Özel Kreşlere Yeni Standart

01 Mayıs 2015 05:17

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyiş esasları ile standartlarını yeniden düzenledi.Yönetmelik'', Resmi Gazete'de yayımlandı.  

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyiş esasları ile standartlarını yeniden düzenledi.


''Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik'', Resmi Gazete'de yayımlandı.


KREŞ BİNALARININ ÖZELLİKLERİ


Kapasiteye uygun yeterli büyüklükte bahçe bulunacak. Bahçenin alanı, her çocuk için en az 1,5 metrekare alan düşecek şekilde olacak, binaların teras katları bahçe olarak kullanılamayacak.


Özel kreş ve gündüz bakım evleri ile çocuk kulüpleri, müstakil veya çok katlı bir binanın zemin katında veya zeminle bağlantılı üst katlarda açılabilecek.


Çocuklar için tüm odalar aydınlık, ferah, gün ışığı alacak şekilde pencereli olacak ve doğal aydınlanma sağlanacak. Odalar, çocukların sağlığının olumsuz etkilenmemesi için nemsiz olacak. Bodrum kat, yol seviyesinin altında bulunan kat veya çatı katı, kapasiteye dahil edilmeyecek.


Özel kreş ve gündüz bakım evi ile çocuk kulübünün faaliyet göstereceği binada veya bitişiğinde, çocuklar için tehlike yaratabilecek fırın, patlayıcı ve yanıcı madde satan veya depolayan işletme bulunamayacak.


Çevrede fırın, patlayıcı ve yanıcı madde satan veya depolayan bir işletmenin bulunması halinde, yetkili kurumlardan, ilgili mevzuat hükümlerine ve Türk Standartları Enstitüsü'nün belirlediği standartlara uygun mesafelerin korunup korunmadığına dair rapor istenecek.


BİNANIN GİRİŞ KAPISI ORTAK KULLANILABİLECEK


Binada veya bitişiğinde baz istasyonu bulunmayacak. Kuruluş çevresinde baz istasyonu olması halinde, yetkili kurumlardan sağlık ve güvenlik yönünden uygun mesafenin korunup korunmadığına dair rapor alınacak.


Özel kreş ve gündüz bakım evi ve çocuk kulübü ile meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri ve benzeri umuma açık yerler, alkollü içki satılan yerler ile genel ahlak kurallarına uygun olmayan mekanların varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları arasında en az 100 metre mesafe bulunacak.


Özel kreş ve gündüz bakım evi ile özel çocuk kulüplerinin, aynı binada veya aynı bahçe içerisinde bir arada bulunması halinde, her kuruluş bağımsız bölüm ve dairelerden oluşacak. Giriş ve çıkış kapıları ayrı olacak ancak binanın giriş kapısı ortak kullanılabilecek.


Çok katlı bir binada hizmet verecek özel kreş ve gündüz bakım evi ile özel çocuk kulübünün, ana giriş kapısından ayrı, kendisine ait bir giriş ve çıkış kapısı bulunacak.


Herhangi bir tehlike anında çocukların binadan kolaylıkla ayrılabilmeleri için çıkış kapısı, tahliye sistemi veya yangın merdiveni bulunacak. Elektrik tesisatı, yangın veya patlama tehlikesi oluşturmayacak şekilde projelendirilip tesis edilecek.


Elektrik tesisatının projelendirilmesi, kurulması, malzemesinin ve koruyucu cihazların seçimi, kullanılacak gerilime ve ortam şartlarına uygun yapılacak, yetkili kişilerce bakım, onarım ve kontrol gerçekleştirilecek.