öbür gün, hatta hafta sonuna kadar devam eder bu tantana, bu şaşaa!.. Kolay mı; öyle sıradan bir kesimin etkinliği gibi geçiştirilir mi koskoca 4. Kuvvet’in bayramı?


Herşey geçiştirilebilir; ama sözkonusu olan “Basın Bayramı” ise, akan sular durur.

Cumhurbaşkanımızdan Başbakanımıza; ağlak hükumet sözcümüz gözüyaşlı Bülent Abimizden, Hz. Peygambere “gurur” karası çalan Ala Bakanımıza varıncaya kadar hemen hemen herkes, görün bakın nasıl da özgürlükçü kesileceklerdir başımıza.

Kimi basın meslek kuruluşlarının başkan veya temsilcilerinin, yerel ve ulusal televizyonlarda adeta cılkını çıkararak yapacakları bol özgürlüklü ve demokrasi soslu tatsız-tuzsuz açıklamalar hep bu bayram vesilesiyle olacaktır.

Maaşlarını zamanında vermedikleri gazetecilerin hiç olmazsa bu mutlu günlerinde yanlarında olduklarını göstermek için hafta boyunca kulaklarımızı çınlatacaklardır yırtınmalarıyla.

Gazeteciler Cemiyeti merkez ve şube başkanları, çalışan gazetecilerin çok değerli varlıklar olduklarına ciddi ciddi inanmış olacaklar ki günün anlam ve öneminin altını çizen mesaj yayımlayarak çok ciddi şeyler söyleyeceklerdir.

Sayın başkanlar konuşurlar da, ismini pek fazla duymadığımız yerel basın meslek kuruluşları başkanları veya yöneticileri sessiz kalırlar mı hiç? Onlar da ekonomili, gözaltılı, tutuklu, mahpuslu bir kaç kelam-ı kibar irad etmek için gözlerini yumup açacaklardır ağızlarını.

Ha bu arada, basınla her zaman iyi ilişkiler içinde olmaya çalışan seçilmiş yöneticilerimiz de geri duramayacaklardır bu cümbüşten.

Özellikle yerel yöneticiler; belediye başkanları yani; bu özel günlerinin sevincini ve onurunu kendileriyle paylaşmaya gelen ve çoğu kendi adını-soyadını yazmaktan aciz ve dilinden bihaber gazeteci etiketlilerin karınlarını doyurup kalem-saat-çakmak gibi çam sakızı çoban armağanı hediyelerle sevindirir; sayıları o güne mahsus olmak üzere birden bire artan saygın basın mensuplarını bu mutlu günlerinde yalnız bırakmyacaklardır.

Ne diyelim: Ala!.. Hem de aliy-yül ala!..

İnançlarına söylemlerine ve eylemlerine sansür koyacak halimiz yok!. Hem senelerce Bab-ı Ali’nin kahrını çeken bir medya mensubu olarak, sansürsüz bir basın için, değil senede bir gün, yılın 365 günü ve hatta 365 günün her saatinde, dakikasında ve saniyesinde düğün bayram yapılsa azdır deriz..

Ancak; önce birilerinin, mesela basın meslek kuruluşlarından birinin başkanı veya temsilcisi ortaya çıkıp beni ve benim gibi düşünenleri yerel veya ulusal Türk basınında devlet, siyaset ve patron sansürü olmadığına; özellikle yerel medyada çalışan gazetecilere hak ettikleri ücretleri gününde ve eksiksiz aldıklarına inandırması gerekir.

Öyle “vallah bilah” yemin etmelerine gerek yok,

Mushafa el basmalarını da istemiyoruz.

Mesela meslek kuruluşlarımızdan herhangi birinin başkan ya yönetim kurulunun yedinci yedek üyesi buyursun, yerel veya ulusal yayın yapan herhangi bir televizyonun haber programına birlikte çıkalım. Gözlerini gözlerimizden ayırmadan:

“Bu ülkede ve bu şehirde çıkan gazetelerden her hangi biri son üç ay içinde hiçbir haberi veya köşe yazısını sansürlememişlerdir. Aynı şekilde bütün medya kuruluşlarının çalışanlarının ücretleri zamanında ve eksiksiz olarak ödenmiştir ” deyiversinler yeter.

Sözüne noktayı koyduğu anda burada sıralayacağımız iddialarımızın hepsini geri alır ve kamuoyu önünde özür dileriz yazdıklarımız için.

Elhakk, deriz. Adının altına, önüne veya arkasına bir basın meslek kuruluşunun ünvanını yazdıran başkan veya yardımcısının binlerce gözün kendisini izlediğini bile bile, gözümün içine baka baka yalan söyleyeceklerini asla düşünmeyiz. Fakat küçük bir kaç hatırlatma yapmadan da susamayız.

* Yakın bir geçmişte; birkaç sene önce, Gazeteci-Yazar Emin Çölaşan’ın Hürriyet’ten ayrılmaya mecbur bırakılması, kendi tabiriyle “Kovulduk ey halkım” diye feryad-ü figan etmesi Aydın Doğan sansürünün ta kendisi değil midir, diye sorarız.

* Doğru cevabı alamazsak; Deniz Kuvvetleri Komutaı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu söylenen “Darbe Günlükleri”ni yayımlayan “Nokta” dergisi neden kapatıldı diye gireriz söze. Parasızlıktan olabilir mi? Ya da sansürün bir başka türlüsü mü uygulandı özgür ve bağımsız Türk basınına?

* Sonra 10 sene kadar geriye gider; Murat Belge, Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar ve Mehmet Barlas’ın Türkiye’nin en itibarlı gazetelerinde çalışırlarken, bir geceyarısı operasyonuyla postalanmaları, 28 Şubat sürecinin postmodern mimarlarına “Emret Komutanım” diyen Aydın Doğan’ın postmodern sansürü olduğunu söylersek, binlerce medya mensubunu istihdam eden insana haksızlık etmiş olur muyuz?

Şimdi; eğri oturup doğru konuşalım. Karşımızdakileri de kendimizi de aldatmıyalım. Ne Türk basınından ne de dünyanın öbür ucundaki Yeni Zellanda veya Papua Yeni Gine medyasından sansür kaldırılmıştır.

Aksini ileri sürenler varsa, buyursunlar konuşalım.

Ekleme Tarihi: 21 Temmuz 2014 17:25

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  24 Nisan 2024