Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  25 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

İşte TORBA YASA'daki Herşey

23 Temmuz 2014 09:10

TORBA YASA çıktı.İşte aklınıza gelebilecek olan herşeyin tek tek soru ve cevapları.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bağ-Kur ve SGK'nın alacaklarıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu bir yapılandırma. Af olmayacak" dedi. Batman'da bulunan Şimşek, Meclis Komisyonu'nda olan düzenlemeye son şeklin TBMM Genel Kurulu'nda verileceğini söyledi. Şimşek, "Gecikme faizi yerine enflasyon farkını alacağız. Çünkü vergi dediğiniz zaman 77 milyonun hakkı var. Vergiler olmadan burada ne sağlık, ne eğitim hizmeti, ne de yol olur. Türkiye'de düşük de olsa bir miktar enflasyon var. O zaman faiz yerine enflasyon ile anaparayı güncelleyerek günümüze getiriyoruz" dedi. Şimşek, toplanan vergi, prim ve harcın toplamının milli gelire oranının yüzde 27-28 olduğunu söyledi. Milyonlarca kişiye büyük müjde: Nisan ayındaki habere göre Milyonlar torba yasa tasarısı heyecanı yaşıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek tasarı; kamu çalışanlarının, yaşı bekleyenlerin, taşeron işçilerin Bağ-Kur ve GSS borçlularının yüzünü güldürecek. Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler için geri sayım başladı. Milyonlarca kişinin beklediği torba yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularına af, emeklilik için yaşı bekleyenlere sağlık hizmeti, kamu çalışanlarına ve taşeron işçilere önemli haklar gelecek. Bu nedenle tasarı büyük bir heyecanla bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı'nca hazırlanan çok sayıda düzenlemenin yer alacağı torba yasa tasarısının detayları henüz açıklanmadı. Tasarı Meclis'e sevk edildiğinde tüm ayrıntıları belli olacak. Edinilen bilgiye göre; tasarıyla getirilen düzenlemeler şöyle: BAĞ-KUR'a 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar, ister bu borçları yapılandıracak, ister hizmet süresiyle birlikte sildirecek. Borcu hizmet süresiyle birlikte silinenler, daha sonradan emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duydukları takdirde, silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. Borcu yapılandırmak isteyenlere başvuru için belli bir süre verilecek. Bu sürede başvuranlar borcu taksitle ödeyebilecek. Taşeron işçilerin maaş, izin, tazminat gibi sorunlarının çözümü için düğmeye basıldı. Yaklaşık 1.1 milyon taşeron işçiye yönelik önemli düzenlemeler yapılacak. Taşeron işçilerle sözleşmeler 3 yıldan kısa olmayacak. Emeklilik için yaşı bekleyen yaklaşık 5 milyon kişiye sağlık kolaylığı geliyor. Prim gün sayısı ve sigortalılık şartlarını tamamlayıp emeklilik için yaşı bekleyenler, işsiz kaldıklarında aylık 43 lira yatırarak sağlık hizmeti alabilecek.

Gelir testine girdiği halde borcunu ödemeyen kişilerin faiz borcu silinecek. Borçlulara anaparayı taksitlerle ödeme imkanı sağlanacak. Gelir testine girmeyenlere belirli bir süre tanınacak. Bu kişilerin teste göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Gelir 357 liranın altında ise borçlar silinecek. Üzerindeyse gelire göre prim ödenecek. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak, faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı getirilecek.


 



Cumhuriyet tarihinin bu zamana kadar yapılmış en büyük vergi affı olması beklenen tasarı mecliste kabul edilmeyi bekliyor. 15 ayrı vergi ve idari para cezasının düzenlenmesi beklenen af sonuçlanmak üzere. İşte Cumhuriyet tarihinin ne büyük vergi affı stargazete.com haberimizde sizlerele...

Ak Parti, kamuya borçlu vatandaşların yüzünü güldürecek Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af düzenlemesi olarak nitelendirilen yasa teklifini dün akşam Meclis’e sundu.


Torba yasası 2014 ile ilgili yeni gelişmeler Meclisten geçti.. TBMM SSK affından Bağkur affına ve vergi borcu affına kadar bir çok kalemde yeni düzenleme geliyor. Son gelişmeler ve detaylar REsmi Gazete'den sitemzide. 22 temmuz 2014'lü. 2014 SSK ve SGK Vergi Af Geldi ? 2014 Bağkur ve SSK, SGK Afları çıktı mı? Genel Vergi Affı Ne Zaman Gelecek? Herkesin Merakla beklediği vergi affı na zaman. İşte o tarif haberimizin devamında. 2014 SSK ve SGK Vergi Affı ne zaman çıkacak? 2014 Bağkur ve SSK, SGK Afları çıktı mı? haberi, 2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur ve SSK, SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa'da Son Durum! SGK Borcu Sildirme, SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, MTV Vergi Borcu Affı, Trafik cezası sildirme. Vergi afları 2014. SGK Borcu Sildirme, SSK Affı ne Zaman, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor. İşte Ayrıntılar... Vergi affı 2014 - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU prim sildirme, MTV borç sildirme, trafik ceza sildirme. Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU priminden seçim cezalarına kadar her şeye bağışlama geliyor. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU prim sildirm Vergi affı 2014 - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU prim sildirme, MTV borç sildirme, trafik ceza sildirme. Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU priminden seçim cezalarına kadar her şeye bağışlama geliyor. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU prim sildirme, MTV borç sildirme, trafik ceza sildirme. Vergi afları 2014. 2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur ve SSK, SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa Hazırlandı mı!



Prim borçlu düzenlemesinde sona gelindi. Tek seferde borcunu ödeyene faiz yok. Borçlar 36 aya kadar taksitlendirebilecek. Meclis’in gündemindeki torba yasa tasarısının kamuoyunu en çok ilgilendireni vergi ve SGK prim borçlarına getirilen kolaylık. Tasarının hayata geçmesiyle vergi ve SGK prim borcu olanlar için yeni bir süreç başlayacak.

Torba yasa tasarısında SGK’ya ödenen neredeyse bütün primler kapsama alınarak yeniden yapılandırma yapılması öngörülmüş durumda. SGK’ya prim borcu olan kamu kurum ve kuruluşları da borçlarını yeniden yapılandırabilecek. Belediyelerin bu konuda birikmiş borçlarının olduğu biliniyor. Yapılandırma Bağ – Kur’luların yani küçük esnafın işine de yarayacak. Küçük esnaf, geçmişte ödeyemedikleri primleri ödeyerek emekliliklerine sigorta günü sayısı ekleyebilecekler ve neticede daha erken emekli olabilecekler. Prim borcu olanların gecikme zammı ve faizleri silinecek. Tek seferde borcunu ödeyene faiz uygulanmayacak. Borçlular borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödenecek. Seçilecek taksit sayısına göre güncellenmiş borca faiz uygulanacak. 6 taksit için 1,05; 9 taksit için 1,07; 12 taksit için 1,10; 18 taksit için 1,15 katsayısı ile güncelleme yapılacak ve güncellenen tutar için taksit tutarları belirlenecek. Dolayısıyla prim borçlarını 12, 18, 24 veya 36 ayda ödemek mümkün. Tasarı yasalaştıktan sonra 3 ay içinde başvurmak gerek. Genel sağlık sigortası primi borcu olanlar için ise başvuru süresi 7 ay. Bu kişiler de borçlarının ilk taksitini tasarı yasalaştıktan 8 ay sonra ödeyebilecekler. Bütün borçların ve taksitlerin kredi kartıyla ödenmesi de mümkün olacak. Tasarı da 28 Şubat mağduru olarak ifade edilen ve memurluktan çıkartılanlar için geriye dönük borçlanma hakkı da var. Bu durumdaki kişiler 22.06.2006 tarihine kadar memuriyetten uzak kaldıkları süreleri tasarı yasalaştıktan sonra 3 ay içerisinde başvuru yapmaları halinde borçlanabilecekler.

İsteğe bağlı ve işsizlik maaşı

SORU: İşsizlik maaşı alırken isteğe bağlı olabilir miyim? CEVAP: İşsizlik sigortasından maaş almaya devam edebilirsiniz. Ancak işsizlik sigortasından maaş alan adına zaten genel sağlık sigortası primi yatırıldığı için kişi bir de kendisinin genel sağlık sigortası primi öder. Yani iki kez GSS primi durumu söz konusu olacaktır.

SORU: 2004’te SSK başlangıcım oldu. 3 bin 600 günlük primi sayımı doldurmadım ama çalışırken kansere yakalandım. Raporluyum. Acaba malulen emekli olma şansım var mı?
CEVAP: 10 yıllık sigorta ve 1800 gün şartını yerine getirdiğinizde eğer alacağınız sağlık kurul raporu yüzde 60 ve üzeri ise malulen emekli olursunuz.

Soma faciasının ardından TBMM gündemine getirilen ve yarın Plan Bütçe Komisyonu‘nda görüşmelerine başlanacak torba kanun ile birleştirilerek görüşülecek düzenleme ile vergi, SGK ve idari para cezalarının faizleri silinecek ve borçlar enflasyona endekslendirilerek yeniden yapılandırılarak vatandaşa 36 ay içinde 18 taksitle ödeme imkanı tanınacak.


Düzenleme ile devlet 120 liraya kadar olan idari para cezalarının tahsilinden de vazgeçiyor. Bu aftan sadece “sigara yasağı”na uymayan tiryakiler yararlanamayacak.

VERGİ AFFI AÇIKLANINCA GELİR DÜŞTÜ

Maliye Bakanlığı'nın haziran ayı bütçe gerçekleşmeleri ekonomiyle ilgili ciddi endişe kaynağı olabilecek bir rakamı içeriyor. Çünkü rakamlara göre vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 düşerek 26.7 milyardan 24.7 milyar liraya indi. Üstelik ekonominin ne yöne gittiğini anlatan yurtiçindeki alışverişlerden alınan Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile şirketlerin ödediği vergilerde dramatik düşüşler görüldü.

KDV aylık bazda yüzde 21.7, ÖTV 3.5 ve Kurumlar Vergisi ise yüzde 87.1 düştü. Görünürde oldukça can sıkan bu durum Torba Yasa akla getirildiğinde bir Türkiye klasiğinin yeniden yaşandığını ortaya koyuyor. Anlaşıldığı gibi şirketler ve kişiler 'Torba'dan af çıkacak' beklentisiyle vergilerini ödemeyince vergi gelirleri de düşmüştü. Yani bu durum geçiciydi. Peki ne kadarlık bir tutar af beklentisiyle ödenmedi? Maliye Bakanlığı verileri incelendiğinde yılın ilk 5 ayında vergi gelirlerinin ortalama yüzde 8.9 artarak 131.6 milyar liradan 143.3 milyar liraya çıktığı görülüyor.

HÜKÜMET, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, tüm borçlularıyla sulhuyor. Hükümetin uzun müddettir üzerinde çalıştığı ve bir gün evvel bakımından Meclis’e gelen dev bağışlama paketinde, vergiler, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU primleri ve yönetimsel para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme üremlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yine yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme olanağı kazançlıyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki yönetimsel para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e gönderilen tertip etmede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:

“TAŞERON İŞÇİLER DEVLET KADROSUNA GEÇİRİLSİN”

Arslan, Yargıtay kararının yeni olmadığını hatırlatarak, “Bunlar, yeni kararlar değil. Daha önce benzer biçimde verilmiş kararlar vardı. Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplusözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin. Fakat yargı bu yönde karar vermiyor. Türkiye’nin 1961 yılında imzaladığı, 1988’de de yürürlüğe giren 94 sayılı İLO Sözleşmesi var. İLO Sözleşmesi tam da taşeron işçilerin ücretlerini düzenliyor. Dolayısıyla Yargıtay’ın verdiği bu karar, İLO Sözleşmesi’ne paralel bir karar ama bu işçilere toplusözleşme hakkını veriyor, asıl işverenin işçilerin haklarının ödenmesini söylüyor. Ama bu işçiler yine taşerona çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla çalışanların arzu ettikleri düzenleme Yargıtay kararıyla gerçek olmuyor” ifadelerini kullandı.

“KARAR YENİ DEĞİL”

Arslan, kararın sorunlarını çözmediğini belirtti. TBMM’de görüşülen taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin karara yakın düzenleme getirmesine rağmen, tam olarak ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Arslan, yeni düzenlemenin alt işverenin işçilerine ayrı bir sendikal örgütlenme ve ayrı bir toplusözleşme imkânı getirdiğini, düzenlemenin Yargıtay’ın kararından geri bir düzenleme olduğunu söyledi. Ayrıca taşeron düzenlemesinde bazı asıl işlerin yardımcı işler olarak belirlenme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Arslan, “Yetkinin Bakanlar Kuruluna verilmesi, bizde kuşkular uyandırdı. Acaba Bakanlar Kurulu, bazı asıl işleri de yardımcı iş olarak kabul ederse… Yargıya gitme hakkı var ama yine de bu düzenlemeyi bizi sıkıntıya sokacak bir düzenleme olarak görüyoruz” diye konuştu.

Yargıtay’dan kamuda ve özel sektörde çalışan 1 milyonu aşkın taşeron işçiye iyi haber geldi. Emsal niteliğindeki Yargıtay kararında, belediye tarafından, belediyeye işçi bulması için kurulan şirketin taşeron sayılamayacağına, burada çalışanların sendikaya üye olma ve asıl belediye işçisi kadar maaş alma haklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, alt işveren tarafındansigortası ve maaşı yatırılan taşeron işçinin, aynı işi yapan ve kendisinden 3 kaat fazla maaş alan sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu, sendikaya üye olmak istemesi nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin kanunlara aykırı olduğu vurgulandı.

2.8 MİLYARI KDV'DEN

İşte bu artış trendinin haziranda da sürdüğünü baz aldığımızda vergi gelirlerinin aslında 24.7 milyar lira değil 29 milyar lira olması gerektiği ortaya çıkıyor. Yani eğer Torba Yasa ile af beklentisi olmasaydı vergi gelirleri de yaklaşık olarak 4.3 milyar lira daha fazla olacaktı. Yaptığımız hesaplamaya göre af beklentisi nedeniyle 1.1 milyar lira yurtiçi KDV'den, 1 milyar 50 milyon lirası Kurumlar Vergisi'nden, 537 milyon lirası ÖTV'den ve 1.7 milyarı da ithal edilen ürünlerden alınan KDV'de düşüş yaşandı. KDV kaynaklı ödenmeyen vergi 2.8 milyar lirayı buldu. Ancak buna rağmen haziranda bütçe geçen yıl haziran ayında 1.2 milyar lira açık vermişken bu yıl haziranda açık 613 milyon liraya geriledi. Vergi dışındaki gelir artışının etkisiyle bütçe gelirleri yüzde 10 artarak 34.6 milyara çıktı. Giderler ise % 7.9 arttı ve 35.2 milyar oldu.

6 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI 3.4 MILYAR TL

Yılın ilk yarısına ilişkin bütçe rakamlarını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının 3.4 milyar lira olduğunu söyledi. Şimşek, aynı dönemde bütçe giderlerinin yüzde 13.8 artışla 213.9 milyar TL, gelirlerinin yüzde 10.2 artışla 210.5 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti. Yılın ikinci yarısı için de bütçede risk görmediklerini vurgulayan Şimşek, "Bütçe hedeflerini gerçekleştirmede tereddüdümüz yok. Irak, bizim için aşağı yönlü önemli bir risk. Irak'la ilgili uç riskler gerçekleşmezse yıl sonu büyüme hedefimiz tutar" dedi. Maliye Bakanı Şimşek, ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe rakamlarını, basın toplantısı ile açıkladı. Şimşek'in basın toplantısına eşi Esra Şimşek de izleyici olarak katıldı. Şimşek, "Haziran ayında bütçe açığı 613 milyon TL oldu. 2013'ün haziranında açık 1.2 milyar TL idi. Bütçe giderleri, yıl sonu hedefleriyle orantılı gidiyor. Yılın ilk yarısında yıl sonu hedeflerinin yüzde 49'u gerçekleşti. 6 ayda bir yıllık açık hedefinin yüzde 10'undayız. Dolayısıyla bütçe hedeflerimizi tutturma konusunda bir tereddüdümüz yok" ifadesini kullandı.

"VERGİ GELIRLERİ BOZULMADI"

Vergi gelirleri artışının biraz düşük kaldığını söyleyen Şimşek, "Bu geçici bir etki. Geçen yıl enerji KİT'leri nedeniyle tek seferlik stok ödemeler olmuştu. Yoksa vergi gelirlerinin seyrinde en ufak bir bozulma yok" dedi.

Ülkemizi son yıllarda ilgilendiren en büyük konulardan biri ise BAĞ-KUR , SSK, SGKi GSS, MTV ve Vergi affıdır. Çünkü neredeyse ülkemizin yüzde 75'i bu konudan müzdarip ve borcu nulunmakta. İşte yeni gelecek torba yasa ile eski faizlerin hepsi silinecek, borçta indirime gidecek.

Torba Yasa'da Son Durum Nedir ? Vergi Borcu Ne Zaman Başlıyor? Vergi Borcu Kimleri Kapsıyor gibi sorular son günlerde gğndemimizde sıklıkla yer almakta. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki resmi olarak yapılan açıklamalarda yeni Torba Yasa Kanun Tasarısında BAĞ-KUR borçlarına ve Vergi Borcu olanlara bu kanun tasarısıyla birlikte af geliyor. Yapılan resmi açıklamalara göre açıklamalarda BAĞ-KUR borçları ve Vergi Borcu yeniden yapılandırılıyor. Yani bu borçlara gelen faizler tamamiyle silinecek. Fakat şun da belirtmeliyiz ki medyada çıkan haberlerde taşeron işçilere kadro olanağı torba yasada bulunmamakta ve çıkan haberlerin aslı yoktur.

Milyonlarca kişinin gözü çıkacak olan bu Torba Yasa'da. Çünkü yasa her türden vatandaşı ilgilendiriyor. Emekli, memur, Taşeron İşci, BAĞ-KUR'lu, GSS Borçu olanlar, İşciler,Öğrenciler ve dahası.İşte çıkacak Torba yasa bu yüzden önemli. 2014 Yılının Torba Yasası içerikleri,değiştirdikleri ve tüm olumlu ve olumsuz yönleri çok merak ediliyor.

Af yok ancak yapılandırma var.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ben affın Türkiye literatüründen silinmesi gerektiğine inanıyorum. Af doğru bir kelime değil' dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bizim artık genetik kodlarımızın değişmesi lazım. Hindistan gibi, Çin gibi ihracat odaklı bakmamız lazım. Asya’yı keşfetmemiz lazım. Çünkü Asya’da çok büyük bir tüketici kitlesi var. Oralara bizim satacağımız çok şey var, hiç korkmamamız gerekiyor. Avrupa Birliği zaten bizim geleneksel pazarımız. Afrika son yıllarda büyük mesafe aldığımız bir pazardır” dedi.

2014 yol haritası belli oldu. Özelleştirmeden teşviklere, sigorta affından kentsel dönüşüme kadar birçok alanda kapsamlı düzenleme yapılacak. Geçen yıl büyüme ve istihdam başta olmak üzere ekonomide önemli başarılara imza atan Türkiye'nin 2014 yılı yol haritası da belli oldu. Bu yıl özelleştirmeden, teşviklere, sigorta affından kentsel dönüşüme, ulaştırmadan altyapıya kadar çok sayıda alanda kapsamlı düzenlemeye imza atılacak. Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı ve nükleer santral çalışmaları sürecek. Öncelikli olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara yeniden yapılandırma ve af getirilecek. Toplamda 4 milyon kişinin borçları ya silinecek ya da yapılandırılacak. Hurda teşviklerinin de 2014 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. 2014 yılında vatandaşı yakından ilgilendiren bir diğer adım ise üç çocuk formülünü destekleyecek olan esnek çalışma modeli. Çeşitli alternatiflerin yer aldığı pakete göre kadınlara esnek çalışma modeli getirilecek. Yeni yılda yasalaşması beklenen paket doğum öncesi ve sonrası uzun süreli izin, yarı zamanlı çalışma, sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, nakit desteği, evlenmenin teşvik edilmesi gibi teşvikler getiriyor.

Özelleştirmeler tam gaz

Yeni yılda yürürlüğe girecek düzenlemeler arasında kredi kartına taksit uygulaması, perakende yasası ve yeni gelir vergisi tasarısı da yer alıyor. 2013 yılında elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasının ardından 2014 yılında da üretim özelleştirmeleri gerçekleştirilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin süreci tamamlamak için çalışıyor. Doğalgaz Piyasası Kanun taslağı, üniversitelerin ar-ge merkezlerinin yeniden düzenlenmesi, ile taşeron işçinin içinde olduğu bir çalışma paketi bekleniyor. Ekonomi yönetiminin yeni yılda teşvik paketinin uygulanmasında teknik bir düzenleme yapılabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda bazı sektörlere teşvikler kaldırılırken bazı sektörlere yönelik teşvikler ise yeniden yapılandırılacak. Maliye Bakanlığı 2014 yılında Vergi Usul Kanunu'nun da yeniden yazılmasını planlıyor. Merkez Bankası'nın 2014 yılında uygulayacağı para ve kur politikası stratejisine göre yeni yılda enflasyonun yüzde 5 bandına oturması için çaba harcanacak.

Seçimlerden hemen sonra çıkarılacağı söylenen torba yasası hakkında henüz bir gelişme yok. Onlarca insan merakla çıkacak yasayı bekliyor.Yasadan neler çıkacak,kim nasıl etkilenecek hepsi stargazetesi.com adresimizde sizler için bir araya getirildi.

VERGİ - BAĞKUR AFFI

SGK, Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası affının detaylarını açıkladı. Milyonlarca kişinin gözü kulağı sosyal güvenlik ile ilgili radikal adımlar içeren torba yasaya çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ocak ayında Meclis'e sunulması beklenen torba yasada yer alan 'prim affı' karmaşasına noktayı koydu. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanlara yapılandırma için 3 ay süre verilecek, bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlarına af çalışması heyecan yaratırken, tasarının kapsamı merak konusu oldu. SGK uzmanları, merak edilen soruları yanıtladı.

BAĞ-KUR AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. Diğer bir ifadeyle 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanların borcu hem de hizmeti silinecek. Örneğin, 5 yıllık borcu var. Bu borçla birlikte 5 yıllık hizmet süresinden de vazgeçilmiş olacak.

BAĞ-KUR HESABI AÇILABİLECEK Mİ?

İleriki yıllarda bu hizmet hesabını canlandırma imkanı olacak. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. İster 2, ister 5 yıl olsun ihya edilebilecek. Örneğin; 2016'da hizmet ihyası yaparak o günkü koşullara göre primleri yatırabilecek. Silinen borç, hizmet açılarak aktif hale getirilebilecek. Bu düzenleme ile borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan binlerce esnaf da nefes alacak. İşveren prim borcu ile ilgili de çalışma var.

Borçların YAPILANDIRMASI İÇİN SÜRE VERİLECEK Mİ?

Prim borcu olanlara 3 aylık süre verilecek. İster taksitle isterse peşin ödeme şansları olacak. Eğer başvuru yapılmazsa otomatik olarak 24 aydan sonrakiler silinecek. Sigortaları da durdurulacak. Bu düzenleme ile esnaf icradan kurtulacak.

6111 YAPILANDIRMALARINI ETKİLER Mİ?

6111 sayılı düzenleme ile alacaklarını yapılandıranlar ödemelerini aksatmasın. Yapılandırmayı bozanlarla ilgili düzenleme yok. Nitekim yapılandırma kapsamında son taksitler geldi. Çalışmanın yapılandırma ile ilgisi yok.

GSS BORCUNUN FAİZİ BİTECEK

18 Yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borcuna af geliyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Bu kapsamda borcu olanların faiz borcu silinecek ve bir yıl taksitlendirme imkanı getirilecek.

İşte devletin almaktan vazgeçtiği borçlar

Torba yasa tasarısı ile birçok cezanın, ana para ya da faiz borçları silinmiyor. İşte devletin tahsilinden vazgeçtiği alacaklar:


TBMM Plan Bütçe Komisyonunda benimsenen ve Genel Kurulda da ele alınacak olan torba yasa tasarısı ile birçok cezanın, ana para ya da faiz borçları silinmiyor.

Sade vatandaş tarafından anlaşılması güç olan, önergelerle genişleyen ve teknik terimlerle çok karmaşık hale gelen tasarıyı Gazeteport sadeleştirdi.

İşte devletin tahsilinden vazgeçtiği alacaklar:

- 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.

- 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından; 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, 30 Nisan 2014 tarihinden önce, askerlik, Karayolları, Milletvekili Seçimi, Karayolları Trafik, Mahalli İdareler, Halkoylaması, Karayolu Taşıma, Nüfus Hizmetleri, Radyo ve TV'lerin Kuruluş kanunları gereğince verilen idari para cezaları.

- Vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu halde ödenmemiş bulunan; adli ve idari para cezaları ile Petrol, Şeker, Milli Korunma, Sermaye, Fon Hesapları, Maden, Denizcilik kanunları gereği alınan paylar, asli ve feri amme alacaklarından kesinleşmiş ve vadesi geldiği halde ödenmeyen alacakların ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi amme alacakları, belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacaklara bağlı faiz ve gecikme zammı gibi amme alacaklarının tamamı.

MOTORLU TAŞIT ve 120 LİRALIK CEZALAR

Bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun ilgili hükmü uygulanmayacak.

Yasak yerde sigara içenlere verilen idari para cezaları hariç, 31 Aralık 2013'den önce idari yaptırım kararı verildiği halde tebliğ edilmemiş olan ve her kabahat için 120 TL altında kalan idari para cezalarından vazgeçilecek. 12 liranın altındaki karayolu geçiş ücreti cezası da alınmayacak. 31 Aralık 2007'den önce olan ve ödenmeyen tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanlar tahsil edilmeyecek.

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.

65 YAŞ BORCU

Üyelerin oda ve borsalara, oda ve borsaların TOBB'a olan aidat ve katılma payı borçları 8 taksitte ödenirse, faizinden vazgeçilecek. 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50'sinin ödenmesi halinde, cezanın kalan yüzde 50'si ile gecikme cezası tahsil edilmeyecek. Kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkar, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak. 65 yaş üzeri vatandaşlara, yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan cezalar terkin edilecek. İlgililer hakkında adli işlem yapılmayacak. Ancak alınan tahsilatlar iade edilmeyecek.

ARAÇ MUAYENESİ

Araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 Aralık 2014'e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını; yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek.

30 Nisan 2014'ten önce ödenmemiş gümrük vergileri ve cezaları ile bunlara bağlı idari para cezaları ve faizinden, enflasyon farkının ödenmesi halinde vazgeçilecek. Serbest muhasebeci ve mali müşavirler ve yeminli müşavirlerin, üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların TÜRMOB'a olan birlik payı borçlarının asıllarının tamamını 9 taksitte ödemeleri durumunda, bu alacaklara uygulanan faiz alacaklarından da vazgeçilecek.

Taşeron işçiler için

Taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılacak,yıllık izinleri ve ödenmeyen ücretleri de güvenceye bağlanacak.Aynı zamanda taşeron işçilere kıdem tazminatı yolu da açılmış olacak.

Emeklilik bekleyenler için

Yaşı bekleyen emekli adayları için 5 milyon kişinin sağlık hizmetlerinden düşük primle yararlanması sağlanacak.Sigortalı olma şartını tamamlayan ve prim borcunu yatıranlardan emeklilik yaşını bekleyen vatandaşlar,43 TL karşılığında sağlık hizmeti alabilecekler.

GSS borcu affı

GSS borçlarına af gelecek ve faiz borçları silinecek. Anapara taksitle ödenebilecek. Gelir testine göre 2 ay süre tanınacak.

Kamu Çalışanlarına Haklar

Kamu çalışanları için disiplin cezalarının affedilmesi söz konusu olacak. Nöbetçi memur uygulaması kalkacak. Adliye çalışanlarına fazla mesai verilecek.

Emekliler

Emekliler için intibak ve promosyon söz konusu.Yılını ve şartını tamamlayanlar emekli olabilecekler.İntibak yasası gerçekleşecek olursa 2000 yılı ve daha sonrasında emekli olanların maaşlarına zam gelecek.

BAĞ-KUR Borçları silinecek

Bağkur borcu olanlar taksitle ödeyebilecekler veya hizmet süresiyle birlikte silinecek.24 aydan fazla borcu olanlar bu uygulamadan faydalanabilecek.

YER ALTI İŞÇİSİNE KIDEM ŞARTI YOK

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

FAZLA ÇALIŞMA YAPTIRILMAYACAK
Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

MADEN İŞÇİLERİNİN YILLIK İZİNLERİ 4 GÜN ARTACAK
Tasarıyla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. Böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMELERİ
Tasarıyla, kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Buna göre, alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. Kıdem tazminatı tutarı, iş yerlerinin bütçe tertibinde ve gider kalemlerinde yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenecek.

Gerekçeli müfettiş raporuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 6 gün yerine, 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine görülecek olan dava, basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılacak. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay, 6 ay içinde kesin karar verecek.
İdarelerce istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilecek. Bu kapsamda ihaleye çıkılabilecek yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerini ayrı ayrı veya birlikte belirlemeye; işçi, işveren, memur konfederasyonları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

YER ALTI İŞÇİLERİ İÇİN EMEKLİLİK YAŞI 50'YE DÜŞECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "torba tasarıya" göre, uluslararası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer hallerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulanmayacak.

İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek. Öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyecek.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporları iş yeri hekiminden alınacak. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilecek.

İŞVEREN YARDIM FONU OLUŞTURACAK
İşveren sendikaları, işçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde 25'ini aşmamak üzere, karşılıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluşturabilecek.

SENDİKA
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak.

YABANCIYA SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca uzun dönem ikamet iznine sahip olanlara da süresiz çalışma izni verilebilecek. Yabancıların, süresiz çalışma izni alabilmesi için toplam 6 yıllık kanuni çalışma süresi, 8 yıla çıkarılıyor. 11 Nisan 2014'ten önce süresiz çalışma izni verilen yabancıların hakları saklı kalacak.
Süresiz çalışma izni verilen yabancılar, kanunda belirtilen uzun dönem ikamet izninin sağladığı haklardan yararlanacak.

Harçlar Kanunu'nda "ikamet tezkeresinin harçsız olarak verildiği yabancıları" içeren maddeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca süresiz çalışma izni verilenler de eklendi.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) taşınmaz alımının ve taşınmazlarının müzayede suretiyle satışı dahil, devir ve teslimi, 31 Aralık 2013 tarihine kadar KDV'den müstesna olacak.

YURTDIŞINDA ÇALIŞILAN SÜRE BORÇLANABİLİNECEK
Tasarıyla, doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için borçlanmalarına imkan tanınacak.

Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilecek.

Bu borçlanma, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurum aleyhine açılan ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler hakkında da uygulanacak.

SGK BİRÇOK VERGİDEN MUHAF OLACAK
SGK, bu düzenleme kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle yapılan işlemler yönünden; Harçlar Kanunu'ndan, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, damga vergisinden, emlak vergisinden, döner sermaye bedellerinden, teminat yatırma mükellefiyetlerinden muaf olacak.
Kurumun taraf olduğu her türlü davalarda kurum aleyhine hükmedilen asıl alacak ile vekalet ücreti ve yargılama giderleri, alacaklı veya vekilinin Kuruma ödemeye dayanak makbuz ve belgelerle birlikte yazılı şekilde yapacağı müracaat üzerine bildireceği banka hesap numarasına, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenecek. Bu süre geçmeden kurum aleyhine cebri icra yollarına başvurulamayacak. Belirtilen sürede ödeme yapılamaması halinde, söz konusu alacaklar genel hükümler dairesinde tahsil edilecek. Mahkeme kararlarında yer alan miktarların kararın kesinleşmesinden önce ödenmesi halinde, söz konusu kararların ilgili mercilerce bozulmasına müteakip ödenen miktarlar, ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte ilgililerden tahsil edilecek.

YAŞLILIK SİGORTASI
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı maddesinin 8. fıkrasında yer alan "malul" ibaresi "ağır engelli" olarak değiştirilecek. Bu şekilde, çocukların malul sayılmasına esas olan çalışma gücündeki kaybın tespit edilmesinde yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması ve bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor.

Yeraltı işlerinde maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), "kanalizasyon ve tünel yapımı" gibi yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak.

Tasarı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki sigortalıların borçlanabilecekleri sürelere ilişkin düzenlemede de değişiklik yapıyor. Buna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bursu ile Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin prim ödeme yükümlüsü, bu başkanlık olacak.

TÜP BEBEK İÇİN KOLAYLIK GELİYOR
Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.

Başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.

Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurtdışındaki rekabet güçleri artırılacak.

GECİKME ZAMMI UYGULANMAYACAK
Sigortalılar adına sonradan tahakkuk ettirilen fark prim tutarları, sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata ya da yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın tahsil edilecek.
SGK tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Ancak vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısı, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvurması halinde, primler faizsiz yapılandırılacak. Söz konusu süreyi, bir 6 daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

SGK ALACAKLARI
SGK kapsamındaki iş yerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları halinde bu imkandan yararlanabilecek.

SOMA İŞÇİLERİNİN SGK BORÇLARI SİLİNECEK
Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek. Söz konusu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak.

Sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıkların çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.

Zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava, SGK'ya ihbar edilecek. SGK davaya, davalı yanında katılacak ve yargılama sonucu verilecek karar kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlü olacak.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek.

4-C İŞÇİLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nda 18 Kasım 2005 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar 4-C'li olarak istihdam edilen geçici personele ödenen fazla çalışma ücretleri, prime esas esas kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Buna göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmeyecek.

36 BiN ÖĞRETMEN ATANACAK
35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.

VERGİ CEZALARI SİLİNMEYECEK
Tasarıda, AK Parti'nin verdiği önergeyle önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, vergi aslına bağlı vergi cezaları tam olarak tahsil edilecek.

Tasarıda, vergi aslına bağlı vergi cezalarının silinmesi öngörülüyordu ancak kabul edilen önergeyle, vergi aslına bağlı vergi cezalarının affından vazgeçildi. Böylece vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak, vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.
Tasarıya göre, tahsilinden vazgeçilecek alacaklar şöyle:

- 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.
- 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından; 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, 30 Nisan 2014 tarihinden önce, Askerlik Kanunu, mülga Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları.

- Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş bulunan; adli ve idari para cezaları ile Petrol Kanununa istinaden alınan Devlet hissesi ve Devlet hakkı; Türk Petrol Kanunu'na istinaden alınan Devlet hissesi, Şeker Kanununa istinaden alınan şeker fiyat farkı, Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanuna istinaden alınan akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı; Maden Kanunu'na istinaden alınan Devlet hakkı ve özel idare payı ile madencilik fonu; Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye istinaden alınan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları hariç olmak üzere, asli ve feri amme alacaklarından kesinleşmiş olup kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar; belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarının tamamı.

Bu kapsama giren ve bu düzenlemenin yayımlandığı tarih itibarıyla, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının yüzde 50'sinin belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilecek.

Bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun ilgili hükmü uygulanmayacak.

Tasarının, "başvuru şartı aranmaksızın tahsilinden vazgeçilen asla bağlı vergi cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarına ilişkin açılan davalarla ilgili olarak, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihten sonra mahkemelerce karar verilmeyecek" hükmü önergeyle çıkarıldı.

AZAMİ 18 TAKSİTTE ÖDENECEK
Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

Amme alacaklarından yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için bu madde hükmünden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecekler.

Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunmaları ve madde kapsamında ödenecek tutarları, ilk taksiti bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekecek.
Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarın; ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.
Taksitle ödenmek istenmesi halinde borçluların başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.

Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar; 6 eşit taksit için (1,05), 9 eşit taksit için (1,07), 12 eşit taksit için (1,10), 18 eşit taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.

Taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanacak.

Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

-Hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak-
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre, kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar hariç olmak üzere, kapsama giren alacakların, kanunun yayımlandığı tarihten önce tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri halinde bu hükümlerinden yararlanabilecek.

Bu maddeye göre, ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.

Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında uzlaşılan alacaklar hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacak.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile Kabahatler Kanunu'na göre yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31 Aralık 2013 tarihinden önce idari yaptırım kararı verildiği halde bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 TL altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin alacakların tahsilinden vazgeçilecek.
-12 TL'nin altındaki geçiş ücretleri de tahsil edilmeyecek-
Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.

31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

VERGİLER
Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.

Bakanlar Kurulu; bu maddede öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar, yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan vergi mükelleflerinden, Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkede faaliyette bulunan ve bu ülkedeki faaliyetleri nedeniyle durumları mücbir sebep hali kabul edilenlerin, bu kanun kapsamında alacakları yapılandırılan alacaklı idarelere mücbir sebep hallerinin devam ettiği süre içinde ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri ile doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere, doğal afetin vuku tarihinden itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, mücbir sebep halinin bitim tarihini takip eden aydan başlamak üzere topluca veya ayrı ayrı bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

BELEDİYELER YURT YAPABİLECEK
Belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak.

İl sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilecek, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilecek.

Belediyelerin aleyhine açılan icra takip davalarında tüm taşınır ve taşınmaz mal ve hesaplarına el konulamayacak, sadece gösterilen mal üzerinde haciz uygulanabilecek. On gün içinde yeterli mal beyan edilmemesi durumunda yapılacak haciz işlemi alacak miktarını aşacak veya kamu hizmetlerini aksatacak şekilde yapılamayacak.

-Merkezi sınavlara ilişkin davalar hızlanacak-

Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM'nin merkezi sınavları hakkında açılan davalarda hızlı yargılama öngörülüyor. Merkezi sınavlar veya sonuçlarına ilişkin dava açma süresi 10 gün olacak. Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 3 gün içinde savunma yapılacak. Bu süre bir kereliğine ve en fazla 3 gün uzatılabilecek. Yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecek. Temyiz istemi en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. Bu davalar açılmadan önce üst makamlara başvurma hakkı olmayacak.

-Gündelikçilere kolay sigortalılık-

Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek.

Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. İş kazası ve meslek hastalığı olaylarında, birisini ev hizmetinde çalıştıranlar işverenlerin yükümlülüklerinden muaf olacak.

Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" kapsamında sigortalı yapılacak. Sigorta bildirimini en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapmayan işverene asgari ücret tutarında ceza kesilecek.

Birinci dereceden emekli olan belediye başkanlarına yeşil pasaport verilecek.
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre 14 Şubat 2014 tarihine kadar gerekli sermaye artırımını yapmayan şirketler hakkında, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde sermaye artırımını yaparsa fesih işlemi uygulanmayacak.

DİYANET'E 16 ADAY DAHA
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atanacak aday sayısı 24'ten 40'a çıkarılıyor. Dini yüksek öğrenim veren fakültelerin dekanları, her coğrafi bölgeden en az iki kişi olmak kaydıyla dini yüksek öğrenim veren fakültelerden 40 öğretim üyesini aday seçecek.

Yurt dışındaki diplomatik misyonlarda sürekli görev yapan din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport verilecek.

-İnternet erişimi engeli en geç 4 saatte uygulanacak-

Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin doğrudan içerik ve yer sağlayıcıyla ulaşması ve içeriğin kaldırılması için uyarıda bulunması amaçlanıyor.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da değişikliğe gidilerek, eri­şi­min en­gel­len­me­si ka­ra­rı­nın ge­re­ğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi.

-TÜRMOB üyelerinin borçlarının ödenmesinde kolaylık-

Yorum Ekle

Arkadaşına Gönder

Yazdır

Bu Kategorideki Diğer Haber Başlıkları

21.09.2022 00:28 · TOKİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

21.09.2022 00:24 · MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

18.10.2021 10:59 · URFA'DA VAKALAR GİTTİKÇE ARTIYOR

07.05.2021 05:11 · Abdullah MELİK'ten Açıklama Geldi

06.05.2021 04:55 · Bayram İkramiyeleri Hesaplara Yattı

04.05.2021 06:39 · ÖDENECEK TARİH BELLİ OLDU

04.05.2021 06:28 · ONLAR SATILAMAYACAK

04.05.2021 06:18 · SÜRELER UZATILDI

03.04.2021 01:33 · Evren Sanayi Sitesi Seçimi Ertelendi

02.03.2021 01:33 · CANPOLAT PKU'LULARI UNUTMADI

02.02.2021 08:31 · YAPILANDIRMADA KRİTİK VİRAJ

29.01.2021 08:25 · HALİLİYE'DE İŞÇİLERE ZAM GELDİ

17.01.2021 08:10 · EMEKLİYE EK ZAM MÜJDESİ

10.01.2021 08:47 · Whatsapp'ÇILAR DİKKAT!

08.01.2021 08:16 · Hem Maaş Hemde Ek Ödeme Arttı

08.01.2021 04:26 · ÜNLÜ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

06.01.2021 07:10 · VERGİDE YENİ MODEL GELİYOR!

04.01.2021 07:28 · Emekli Ve Memur Zammı Belli Oldu

04.01.2021 05:49 · Zam Bugün Saat 10'da Belli Oluyor

03.01.2021 08:05 · Tüm Gözler Yarınki Rakamlarda

30.12.2020 07:50 · Yapılandırma Süresi Uzatıldı

01.12.2020 08:26 · KURUŞU KURUŞUNA HESAPLANDI

29.11.2020 08:28 · URFA YİNE BİRİNCİ OLDU!

29.11.2020 02:28 · İŞTE BÜTÜN DETAYLAR

12.11.2020 09:28 · İşte Yapılandırmanın Detayları

11.11.2020 08:32 · YAPILANDIRMA KABUL EDİLDİ

30.10.2020 08:56 · BORCU OLANLARA MÜJDE!

07.10.2020 08:00 · HALİLİYE'nin Bütçesi Belli Oldu

03.07.2020 02:23 · SORUNLARI BAKANA İLETTİLER

01.07.2020 08:33 · HALİLİYE'DEN KAPIYA YEMEK

29.06.2020 08:09 · VE O TARİH BELLİ OLDU

14.06.2020 08:51 · URFA'DA VAKA SAYISI ARTIYOR

03.06.2020 07:09 · DR.ÇAKMAKLI AVRUPA BASININDA

02.06.2020 08:44 · "YEŞİL KORİDOR" Projesi Başlıyor

02.06.2020 01:35 · URFA'dan Uçak Seferleri Başlıyor

27.05.2020 05:08 · HALKA İTFAİYEYE SAYGISIZLIK!

26.05.2020 06:13 · KAMUDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

22.05.2020 04:37 · Urfa'daki Tarihi NARLI EV Kiralandı

21.05.2020 05:21 · HALİLİYE Aralıksız Devam Ediyor

19.05.2020 00:01 · ABDULLAH MELİK'TEN AÇIKLAMA

18.05.2020 04:10 · ALTIN SON 8 YILIN ZİRVESİNDE

18.05.2020 02:51 · Araçlar İçin Yeni Genelge Yayınlandı

13.05.2020 05:13 · URFA Valiliğinden AVM Kararı

10.05.2020 05:06 · VE Hotels URFA'DA AÇILDI

09.05.2020 00:40 · EMEKLİ MAAŞLARI ERKENE ALINDI

05.05.2020 05:26 · TOKİ'NİN KAMPANYASI BAŞLIYOR

04.05.2020 13:04 · Karakoyun Viyadüğü Tamamlandı

01.05.2020 05:37 · Merih DEMİRAL'dan URFA'ya Destek

01.05.2020 04:56 · İŞTE URFA'DAKİ ARAÇ SAYISI

25.04.2020 06:34 · Veresiye Defterlerini Kapatacaklar



Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  25 Nisan 2024