"Büyükbaşkan Güvenç'e Soruyorum"

25 Ağustos 2015 07:39

URFAPRESS yazarı,Gazeteci-Yazar Halil ÇİNİ yazdı."Geçenlerde Urfa Büyükşehir Belediyesinde bir dostumu ziyaret gittim." 

Uzun bir süre Urfa dışındaydım. Ve yine uzun bir süre Balıklıgöl’e, yeni Valilik binasına ve hatta kent merkezine giderken de araç yoğunluğunu yaşamamak adına çevre yolları tercih ediyordum. Anlayacağınız uzun süredir Atatürk Bulvarını kullanmıyordum.

Geçenlerde Urfa Büyükşehir Belediyesinde bir dostumu ziyaret gittim. Doğal olarak bu kez Abide’den devam ile Atatürk bulvarını kullandım.

Oda ne?

Allah aşkına sözde trafik kazalarını önlemek amacı ile yapılan sözüm ona adına KASİS denilen fakat iddia ediyorum bırakın Batı’yı Hakkâri, Şırnak, Ağrı, Mardin başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’daki hiçbir ilde rastlayamayacağınız bu yol yükseltisine ne demeli?

Urfa’nı aslen Maraşlı olan fakat gerek Kaymakamlığı ve gerekse Valilikleri dönemi ile yine mecburi ya da keyfi olarak ülkenin dört bir yanını gezen, turlayan, dolaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’e sesleniyorum;

‘Başkanım, Allah aşkına bu nasıl KASİS! Güzelim bu şehrin en önemli caddesine bula bula bunu mu reva gördüğünüz?’

Kasis’in Türk dil kurumundaki karşılığı tam olarak;

‘Yollarda araçların hızını düşürmek için yapılan, türlü biçimlerde tümsek’ olarak açıklanmakta.

Tamam, istenmeyen kazalar meydana geldi. İki vatandaşımız yaşamını yitirdiler. (Allah mekânlarını cennet eylesin) iyi niyetle, yeni ölümlerin yaşanmaması, insanların, araçların zarar görmemesi için buradaki güzergâha araçların hızlarını düşürmek için KASİS’ler düşünülmüş olabilir. Ama bu yapılanın adına kim KASİS diyebilir ki?

Tarih ve Kültür şehri, GAP’ın Başkenti konumundaki ve de en önemlisi Peygamberler şehri Urfa’ya bu yakışır mı?

İddia ediyorum, eski bir Belediyeci olan Sayın Cumhurbaşkanı Urfa’ya gelse ve bu sözde KASİS’leri görse inanın yapanları sözleri ile duvara çarpar!

Büyükşehir Belediye Başkanımız Güvenç’te isteğim insanların gülmeyeceği, alay etmeyecekleri özellik ve güzellikte buraya keçeden, lastik malzemeden veya buna benzer çeşitlerden elde edilen ve üretilen KASİS modellerini kullanması ve yaptırmasıdır.

Kasis’in birçok örneği be modelleri var. Amaç aracın hızını kesmek ise inanın bunu çok iyi yapabilen sistemler var. Başkan Güvenç, böyle dağ tepesi gibi sözde KASİS yerine daha modern ve toplumda kabul gören KASİS modellerini tercih etmelidir. Urfa’ya da zaten böylesi yakışır.

Sonuç itibari ile Cadde ve sokaklarda araçların hızını kesmek amacıyla yapılan kasisler, dava konusu bile olabilmekte. Gelişigüzel yapılmış olan kasisler için araç sahipleri belediyelere tazminat davası açabilecek. Gerekçe ise araçların aldığı hasarlar ve kazalara sebebiyet vermek. Kasis’lerde de mutlaka bir ölçü ve standart vardır.

Uygun kasis nasıl mı olmalı?

BİR: Yol kaplaması ile aynı malzemeden yapılmalıdır,

İKİ: Geceleri de görülebilecek şekilde boyanmalıdır,

ÜÇ: Kasis öncesinde ve sonrasında uyarı levhaları bulunmalıdır,

DÖRT: Yolun belirli aralıklarına standartlara uygun olan sıklıkta yerleştirilmesi ve tümseklerin en ebatlarının belirlenen standartlara uygun olarak inşa edilmesi gerekmektedir,

BEŞ: Yüksekliği 7,5 ila 10cm arasında olmalıdır.

ALTI: Atık Harç yığınına benzer malzemelerle kasis asla yapılmamalı.



Yeniden buluşmak dileği ile…