14 MART Ve Op.Dr.OCAK

15 Mart 2018 09:52

URFAPRESS yazarı,Devlet Hastanesi Eski Başhekimi Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK'ın kaleminden 14 MART TIP BAYRAMI..İşte o köşe yazısı: 
14 MART;

Tıp alanında çalışan kişilerin hizmet sorunlarına yönelik tartışmalar yaptığı, bilime katkı yapan kişi veya kurumların ödüllendirildiği anma ve kutlama günü.


Tıp Bayramı'nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827'de İkinci Mahmut döneminde Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin kurulmasıyla olmuştur. Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başlamıştır ve Tıp okulunun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de "Tıp Bayramı" olarak kabul edilmiştir.

Lakin;Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da yapılmıştır.Çünkü ülkemizde ilk defa Tıp Bayramı 14. Mart. 1919 yılında İstanbul'da işgalci emperyalist güçlere karşı bir tepki ve direniş hareketi olarak başlatılmıştır.Antiemperyalist bir düşünce ile yaşama geçirilmiş olan tıp bayramının başlangıcı,İlk Tıp Bayramı;tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. “14 Mart Tıp Bayramı”nın derinliğinde yurtseverliğin hikâyesi vardır

Günümüzde ise;1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

ASLINDA TIP BAYRAMI;

14 Mart Tıbbiyelinin işgale karşı direnişidir.

14 Mart cephede ve cephe gerisinde işgale direnen Tıbbiyelinin bayramıdır.

14 Mart Emperyalist işgale karşı dimdik durarak, aydınlığın yolunu açanların bayramıdır.

"Beni Türk doktorlarına emanet ediniz." Gazi Mustafa Kemal Atatürk

"Sağlıklı mümin, hastalıklı müminden daha iyi, daha üstün ve Allah'a daha sevimlidir." Hz. Muhammed (s.a.v)

"Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır." Hz. Muhammed (sav)

"İki şeyin elden gitmeden değerini takdir etmek zordur; sağlık ve gençlik." Hz.Ali (r.a)

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Eflatun



URFAPRESS.NET
URFAPRESS.COM
ŞANLIURFAPRESS.NET