25 Aralık 2018 10:46

GİTTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR

Ülkenin en büyük sorunu yolsuzluk ve yoksulluk…

Her ikisi de giderek artıyor. Diğer sorunların hemen hemen tamamı bunlara bağlı ve bu ikisi artarken diğer sorunlar da artık içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Yolsuzluğun olduğu bir ülkede; yargıda, vergide, gelir dağılımında adalet kalmıyor.

Atananlar, seçilenler ve danışılanlarda ehliyet ve liyakatten bahsedilemiyor.

Sağlık hizmetlerine erişim ilden ile farklılık gösteriyor.

Eğitimde fırsat ve olanak eşitliği sağlanamıyor.

İşte bütün bunların önüne geçilmesi için konuşuyoruz, yazıyoruz, çiziyoruz, olmadı bağırıyoruz. Ama öyle gelişmeler yaşanıyor ki adeta insanın kolu kanadı kırılıyor ve düzeleceğine dair hiçbir umudu kalmıyor.

Yazmaya devam etse de deşarj olmaktan başka bir işine yaramıyor insanın.

Yaklaşan yerel seçim sürecinde Ankara’ya giden aday adaylarının bağajlarda para götürdüğü, çantalarında para ile dolaştıkları söylentileri dolaşıyor. Kimse reddetmiyor bu söylentileri. Çünkü herkes biliyor veya tahmin ediyor ki paranın açamayacağı bir kapı kalmamıştır artık.

Her ne kadar toplum artık bunu kanıksamış olsa da hepimizin birlikte battığını görmek gerekiyor.



***



Ajans Urfa’nın başlattığı sokak röportajlarını görmüşsünüzdür. Tamamen doğal ve rastgele seçilmiş insanlar konuşuyor. Konusu yerel seçimler.

Kimi mevcut belediye başkanı diyor kimi bildiği isim varsa onu söylüyor kimi de desteklediği partinin ve adayın ismini açıklamak istemiyor. Belediyelere ve seçime olan inancını kaybeden de var, hala heyecanını koruyan da…

İki şey dikkatimi çekti. Birincisi, bazı seçmenler desteklediği partinin adını ve oy vermek istediği adayın ismini açıklamaktan çekiniyor. Sebebini tahmin etmek zor değil. AK Parti seçmenlerinin dışında kalan birçok seçmen bu sıkıntıyı yaşıyor. Ve desteklediği partinin adını söylemekten çekiniyor, korkuyor. Zaten diğer partilerden pek aday adayı çıkmamasının sebebi de bu.

İkincisi ve en önemlisi seçmen aday adaylarını tanımıyor. Kendi ilçesinden kimi aday görmek istediklerine dair yöneltilen soruya çoğu seçmen yanıt veremiyor veya öylesine mevcut başkanı söylüyor. Sırf mikrofonu yanıtsız çevirmek istemediği her halinden belli bu insanların...

Aday adayı haklı olarak kentinde, ilçesinde kendisini ve varsa projelerini tanıtma ihtiyacı hissetmiyor. Çünkü Ankara buna bakmıyor. Oysa Ankara bunun büyük bir hezimetini yaşayabilir. Yine röportajdakilerden birisi “adaylar ortaya çıksın hangi partiye oy vereceğimize karar veririz” diyordu. İşin özeti bu aslında. Aday tutmayabilir. Ve kendisine güvenen parti yine hezimet yaşayabilir.

Ajans Urfa