ŞAHİN:Yatırımlar Devam Etmeli

11 Şubat 2016 10:42

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin basında yer alan “81 il için yeni teşvik” konulu haberlerle ilgili yazılı açıklamada bulundu. 

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin basında yer alan “81 il için yeni teşvik” konulu haberlerle ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Yeni teşvik sisteminin özellikle 6. Bölge illerinde yatırımları hızlandırdığı emek yoğun sektörleri bölgeye çektiği net bir şekilde görüldüğünü aktaran ASKON Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, yatırımları arttırmaya yönelik hazırlanan mevcut teşvik paketi revize edildiğini, yeni pakette, yalnızca bölgesel değil, bazı illerin ilçelerine de farklı destekler verileceği ve 6. Bölge teşvik avantajları herhangi bir batı ilinin ilçesine sağlanması durumunda, gelişmişlik sıralamasında gerilerde olan doğu illerine gelecek yatırımların önünü keseceğini dile getirdi.

Özellikle bölgede bulunan Suriyeli muhacirlerle başta istihdam olmak üzere birçok olumsuzluğunda beraberinde geldiğine dikkat çeken Şahin, 81 il için ilçelerde de hazırlanması düşünülen teşvik uygulamasında doğu illerine verilen teşviklerin başka bir il veya ilçelerine verilmemesi gerektiğini söyledi.

Teşvikle 2015 yılı içerisinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sadece Şanlıurfa’da 106 tane teşvik belgesi alındığını bu teşviklerle sabit yatırım tutarının 508 milyon TL olduğunu ve yatırımlarla yaklaşık 5000 kişiyi istihdam edileceğini kaydetti. Şanlıurfa’nın 2015 yılında en fazla teşvik belgesi düzenleyen 12 nci il olduğunu belirten Şahin oluşacak istihdamda 7. sırada olduklarını söyledi.
Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü ; “Sınırlarımızda yaşanan olumsuz olayların ve Suriyeli göçmenlerin bölgemizi ne denli etkilediği ve yatırımlarda ne denli kırılgan bir bölge olduğumuz malumdur. Bu nedenle bölgemizin emek yoğun sektörlere olan ihtiyacı diğer bölgelere nazaran daha fazladır. Yeni dönemde mevcut teşvik sisteminde bazı yeni uygulamaların olacağı gündeme gelmektedir (Gelişmiş bölgelerin az gelişmiş ilçelerine 6. Bölge Teşvikleri verilmesi vb.. Bu değişiklikler değerlendirilirken özellikle emek yoğun sektörlerin bölgelerimize akışını engelleyecek uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Genel olarak ilçe bazlı destekler tabi ki az gelişmiş ilçelerimiz için önem arz etmektedir ancak işgücü maliyetlerine yönelik uygulanacak desteklerin mevcutta olduğu gibi (Sigorta Primi İşçi Payı ve Gelir Vergisi stopajı desteği) sadece 6. Bölge illerinde uygulanmasının elzem olduğu gerçektir.”