Av.ALİ ACAR'DAN TEPKİ

01 Ekim 2015 00:08

Şanlıurfa'da Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yerel seçimlere... 
2009'da Şanlıurfa'da Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yerel seçimlere 'Tamam İnşallah' sloganını kullanmasına itiraz eden AK Parti'lilerin aleyhine karar veren yargı, 2015'de AK Parti'nin 'Bismillah'ı kullanmasına itiraz eden CHP'lilerin bu kez lehine karar verdi. Urfa İnsiyatifi'nden Hukukçu Ali Acar, bunun çifte standart olduğunu belirtti

AK Parti Şanlıurfa il teşkilatı 2009'da başvurduğu Seçim Kuruluna, o dönem bağımsız belediye başkan adayı olan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın billboarlarda "Tamam İnşallah" sözünü kullandığını ve bu sözün dini ibare olduğu gerekçesiyle kullanılmamasını istemişti. Ancak Şanlıurfa Seçim Kurulu bu talebi "İnşallah"ın her kesimce kullanılan bir ifade olduğu gerekçesiyle geri çevirmişti. Bu kez AK Parti 1 Kasım genel seçimlerinde "Haydi Bismillah"ı kullanmak istedi ve bu sefer yasak talebi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dan geldi. Şikayetin yapıldığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009'daki kararın aksine bu ibarenin dini olduğuna hükmederek yasakladı. Urfa İnsiyatifi yöneticilerinden Hukukçu olan Ali Acar ise, bunun bir çifte standart olduğunu söyledi.
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
2009'DA NE OLMUŞTU?

AK Parti Genel Merkezi, partisinden belediye başkanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba'yı 2009 yılında yeniden aday göstermemiş, Fakıbaba da önce Saadet'ten sonra resmi olarak bağımsız aday olmuştu. Adaylık sürecinde kullandığı bazı afiş ve sözlere itiraz eden AK Parti il teşkilatı, bunlar arasında "Tamam İnşallah"a da yer vermişti. Şanlıurfa 1'inci Merkez Seçim Kurulu Başkanlığına yapılan itirazda YSK'nın "2009/341 sayılı kararın 8. maddesi gereğince Propaganda için kullanılan el ilanları ve her türlü matbuu alan üzerinde Türk bayrağı, dini ibareler bulundurulması yasak olup seçim propagandalarında Türkçeden başka dil ve yazı kullanılmasının yasak olduğuna karar vermiştir." şeklindeki hükmü hatırlatılarak "Tamam İnşallah" sözünün kaldırılması istendi. Seçim Kurulu Başkanlığı ise, afişlerde yer alan 'inşallah' sözünün Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her kesimden vatandaş tarafından her ortam ve konuşmada yaygın olarak kullanıldığını, dolayısıyla bu kelimenin tek başına 'dini ibare' sayılmasının mümkün olmadığını kaydederek, söz konusu afişlerin kaldırılmasına gerek olmadığına hükmetti. Peki ne oldu da 6 yıl önce AK Parti'nin şikayetini reddeden kurullar, şimdi CHP'nin benzer şikayetini yerinde bulup "Haydi Bismillah"ı yasaklattı. Urfa İnsiyatifi yöneticilerinden Av. Ali Acar, Gazete İpekyol'a yaptığı değerlendirmede, bu durumun hukukta görülen çifte standartlardan birisi olduğunu belirtti.

ACAR: HUKUKTAKİ ÇİFTE STANDARTLARDAN BİRİSİDİR

Şanlıurfa'da yeni kurulan Urfa İnsiyatifi, 1 Kasım öncesi aktif olarak siyasete müdahil olmaya başladı. Yaptığı salon toplantıları ve ilanlarıyla AK Parti'ye destek olmaya çalışıyor. AK Parti'nin YSK karşısında düştüğü bu durumu da değerlendiren İnsiyatif öncülerinden Av. Ali Acar, hukuktaki çifte standartlardan birisinin daha sergilendiğini belirtti. Acar, "Seçim Kurullarının kararlarının arasındaki çelişkiler Türkiye'de yaygın olan bir durum. Ancak burada çok bariz biçimde ortaya çıkan bir durum var. 'İnşallah' kelimesi ile 'Bismillah' kelimesi arasındaki fark Türk halkının bilmediği bir şey değil. Bu özellikle yüksek yargı kararı olarak da iştihalar arasına geçtiği için önemli bir şeydir. Hukuktaki çifte standardın bariz şekilde ortaya konulan kararlarından birisidir. Bismillah kelimesini Türkiye'de hatta dünyada bilmeyen birisinin olduğunu sanmıyorum. Bununla başlayan bir şarkıyı yasak etmek ve hele de bunu bir kıyas yaparak garip bir şeydir. Çok da bir anlamı yok. Türk halkı genelde Müslüman bir dünya her işini bismillah ile başlamayı gelenek haline getirmiştir. Bunun seçim şarkısında yasaklanması garip ve çelişik bir tutumdur. Bu seçim kurulunun kararlarında zaman zaman görülen şeylerdendir. Ama bu meselede sanki dini bir argüman gibi öne sürülmesine rağmen halkın dini zaten yaşantısına yansıyor. Bunu ayırma imkanınız da zaten yok. Hayatınızın bir bölümüne dini inancınız, bir bölümüne sosyal, siyasal düşünceniz yansır. Bunları yok etmek ve kaldırmak geçmiş asrın problemiydi. 40'lı yıllarda böyle şeyler vardı. Bundan sonra böyle şeylerin olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca bu bismillah meselesinin de öyle kolay kolay silinemeyeceğini düşünüyorum." diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)