Tarım Arazilerinde Kaçak Yapılar!

05 Ağustos 2015 10:19

Son yıllarda Urfa'nın verimli tarım arazileri hızlı bir şekilde betonlaşarak yerleşim alanlarına açılıyor.  
Son yıllarda Urfa'nın verimli tarım arazileri hızlı bir şekilde betonlaşarak yerleşim alanlarına açılıyor.



Kimi zaman miras yoluyla kimi zaman da bilinçsiz tarım metotlarıyla tarım arazilerindeki verimlilik düşüyor.



Ancak Urfa'da tarım arazilerinin karşı karşıya kaldığı en büyük problemlerden biri hiç şüphesiz ki, tarım arazilerindeki betonlaşma oluyor. Gazete İpekyol'un sık sık gündeme getirdiği tarım arazilerindeki betonlaşmanın bir örneği de Haliliye ilçesine bağlı Kısas'ta yaşanıyor.



Yaklaşık bir yıl önce tarım arazilerinin üzerine kaçak yapı yapıldığını gündeme getiren Sümran Bayar, tarım arazilerinin betonlaşmaması için mücadelesini sürdürüyor.



İNŞAATLA İLGİLİ TUTANAK TUTULMUŞ



Sümran Bayar, Haliliye Belediyesi'nde AK Parti Meclis Üyesi Erdal Deniz ve akrabaları tarafından 30 yıldır tasarruflarında olan tarım arazilerine kaçak yapı yapıldığını ve bunun durdurulması gerektiğini dile getiriyor. Bayar, Haliliye Belediyesi'nin kaçak yapıyı durdurma kararı aldığını ancak karşı tarafın bu karara uymadığını belirtti. 13 binanın su basmalarıyla ilgili yapı durdurma tutanağına rağmen, 8 binanın üst yapı inşaatlarının devam ettiğini kaydeden Bayar, hukuki bütün yollara başvurduğunu söyledi. Zilyetliğin korunması davasını açtıklarını belirten Bayar, 17 Eylül'de yapılacak olan zilyetlikle ilgili davada adaletin kendilerini haklı bulacaklarına inandıklarını söyledi.



Daha önceleri Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ile görüştüğünü belirten Bayar, Başkan Demirkol'un kendisinin yanında ilgili müdürlerine inşaatın devam etmemesi, durdurulması ve bu konuda her gün kendisine bilgi verilmesi yönünde talimat verdiğini söyledi. Bayar, bu görüşmenin ardından iki gün sonra yine inşaatın kaldığı yerden ilerlemeye devam ettiğini, yine belediyeyi aradığını, yine inşaatın durdurulduğunu aktardı. Tarım arazilerine kaçak yapı yapıldığı iddia edilen yerle ilgili olarak inşaatların devam ettiğini yine iddia eden Bayar, Haliliye Belediyesi'nin haberin yapıldığı günden bir gün önce ve daha sonra farklı tarihlerde buradaki kaçak yapıyla ilgili tutanak tuttuğunu; ancak kaçak yapının yıkılması yönünde bir karar vermediğini söyledi.



BAYAR: 8 BİNADA İNSANLAR OTURUYOR



Davalık olan tarım arazilerinin temizlenip yeniden tarıma elverişli hale getirilmesini isteyen Bayar, "Belediyenin yıkım kararını 7 ile 30 gün arasında alması gerekiyor. Durdurma kararı geçen yılın 11'inci ayında alınmıştı. Önceleri 13 tane su basması vardı. Bunun üstüne bir tane briket çıkmayacak dediler. Sonra 8 tane bina oldu. 8 binanın iç karoları da yapıldı. Güneş enerjileri de takıldı. İnsanlar yaşıyor artık. Biz, ayın 27, 28 tarihinde belediye başkanına yine bildirdik. Yine o günden beri hiçbir şey yok. Durdurma kararından sonra yıkım kararı çıkarmaları gerekmiyor mu? Belediye başkanını arıyorum. Cevap vermiyor zaten. Mesaj atabiliyorum sadece. Osman Bey'e (Uludağ) mesaj atıyorum. Resimleri atıyorum. Bana söylediği 'mahkeme kararıyla uğraşın bizle' diyor. Kendileri normal kanunlarını uygulamıyor. Biz, belediyenin görevini uygulamasını istiyoruz" dedi.



ZİLYETLİĞİN KORUNMASI DAVASI AÇILMIŞ



Zilyetliğin korunmasıyla ilgili davanın sürdüğünü belirten Sümran Bayar'ın avukatı Müslüm Şentürk ise, belediyenin verdiği kararı infaz etmesi gerektiğini vurguladı. Şentürk, "Kaçak, ruhsatsız inşaat yapmak istiyorlar. Zilyetliğin korunması davasını açtık, gerçi hâkim görevsizlik kararı verdi, 'asliye hukuk' dedi. Biz tabi sulh hukukun görevli olduğunu iddia ederek temyiz ettik. Bakalım gelen yeni hâkim nasıl karar verecek. Belediye şu anda kaçak yapıyı durdurma kararı vermiş" dedi. Söz konusu yapıyla ilgili yapı durdurma tutanağı tutan Haliliye Belediyesi ise konuyla ilgili sessizliğini koruyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)