Güzel'den Karadeniz'e Açıklamalar

28 Nisan 2016 08:00

Özel Atak Lisesi Müdürü Yusuf Güzel, okulun kapısını Gazeteniz URFAPRESS-GÜNEYDOĞU”ya açtı. Müdür Güzel; 
Özel Atak Lisesi Müdürü Yusuf Güzel, okulun kapısını Gazeteniz URFAPRESS-GÜNEYDOĞU”ya açtı. Müdür Güzel;



“Eğitimi zayıf bir Ülke batmaya mahkûmdur!”


Necdet KARADENİZ



ŞANLIURFA- bir toplumun kalkınması ve gelişiminde şüphesiz en önemli etken eğitimdir. GÜNEYDOĞU Gazetesi olarak bugün bizde ilimizde eğitim vermekte olan Özel bir lisemizi ziyaret etmek istedik ve soluğu Özel Atak lisesinde aldık.



GEZDİK, SORDUK VE ÖĞRENDİK



Necdet KARADENİZ: Hocam misyonunuzu ve vizyonuz gerçekten kalbiniz kadar saf ve temiz bir şekilde kelam ettiniz. Ama biz birazda olsa sizin gibi gerçekten eğitim gönüllüsü birisini yakından tanımak isteriz. Bize bu şansı sunar mısınız?



Yusuf GÜZEL: Tabi ki Necdet Bey. Estağfurullah. Ben Yusuf GÜZEL. Son Atak Temel Lisesi müdürüyüm. 12 yıl rehber öğretmenlik yaptım. Özellikle temel lise olmamız ve bilgisayar,e-okul sistemini bilmemden dolayı diğer arkadaşlarımızın da isteği doğrultusunda kurum müdürü olarak bu noktada görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum.



Sadece müdürlüğüyle değil her şeyiyle ilgileniyorum tabi ki bu okulun. Bana göre müdürlük koltukta oturmak değil. Her yönüyle kurumu takip etmek ve kuruma hâkim olmaktır. Urfa’mızın ciddi anlamda bu anlayışa sahip eğitimcilere ihtiyacı vardır. Eğitimi zayıf olan bir ülke batmaya mahkûmdur. Ne kadar zengin olursa olsun eğitimi zayıf olan ülke fakirdir. Buna en güzel ve somut örnek Arap Ülkeleridir.



NECDET KARADENİZ; Peki hocam bizde eğitim hangi noktada?



YUSUF GÜZEL: Türkiye eğitimde belirli bir düzeydedir. Tabi ki bunu gelecek adına yeterli bulmamak gerekir. Urfa göç alan ve sorunlu bir kent. Tabi ki biz eğitimcilerin hedefi her şeye, türlü olumsuzluklara rağmen eğitim çıtasını ilimizde yükseltebilmektir. Bunu başarmaktayız. Okullar incelenirken bir sürü saçma sapan dosya kalabalığı yerine bence YGS-LYS sonuçları istense zanlımca daha verimli olur.



Necdet KARADENİZ: Hocam bu matematik dersinde liseye gelmiş öğrencilere ilkokul hocalarını çağırarak ders anlatıyormuşsunuz. Bunun sırrını bize açıklar mısınız ?



Yusuf GÜZEL: Tabi şimdi 9. Sınıftaki TEOG sınavında bir şey yapamayarak bir yere yerleşemeyen ya da yüksek bir puan alamayan öğrencilerimizin biz 9.sınıftan kayıtlarını almışız. Biz bu güzel kalpli öğrencilerimizle ders işlerken bunların çok yönden eksik hatta çarpım tablosunda dahi zorlandıklarının farkına vardık. Hatta bazı kırsal kesimlerden aldığımız çocuklarımızın okuma-yazma da zorluk çektirilerine birebir şahit oldum. Biz bunun gerçekten ciddi bir sorun olacağına inandığımız için elimizi taşın altına koyup aylık 3 bin liraya bir ilkokul matematik hocası ile anlaştık. Günlük ödevlendirme yapıp bu güzel çocuklarımızın eksiklerinin kapanması için bizzat kendim etüt salonlarında saatlerimizi harcıyoruz.(Bunu yaparken asla pişman değiliz tabiî ki)



Necdet KARADENİZ: Liseye gelmiş ve hala okuma-yazma da sorun yaşayan öğrenciler var diyorsunuz yani?



Yusuf GÜZEL: Evet Necdet Bey. Hatta öğrenciyi çağırıp ispatlayabiliriz. Ama öğrencimizi rencide etmeye hiç lüzum yoktur. Bu acı bir gerçektir. Temel çok zayıftır. Yani vatandaş bizim kara kaş kara gözümüze hayran değil. 3 veya 4 veya 5 bin lira verirken buraya boğazından kısıp veriyor. Çoluğunun çocuğunun nafakasından kesiyor.



NECDET KARADENİZ: Hocam birçok okulda dersler şimdiden boş geçerken, sizde tüm sınıflar dolu. Bu başarının sırrı nedir?



YUSUF GÜZEL: Bakın sizinle bir sınıfa gidelim. Arkadaşlar dersinizi böldüğüm için öncelikle kusura bakmayın. Sınıfta şu an derse gelmeyen kaç arkadaşınız var?



SINIF: 1 kişi hocam. O arkadaşımız da hastane izinlisi.



YUSUF GÜZEL: Yani Necdet Bey sınıf mevcudu %99 tam. Bu arkadaşlara her şeyden önce başarının bu sıralardan geçtiğini öğrettik. Karşılıklı olarak bunda anlaştık. Bunu birlikte başardık. Başarılı olmak ve hedefe ulaşmak istiyorlar ise derslerine çalışmalı, kaytarmamalılar.



Necdet KARADENİZ: Hocam, izninizle yanımızda Şanlıurfa Fen Lisesinden bir öğrenci bulunmakta isterseniz bir de ona kulak verelim. “Dersleriniz nasıl geçiyor?”



Fen Lisesi Öğrencisi: Ben Şanlıurfa Fen Lisesinde okuyan bir öğrenciyim. Bana göre okuldaki dersler kısmen dolu ve güzel ama kısmen de yetersiz geçiyor. Bunun altında tabiî ki birkaç olumsuzluktan ötürü ortaya çıkan problemler yatıyor. Problemlere değinmek istersek kimi hocalarımızın sağlık sorunları kimi hocalarımızın aşırı sempatik ders işleme anlayışı kimi hocalarımızın ise aşırı olan öğrenciye güveni yatmaktadır. E tabi bunlardan dolayı da dersler bazen dolu dolu geçerken bunun yanı sıra da yetersiz olduğu zamanları da yaşıyoruz. Ha tabi fen lisesi öğrencisi olduğumuz için boş dersleri güzel değerlendirebiliyoruz.( Tabi ne yazık ki bu her zaman böyle gerçekleşmiyor)



Necdet KARADENİZ: O zaman öğrenciler kendileri çalışmazsa okullar boş diyorsunuz? Şimdi başka bir sınıfta bulduğumuz eski bir fen liseli öğrenciye mikrofon veriyoruz. “Eski okulunda yani Fen Lisesinde nasıl ders işleniyordu? Ders açısından nereyi daha iyi buluyorsun? Burası mı yoksa Fen Lisesi mi?



Fen Lisesi Öğrencisi: Şimdi hocam orası da gerçekten kaliteli bir okul fakat burası biraz daha ileride. Çünkü gerek disiplin gerek de ders işlenişi bakımından burası biraz daha fark atmış durumda. Mesela şu an bakarsak Fen Lisesinde ders işlenmiyor. E bu sebepten dolayı öğrenciler haliyle okulu asıyorlar. Bunun tabi bir iki sebebi olabilir. Ya hocalar konuları bitirmiştir ya da konular işlenmiyordur. Buna siz karar verin.



Necdet KARADENİZ: Peki arkadaşlar sağ olun. Tekrardan yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. İyi dersler iyi çalışmalar. Evet, Hocam gördüğüm kadarı ile Özel Atak Lisesi öğrencileri sizden ve okullarından memnun görünüyorlar. Başarınızın devamını diliyorum. Son olarak neler söylemek istersiniz?



YUSUF GÜZEL: öncelikle Bu güzel röportaj için teşekkür ederim. Sorunlarımızın çözümü, ülkemizin daha da kalkınması ve mutluluğu için eğitim şart. Urfa eğitiminde çıtayı yükseltebilmek adına katkımız oluyorsa bundan büyük mutluluk yaşamaktayız. Hedefimiz mutlu ve umutlu yarınlar adına güçlü bir eğitimdir. Sizlere bir kez daha teşekkür ederim.



Necdet KARADENİZ: Asıl ben teşekkür ederim hocam. İyi günler. Tekrar kolay gelsin. Çalışmalarınızda başarılar.