20 Temmuz 2018 11:42

Sosyal Medya Dedikoducuları..

Sosyal Medya Dedikoducuları..





Sosyal medya kimlerin hayatını yönetiyor?

Sosyal medya kimleri sürekli başka insanları takip eder hale getirdi?

Sosyal medya manipülasyonları, gerçeğin dışındaki hayatlar…

Sadece izleyici konumunda olan bir hesap açıp sabah elini yüzünü yıkamadan kim nerede? Ne yapmış, deyip hesabında tek fotoğrafı olmayan.. Dünyayı dolaşıp onları kendine gizlerken herhalde başına bir şey geldi diye düşündüğün kişiler hikayelerini hiç kaçırmazlar, o zaman onların yaşadığını anlarsın.

Sevgilisini, eşini paranoyakça adım adım takip edenler, kime beğeni koydu. Kimler onu beğendi diye zıvanadan çıkıp zamanlarını katlederek, sahte hesaplarla meşgul olanlar...

Ayrılanlar, küsenler, kavga edenler, yeni arkadaşlar bulanlar.

İş kuranlar, başka ülkelerden arkadaş bulanlar, kendini geliştirenler..

Sosyalleşenler, asosyalleşenler..

Elinden düşürmeyenler, telefonunu bulamayınca çıldıranlar…

Sanki hayatında bir şeyler eksik gibi diğer alemde ne var gibi, misal bir dizinin bölümlerini kaçırmış gibi merak ve panik halleri yaşayanlar..

İlk fırsatta okuduğu kitaba devam etmek yerine, ilk fırsatta deli gibi oradan oraya zıplayanlar…

Başka hayatların gerçek dışılığını fark edenler, oyun oynayanlar, rol yapanlar, ajite edenler, mutluluk oyunları oynayanlar, sürekli kendilerini acındıranlar, hastane fotoları ile yüreğimizi ağzımıza getirenler, içimizin dışımızın çıktığı iğrenç ötesi paylaşımlar..

Ya dur bir dakika orada, beynini bir zahmet devreye sok Allah aşkına…

Bir olay bütün dünyada varmış gibi paylaşıp genellemeler yapıp başımıza istatistikçi kesilenler..

Başka hayatlara gıpta edenler, kötü olanları görüp şükür edenler..

Dedikodunun dibine vuranlar, kendini aşağıya çekenler..

Özentiyi çoğaltmak veya kıskançlık krizleri yaşayanlar, biz çalışırken “o denizde keyif yapıyor” , senin tuzun kuru diyenler…

Dış dünyayı bir canavara benzetenler, insanları sürekli nankörlükle suçlayan; ey güzel insan, kim sana nankörlük ettiyse bir zahmet ona söylesen de sayfandaki 500 kişi bunu okumak zorunda kalmasa, hey sen delikanlı aşkını doğrudan kendisine söylesen de sayfandaki diğer kızlar üstüne alınmazsa… Akrabasının, arkadaşının, eşinin, sevgilisinin ihanetine uğrayan; kızan, küsen, terk edilen, her kim varsa muhatabınız bir kişiyken neden insanları sürekli meşgul ediyorsunuz. Cesaretinizi toplayın, bırakın özel sorunlarınızla dünya uğraşmasın.

Annem hep der ki; “hayatta denge lazım.”

Annemden güzel yemek yapmanın keyfini, evi mis gibi temizlemenin huzurunu, doğayı, kuşu, böceği, inciri dalından koparmanın hazzını, bir bardak demli çayın damaktaki muhteşem tadını, dostça davranmayı öğrendim..

Üzerine koyun yaşamın, mesela, okumanın keyfini ekleyin, yürüyüş yapın, arkadaşınızla buluşun, hayatın içinde olun. Yoksa hep kendinizi, başkalarını izler, iyi bir izleyici olursunuz. Seçim sizin, öyleyse başka neler mümkün, Belgin Turan…