Zeytinle Gelen 54 Milyon Dolar

20 Şubat 2017 08:00

URFAPRESS'ten Necdet Karadeniz,Urfa Çalışma Grubu'ndan İhsan Şenocak ile konuştu.Urfa'ya 1 milyon zeytin ağacı için 54 milyon dolar hibe geldi.İşte o röportaj; 
Ş.URFA İÇİN 1 MİLYON ZEYTİN AĞACI EKİLİYOR

MİLLETVEKİLİ CEVHERİ DESTEĞİ İLE 54 MİLYON DOLAR HİBE URFA’YA GELDİ

PROJENİN MİMARI Ş.URFALI GENEL MÜDÜR UĞUR BÜYÜKHATİPOĞLU


N.K:Hocam bu projenin adı nedir tam olarak?

İ.Ş:Bu projenin adı bir milyon fidan projesi. Projenin temelleri doksanlı yıllara dayanır. Ben daha öncede Tema vakfında bilim danışmanı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev aldım. Bizim orada seslendirdiğimiz bir şey vardı. Her tarafa niye çam ekiliyor diğer meyveli türler veya kayın ekilmiyor şeklinde bir söylemdi ve Türkiye’nin her tarafında ses buldu. Nitekim daha sonra Tema Vakfı bunu kendi savunduğu bir değer olarak başköşeye koydu diyebiliriz. Büyük Çanakkale yangınını o kayın ormanlarının durdurduğunu biliyoruz. Çam çıra gibi yanıyor. Urfa’ya hiç uygun değil tundura bölgesine uygun. Bir sigara izmaritiyle tutuşuyor. Meyvesi yok, kütükten başka ekonomik değeri yok. Bunu dile getirdik Türkiye’de ve epeyi kabul gördü. Sonra kıymetli birkaç hocamın da aynı savları taşıdığını gördüm. Onlar zeytin ağacı üzerinde yoğunlaşmıştı. Bu çok isabetliydi çünkü zeytinin hem stratejik hem de ekonomik değeri yüksek. İstihdam sağlayacak bir ürün. Meyvesi acıdır, çoluk çocuk zarar veremez. Daha sonra bir araya geldik.

N.K:Diğer arkadaşlarında ismini öğrenebilir miyiz?

İ.Ş:Ondan sonra zeytin platformu kuruldu. Bundan sonra Gap’tan birkaç arkadaşımız var. Cemil Yetkin Bey, Erdal Erbil Bey, Timuçin Bey, Serdar Bey var. Çokça desteği olan birçok arkadaşımız var. Binlerce zeytin fidanının dikimine vesile olduk. En son bu zeytin projesi bizim platform arkadaşlarımızın gayreti ile hayata geçirildi. Bu işin sorumlusu Bekir Sıtkı Özbek Bey’dir. Kendisi Urfalı olup, Ankara’da daire başkanıdır. Suriyeli istihdamı ile proje gerekince bizim bu fikirleri kullanmış kendi söylemi de bu yöndedir.54 milyonluk bir Japon yardımı vardı biz bunu zeytinde değerlendirdik. Çünkü geçen sene zeytin platformu çok ses getiren bir panel yapmıştır. Orada ki arkadaşlarımızı epeyce etkileyen bir panel olmuştu.

N.K:Bu proje için Sayın M. Ali Cevherinin ne gibi katkıları oldu?

İ.Ş:O da bize çok destek vermiştir. Başka destek veren çok sayıda değerli Urfalı yöneticilerimiz var. M. Ali Beye de teşekkür ederiz. Emeği geçen herkese şükran duyuyoruz. Hocalarımın deyişiyle konuyu detaylandırmam gerekirse; Urfa’da her yıl ağaç bayramı yapılır ve akla çam gelir. Fakat çam yanıcı bir ağaç. Urfa sıcak ve kurak birbirlerine uygun değil. Çamı yetiştirmek için 15 sene emek verilecek ama küçük bir cam parçası ya da bir izmarit 15 senelik emeği bitiriyor bizde dedik ki madem devlet bu yatırımı yapıyor çam yerine zeytin dikelim ve bunu yetkililere iletmek istedik. Bu yaklaşık 20 yıllık proje. Biz bunu Gap Kalkınma Müdürlüğüne, Orman Bölge Müdürlüğüne, DSİ Bölge Müdürlüğüne zaman zaman dile getiririz. Ama yoğunluk ve siyasi baskı olmayınca proje unutuluyor. Anladık ki projenin halka mal edilmesi gerekli ve bu yüzden bir platform kurduk az önce bahsettiğim gibi. Bu platformda işin bilenleri, yetkin insanlar var.

N.K:Bu platformun ismi nedir?

İ.Ş:Zeytin Ağacı Yetiştirme Ve Yaygınlaştırma Platformu. Bu platforma bu işle uzaktan yakından ilgisi olan olmayan herkesi davet ettik. Sağ olsunlar bu davetimizi kırmadılar. 500 kişilik salonun tamamını doldurduk. Bilirsiniz böyle ihtisas panellerinde konuyla ilgili 8-10 kişi katılır, çok yüksek katılım gözlenmez. Bizim panel ilgi çekti, iyi de tanıtımını yapmıştık. Hepside alanında uzman kişilerdir. Burada da dile getirdik. Zeytin bize daha uygun, zeytin de kışın yapraklarını dökmez çünkü çam da dökmüyor ve çamın dikiliş amaçlarından en önemlisi belki de bu. Zeytin de doğaya ve insana gerekli oksijeni sağlar, kıraç arazilerde yetişir, taban arazileri bunun için işgal etmezsiniz. Zaten literatürde de zeytinin vatanı Ş.Urfa. Ayrıca devletin bunun için ekstra bir yatırım ya da çaba göstermesi gerekmez çünkü yapılacak sadece çam yerine zeytin. Üstelik bu istihdam alanına da çok etkili olacak. Arkasından yağ fabrikaları kurulacak yine bu istihdam demek. Gap Bölge Müdür İbrahim Çetiner sağ olsun 1500 fidanın ekilmesinde destek oldu. Bizim platform üyelerinden Ziraat Mühendisi Timuçin Taşbey, Eşref Taşbey, konuyu Bekir Sıtkı Özbek Beye konuyu iletmiş ve Japonya’dan böyle bir teşebbüs ortaya çıkınca da bu kaynak bizim projemiz için kullanılmış oldu.