BOZKIR İÇİN TOPLANDILAR

23 Mayıs 2016 16:24

Avrupa Birliği Dünya Bankası tarafından desteklenen, Birleşmiş Milletler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Örgütü FAO, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile... 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından " Türkiye'nin Bozkırları ve Bozkır Türlerinin Korunması ve Etkin Yönetimi için Bir Fırsat Olan İlk Gef proje Toplantısı Şanlıurfa'da yoğun katılım ile gerçekleşti. Burada konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Birecik'te bulunan Kelaynakların neslinin tehlikede iken Bakanlık tarafından el atılarak korunduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Dünya Bankası tarafından desteklenen, Birleşmiş Milletler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Örgütü FAO, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün hayata geçirdiği “Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” projesi için Şanlıurfa’da çalışmalar başladı. Bir otelde düzenlenen toplantıya Doğa Koruma ve Milli Parklar 3’ncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, FAO-SEC saha sorumlusu Salim Zahoueh, proje koordinatörleri, saha ekibi,Prof.Dr.M.Ali Çullu,Doç.Dr.Ali Rıza Öztürkmen ile üniversite yöneticileri katıldı.

Amaçlarının bölgede bulunan hayvan ve bitki çeşitlerinin bulunup ekonomiye kazandırılması olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, “Peygamberler Şehri Şanlıurfa’mızda bozkır ekosistemleri Türkiye’de bir ilk ve dünyada sayılı bir projenin başlangıcını burada yapmaktayız. Bu projeyle Şanlıurfa’nın etrafından biyolojik olarak çok çeşitlilik olan zengin bir haritaya sahibiz. Toy kuşu, ceylanlar, kelaynaklar, sırtlar ve yaban hayvanları ile bitkilerden endemik türlerimizden Keme mantarı gibi çok çeşitli bitki türlerimizin zengin bir şekilde bozkır ekosisteminin bulunduğunu biliyoruz. biyolojik envanter çalışması yaptık. Bakanımız Veysel Eroğlu’nun önderliğinde ülkemizin biyolojik çeşitlilik envanter projesini 2013 yılında başlattık ve bu projemiz 2018 yılında tamamlanacak projede ülkemizin tüm bölgelerinde hem yabani hayvanları hem de bütün bitkileri tespit etmiş ve bunu Nuh’un Gemisi veri tabanında kayıt altına almış olacağız. Şanlıurfa gibi biyolojik çeşitliliği zengin bir bölgede çalışmanın ülkemize büyük bir katkı sağlayacağını biliyorduk. Sırtlan, Ceylan ve toy gibi yabani hayvan türlerimiz var ve hem de nohut ve yeşil mercimek gibi yabani ırklarında burada hala doğada, tabiatta olduğunu bilmekteyiz. Hem gıda bakımında çok zengin bir çeşitliliğe sahibiz hem de ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılabilecek çok çeşitli bitki türlerine sahibiz. Bunların korunması için çalışmalar yapılacak. 2018 yılında tüm bitki ve hayvan türlerinin kayıt altına alınmış ve bu zenginliğimizi ortaya çıkarmış olacağız” dedi


KEME KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILABİLİNİR


Özellikle sınır bölgelerinde toprak altında yetişen keme mantarının kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılabileceğini ve bu yönde çalışmalar yapıldığını belirten Akıncıoğlu, bitki envanterinin 2018 yılında tamamlanacağını ve Nuh’un Gemisi veri tabanında yayınlanacağını ifade ederek şunları söyledi.


“Bu bölgede keme mantarı, toprak altında yetişiyor. Bu sene yağışların zamanında onun istediği mevsimde şubatta olmaması nedeniyle Ankara’nın güneyinden Şanlıurfa’ya kadar yayılan bir bölgede bu keme dediğimiz, bazı yerlerde dolaman mantarı tülüf mantarına benzer bu mantarın hem ilaç ve hem kozmetik sanayinde diğer bitkilerle birlikte kullanılmakta olabileceğini değerlendirmekteyiz ve bunun çalışmasını Üniversitelerle işbirliği içerisinde yapmaktayız. Fıstığın yabani türleri var ve dünyada tek Şanlıurfa Tek Tek Dağları Milli Parkımızda var ve bu zenginliğimizi farkındalıkla birlikte halkımıza duyurmak ve bu zenginlikten halkımızın haberdar etmek istiyoruz” diye konuştu.