Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

FIRAT URFAPRESS'E KONUŞTU

02 Mayıs 2018 10:46

Şanlıurfa Fırat Turizm sahibi Ramazan FIRAT, URFAPRESS'ten muhabirimiz Necdet KARADENİZ'e konuştu.
RAMAZAN FIRAT KANAYAN YARAYI KARADENİZ'E ANLATTI

N.K: Şanlıurfa Fırat Turizm sahibi Ramazan Fırat ile beraberiz. Konumuz Urfa'da öğrenci servisi taşımacılığı ile ilgili sorunları ve çözümleri konuşmak. Bir şehir düşünün ki 20 kişilik bir araçta 50 tane minik yavru taşınıyor. Ve bu şehirde ilgili, yetkili, Valisi, Emniyet Müdürü, Belediye Başkanı, Genel Müdür,Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcılarıyla tek tek Konuyu görüşmemize rağmen, Şanlıurfa'da gayet doğal şekilde bu iş seyrinde devam ediyor. Eğer bir gün Türkiye de ana haber bültenlerinde Urfa'da servis kazasında 50 tane minik yavru öldü, sorumlularını arayacaksanız, biz bunu bugünden konuşmalıyız ki, belki 50 tane öğrencimiz ölmez. Konuyla ilgili, gerek trafik denetlemeden, gerek Emniyet Müdürlüğünden, gerek servis camiasından, konuya ciddi bakan, bu konudan ilgili Fırat Turizm sahibi Ramazan Fırat'ın ismini duyunca, bizde soluğu kendisinin yazıhanesinde aldık. Sayın Fırat Urfa'daki servis tablosunu, sorunu ve kafanızdaki çözümü, bize anlatır mısınız?

R.F: Şimdi, sorunumuz şu şekilde. Dediğiniz gibi 14 kişilik bir araçta yeri gelir 35, yeri gelir 40 veya 50 kişi taşınır. Biz bunu kendimizde yetkililere defalarca izah ettik, söyledik, bu konuya bir düzen getirilmesini, bir standart getirilmesini. Yani bugün Emniyet Müdürlüğüne gittiğimiz zaman, trafik denetlemeye gittiğimiz zaman, araçların %70-80 civarının bu şekilde olduğu söyleniyor. Ve buna yönelik bir çözüm üretilemiyor. Buna yönelik herhangi bir yaptırımları olamıyor. Hani sorduğumuz zaman neden denetleme esnasında bu tür şeylere göz yumuyorsunuz diye? Şu söyleniyor. Hani Urfa'nın yapısı belli, velilerin ödeyeceği ücret belli. Ama velinin ödeyeceği ücret denetimleri çok ilgilendirmemeli. Veliyi bilinçlendirmek adına toplantılar ve seminerler yapabilir okullar. Servis kullanımıyla ilgili çocuklar eğitilebilir. Servis şoförleri eğitilebilir, artı şu ücret konusuna gelince, şimdi çok kaliteli hizmet veren firmalarımızda var, onların ücretleri belli, onlar bazalınarak, belediyelerimizin rayiç bedelleri okulları açılmadan önce servis firmalarına ve servis şoförlerine bildirilmeleri gerekir. Şimdi burada şu şekil bir sorunda var, bizim belediyemiz ulaşım konusunda özellikle servisler konusunda, hiçbir şekilde bizi dinlemiyor, hani ben kendim defalarca belediye başkanıyla görüşmüşüm bu konuda. Ama ne var, yapacağız, edeceğiz, amirlerimize söyledik, müdürlerimize söyledik, belki yanımızda telefonda açıp konuşuyorlar müdürleriyle ama böyle bir durum oluşuyor; ondan üç gün sonra biz gidiyoruz amirimize müdürümüze, ne oldu bir çalışmanız varmı? Eee daha bitiremedik..!Hani aylarca devam eden çalışmaları oluyor, aylarca bu çalışmaları bitiremiyorlar. Mağdur olan Urfa'nın çocukları, mağdur olan düzgün çalışan firmalar, işini düzgün yapmak isteyen firmalar sürekli mağdur oluyor. Yani şu anda Urfa taşımacılığında belli bir standart yok. Ben bugün 14-15 kişi taşıyorsam bir araçla, diğer adam 35-40 kişi taşıyorsa, tabi ki fiyatı benim yarı katım yada yarıdan daha az olacaktır. O şekilde şuan açılan okullar var Şanlıurfa da. Şöyle ki okullar yeni açılıyor ve ister istemez servis ihtiyacı oluyor bunlarda. Biz bunlara teklif verirken, işte bu 25-30 kişi taşıyan firmalar bizim ücretimizin yarısı kadar teklif veriyorlar ve işi alıyorlar. Ha işi aldıktan sonra olan çocuklarımıza oluyor. Olan Urfa'nın çocuklarına oluyor. Hani bu şekilde işin çözümüne yönelik idarecilerin, yetkililerin bu konuya temas etmesi lazım. Hani biz firma olarak ne kadar söylesek sanırım bir şey olmayacak. Başarı elde edemeyeceğiz.

N.K: Şimdi anladığımız kadarıyla, firmalar arasındaki rekabette can güvenliği yok, velilerin haberi olduğu halde çocuklarının 50 kişilik servise bindirmesini, siz bir firma sahibi olarak nasıl karşılıyorsunuz? Yani velinin mi aklıyla zoru var, biz mi başka dünyada yaşıyoruz sayın Fırat?

R.F: Şu an iki türlü velimiz var. Bir bilinçli veli, çocuğunu o servise bindirmek istemese de 40 kişilik servisin içine çocuğunu vermek zorunda. Ben bunlardan bir tanesiydim geçmişte. Benim taşıma kapasitem üç bin civarında, üç bin öğrenciyi saat 7 ila 9 arasında bir yerden alıp bir yere bırakıyorum. Fakat yeri gelmiştir kendi çocuğumu ben servis firmasına verdim ve üç ay taşıtabildim. Bu neden oldu. Şimdi ben servis, benden istediği ücretin iki katını istese de ben versem de çözüm bulamıyorum. Niye çünkü genelleme bu şekilde. O servis aracı o servis şoförü de bir çözüm üretemiyor. Çünkü niye, genel olarak dediğim gibi belirli rayiç bedellerin okul açılmadan önce firmalara gönderilmesi lazım. Geçen yılki rayiç bedel okullar açıldıktan üç hafta sonra belediye tarafından çıkartıldı. Anlatabiliyor muyum?

N.K: Yani okullar açılmadan bu rayiç bedel belirlenirse kısmen sorun çözülüyor.

R.F: Evet kısmen çözülüyor. İşini kötü yapan adam, işini iyi yapan adamın yanında en azından belli olacak. Hani belediye bize bu fiyatı çıkartıp işler bu fiyatlarla oluyor, denilebilir. Ve fiyat çıkartmalarında şöyle bir yanlışlıkta yapıyor belediye. Rayiç bedel çıkartırken, yani yakıtın fiyatını çevre illerin fiyatına, bakılmaksızın, sadece bir fiyat çıkartmak için fiyat çıkartılıyor. İşimi kâğıt üzerinde yaptım demesi için. Çünkü bir bakıyoruz, 0-5 km arası 100 Tl. 5-20 km arası 110 Tl gibi bir fiyat çıkartılmış.Ama çıkartılan fiyatta yanlış. Yani baştan yanlış çıkartılıyor. Şu şekilde olması lazım aslında; 0-1,3,5,7 km. aralarında fiyatların çıkartılmaları lazım. İkincisi şu konuyu şuana kadar hiç konuşmadık, ilköğretim çocuklarının tamamında servis hostesinin bulunması gerekiyor. Yani araçta rehber bir personelin çocukları yönlendirmesi gerekiyor. Şimdi çocukla şoför önüne mi baksın, arkasındaki çocuklarla mı ilgilensin. Bu çocuk sayısı 40-50 ‘ye vardığı zaman, düşünsenize balık istifi, hiçbir şey yapılamaz. Yani servislerin belli bir düzene binmesi için yıl öncesinde sezon öncesinde çalışmaların yapılması lazım. Bilinçli bilinçsiz veli dediğimiz konu ise şu; Veli bilinçliyse dahi o çocuğunu o servise vermek zorunda kalıyor. Neden zorunda kalıyor çünkü genellemesi böyle. Karaköprü'de oturuyor, atıyorum çocuğu Yenişehir'de okula gönderdiği zaman mecburiyetten o servise vermek zorunda. Kendi aracı yok getiremiyor. Giden servislerin tamamı böyle. Bilinçli veli zorunlu olarak o servise binmek zorunda kalıyor. Bilinçsiz veli dediğimiz ise okulun önüne geliyor, tek tek pazarlık ediyor, hangisi daha ucuzsa ona veriyor, ee şimdi haliyle servis şoförleri de bu işi yaptıkları için işte biz bir yerde kazanalım derken 40 tane çocuğu ister istemez, geneli 40 tane çocuk taşıyor. Biz bu yüzden belli firmalara çalışıyoruz, belli özel okullara çalışıyoruz, hani kapasitemizin aslında çok fazlasını yapabileceğimiz halde, çok azını yapıyoruz. Şu an yani firmamız 4/1 oranında çalışıyor.

N.K: Efendim birde şoförler odası cemiyeti var Urfa'da biliyorsunuz, acaba bu konudan haberleri var mı, şoförler odası cemiyeti başkanının elinde bir proje var mı, sizde bildiğim kadarıyla yönetim kurulundasınız, yeni seçilen şoförler odasının yönetiminde. Var mı böyle bir proje şoförler odası başkanının elinde?

R.F: Şimdi şu şekilde böyle bir projeleri ellerinde yok, beni odada olmama rağmen yeni yönetim kurulu üyesi olarak, servis camiasında olmama rağmen, bir projesi yok. Çünkü biz gerek belediye başkanı, gerek oda başkanımıza başkan vekilimize, gerek vali yardımcısına, bunların hepsine bu işleri bu konuları ilettik, kimse bu konularla ilgilenmiyor, şoförler odası da bu konuyla ilgilenmiyor. Bununla ilgili bir çalışmasının bir projesinin olduğunu düşünmüyorum.

N.K: Urfalı çocuklar Allah’ a emanet diyoruz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı Ramazan Bey?

R.F: Şöyle bir konu düzeltilemeyecek bir konu değil aslında benim için emniyet, trafik denetleme, milli eğitim, milli eğitimin bir kanadında aslında. Çok şehir içerisindeki taşımayla ilgili değil ama kırsal alanda da bu böyle. Bu üçlü dörtlü mekanizmalar özel sektör bir araya gelince bir toplantıda bitecek iştir bu. Yani burada yapılacak çok büyük bir şey yok. Çok basittir çözümü, çok kolaydır. Yalnız dediğim gibi okul açılmadan önce yazın bunun altyapısı yapılır, eylül ayı geldiği zaman tıkır tıkır her şey işler. Bu, bu kadar basit bir şey aslında. Biz şuan kendi firmamızda üç bin kişiyi nasıl bu şekil taşıyorsak yani diğer firmada taşıyabilir. Yeter ki devletin yetkilileri işlerini yerinde ve zamanında yapsınlar. Teşekkür ederim.

URFAPRESS.NET

Yorum Ekle

Arkadaşına Gönder

Yazdır

Bu Kategorideki Diğer Haber Başlıkları

24.06.2023 13:47 · URFA'DA ORTAK DENETİM

24.06.2023 08:08 · URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA

23.06.2023 19:56 · Z KUŞAĞI..!!!

23.06.2023 14:56 · MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ

23.06.2023 14:53 · CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ

23.06.2023 14:48 · Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler

23.06.2023 14:39 · URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

23.06.2023 13:29 · HRÜ'den Yerli Ve Milli Araç

23.06.2023 10:51 · CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor

16.12.2022 02:36 · URFA'DA FETÖ'YE AĞIR DARBE

16.12.2022 02:05 · ÖLMEYELİM,GÖRELİM..

12.12.2022 02:34 · URFA'DA TERÖRE DARBE

23.09.2022 06:19 · Güllüoğlu'ndan Önemli Açıklamalar

23.09.2022 06:00 · Urfaspor'un Maçı Canlı Yayınlanacak

23.09.2022 04:31 · ERKEN TAPUYA İNDİRİM

22.09.2022 11:41 · WhatsApp'a 2 Yeni Özellik Geliyor

22.09.2022 11:26 · URFA'da Eş Zamanlı Operasyon

21.09.2022 01:24 · BIÇAKLANAN GENCİN DURUMU AĞIR

21.09.2022 01:09 · URFA'DA FECİ KAZA

21.09.2022 00:51 · URFASPOR'un Rakibi Belli Oldu

21.09.2022 00:38 · Şanlıurfa'da Dört Ev Kundaklandı

21.09.2022 00:26 · TOKİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

21.09.2022 00:21 · MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

07.08.2022 21:14 · CANPOLAT SÖZÜNÜ TUTTU

07.08.2022 21:08 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:06 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:00 · URFA'DA DEHŞET ANLARI

12.06.2022 01:35 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

12.06.2022 01:32 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

11.06.2022 18:01 · URFA'YA GELİYORLAR

11.06.2022 17:39 · EVİNDE UYURKEN ÖLDÜRÜLDÜ

11.06.2022 17:31 · URFA'DA KAZALARIN SONU GELMİYOR

11.06.2022 17:27 · 17 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU İNTİHAR ETTİ

15.04.2022 18:10 · URFASPOR'DA AYNI TERANE!

17.01.2022 02:35 · "Z" KUŞAĞI...

02.01.2022 12:18 · CANPOLAT'TAN AÇIKLAMALAR

12.12.2021 15:06 · GERÇEKTİ HAYAL OLDU..

12.12.2021 14:59 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:54 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:45 · LİDERLE PUAN FARKI 14'E ÇIKTI

12.12.2021 14:37 · Urfa'da Silahlı Kavgada 1 Kişi Öldü

12.12.2021 14:15 · URFA IŞIL IŞIL

12.12.2021 14:11 · ATATÜRK BULVARI IŞIL IŞIL

12.12.2021 06:13 · GÖBEKLİTEPE FİNALE KALDI

24.11.2021 08:43 · BÜYÜKŞEHİRDEN ÖNEMLİ KARARLAR

23.11.2021 19:01 · ÇAKALLARA YOL YOK...

25.10.2021 09:53 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:51 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:34 · Urfaspor Deplasmanda Galip Geldi

25.10.2021 09:22 · Urfa'da Bir Genç İntihara Kalkıştı



Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024