Hayvan Leşleri Kanalete Atılıyor

03 Mayıs 2015 00:04

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde tahliye kanalarında ölen hayvanlar pis kokular yayıyor, köylüler hastalıkların önüne geçmemiyorlar. Yetkililerden yardım gelmediğine isyan etti. 

Naci ÇETİNDAĞ


Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde tahliye kanalarında ölen  hayvanlar pis kokular yayıyor, köylüler hastalıkların önüne geçmemiyorlar. Yetkililerden  yardım gelmediğine isyan etti.


Ovada yakılmış halde edene göletinden Suriye’ye  uzanan  DSİ ait  tahliye kanalına atılmış hayvan leşleri pis kokular yayıyor. Alınan bilgilere göre yakılmasına rağmen leş gibi çevreye koku saçıyor yoldan geçen vatandaşları ciddi manada rahatsız ediyor ve sağlığını etkiliyor. yıllardan beri hayvan ölümler var ne sebepten kaynaklandığını yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmadı küçük baş hayvanlar ölümden tükenirken vatandaşlar büyük baş havalara yöneldi tarım ve gıda hayvancılık bakanlığı mutlaka bir sağlık taraması yapılması gerektiği köylüler tarafından belirtildi.


Şanlıurfa kırsalda hayvancılık neredeyse tükendi. yetkililer ne hasar tespiti nede ilgi gösteriyor. Tarımcılıkta olduğu gibi bölgenin geçim kaynağı olan hayvan varlığı bitme noktasına gitti.  Akçakale ve  Harran İlçeleri’nde  tarla mahsulü ürünlerin erken olgunlaşması amacıyla ekinlere serpilen kimyasal ilaçlar birçok küçük ve büyükbaş hayvanın ölümüne yol açıyor.Pamuk tarımının yapıldığı ilçelerde soğukların uzun sürmesi ve kozaların geç olgunlaşması nedeniyle kimyasal ilaçlamaya gidildi. İlaçlamanın yapıldığı alanlarda beslenen keçi, koyun, inek, tavuk gibi küçük ve büyükbaş hayvanlar ilaçların etkisiyle bir bir ölmeye başladı.Konuyla ilgili konuşan bölge çiftçileri, uzun süren kış ve soğuk hava koşulları nedeniyle depolarında saman ve yem kalmadığını belirterek hayvanlarını mera ve tarla kenarlarına saldıklarını söyledi. Ancak tarlalara serpilen ilaçların, rüzgarın etkisiyle mera alanları ile su kaynaklarını da etkilediği bu nedenle hayvanların teker teker ölmeye başladığı ileri sürüldü, URFANATİK