31 Temmuz 2018 11:04

SN.BAŞKAN NİHAT DOLDU MİAT

SN.BAŞKAN NİHAT DOLDU MİAT


Gazelhan Kazancı Bedih'in üstadı, Hasan DİYAR 1945 yıllarında Şanlıurfa'nın, Birecik ilçesinde askerliğini bedelli olarak yapar. Hasan DİYAR Birecik'in Fırat Köprüsü yapılmadığından halkın sallarlarla, kayıklarla azap içinde ölümcül şekilde gidiş-gelişlerini kahırlanarak üzüntüyle izler.
Hasan DİYAR askerlik sonrası, her fırsatta askerlik anılarını anlatmak yerine, Fırat Nehrinden geçen yolcuların eziyetlerinden söz ederek çarelerden, çözümlerden bahseder. Zamanla kamuoyu oluşur. Köprü yapımı için Urfa'nın önde gelen ağaları, mahiyetindeki adamlarını köprünün yapımı için Birecik'e çalışmaya gönderirler. Adamı olmayan Urfa beyleride para desteğinde, maddi katkıda bulunur. Birecik Esnafından Marangoz Müslüm AKAY bedelli,Urfa'dan da giden vatandaşlar gönüllü olarak köprü yapım inşaatında bedelsiz çalışırlar.
Birecik Köprüsü'nün yapımını istemeyen Gaziantepliler, hiç bir destek ve katıda bulunmazlar. Gazianteplilere göre Birecik Fırat Köprüsü yapılırsa gelen turist Gaziantep'te durmaz, Urfa'nın Balıklıgöl, Harran Harabeleri gibi turistik yerlerine gider diye köprünün yapımına destek vermezler. Hasan DİYAR zaman zaman " ahh lan... bı antepliler ahhh..." diyerek içerlenirsede, 1953 yılında başlanan köprünün 1955 yılında açılışı yapılır.Hasan DİYAR Köprü bitiminde sevincinden ağlar, şükür kurbanı keser ve 1964 yılında ölür.
Son günlerde müzik şehri, Göbeklitepe, Amazon mozaikleri, KADİM ŞEHİR diye UNESCO'nun Şanlıurfa'yı tescil etmesi komşu Gaziantep'in, Birecik Köprü yapımına karşı gelen, kıskançlık zihniyetilerini hortlatmış gibi. Başta Urfa, Adıyaman, Halfeti, Birecik çevresinde, kültür sanatla ilgili ne varsa, kısmen yapay tescillerle, UNESCO'ya yutturma, yanıltma,şüphesini akıllara getirmekte. Komşu il ve ilçeleri, Birecik köprüsünden sonra, UNESCO'ya giden kültür köprüsü, desteği kesilir endişesiyle Gaziantep'e olan güvenlerini az da olsa zedeler gibi.
Gaziantep, Birecik ilçesi sınır bitiminde traktör acentesi, akaryakıt istasyonu olan Birecik Ticaret Sanayi Odası Başkanı Sadettin BİLGİN köprü yapımına karşı gelen Gaziantep ruhu benzerinde şahsi çıkarı için Birecik ilçesinin Gaziantep'e bağlanmasını istemiş olsa gerek. Tabiki Birecik'in Kelaynakları gibi "avanakları da" olabilir. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma ŞAHİN UNESCO'ya tescil için Birecik'in, Kelaynak kuşlarıyla ilgilense de Birecik'in "avanaklarlıyla" ilgilenmez.
Saddetin BİLGİN'in Cumhurbaşkanlığına, Birecik Ticaret ve Sanayi Odası başlıklı armalı dilekçesini, oda komsiyon kararı alıp mı kulanmış; yoksa odanın armalı başlıklı dilekçesini keyfi olarak şahsi ticari çıkarına mı kullanmışdır bizce bilinmiş değil. İl ve İlçelerin tarihi ve coğrafi sorumluluğunda olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Avukat Nihat ÇİFTÇİ bu hukuki işlemin üzerinde durmadan avukat olarak nasıl pas geçer? Sayın Başkan Nihat ÇİFTÇİ konuyla ilgili caydırıcı, uyarıcı kamuoyu infialine sebebiyetten ilgili adli ve hukuki bir yasal başvuru beyanatının olmayışı Urfa halkını üzmüştür.
Aynı emsalde uzun yıllardır Şanlıurfa Siverek ilçesi de il olma mücadalesinde bulunmuş, bugüne kadar Sadettin BİLGİN gibi şaibeli bir girişimleri olmamıştır. Bu Birecik davasında söz, savunma, müdaafa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Nihat ÇİFTÇİ'nindi. Hukukçu başkan olarak veremedi.
Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı yapan o gelenekten gelen Sayın Ali ÇİZMECİOĞLU bilir kişi olarak bu yasal prosedürü gözden kaçırmaz ve de sessiz kalmazdı.

Bu Birecik meselesinde Sayın ÇİFTÇİ, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Halil PELTEK kadar öne çıkmamış Hasan DİYAR gibi, kamuoyu oluşturamamıştır. Komşu illerin yapay veya yasal Marka Tescil işlemlerinde bile sosyal medya gerisinde kalıp, aktif duruş sergilememiştir. Nihat Başkanın bu tutumu Gaziantep'i UNESCO'nun yapay şubesi edebilir. Bazı Mevta STK'lar bazı kütürüm kültür kuruluşları eşliğinde, Urfa'yı da tabiat varlıkları değerleriyle Maazallah Gaziantep'e bağlanma ihtimali olmaz inşallah..!
Bizce Hasan DİYAR yaşasaydı " Ahhh lan.... başkan ahh..." derdi.
Başta Dedik ya ...!
SN.BAŞKAN NİHAT DOLDU MİAT