"TERS LALEYE SAHİP ÇIKALIM"

29 Ocak 2015 06:41

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Şanlıurfalılar Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut NİMETOĞLU’nun yapığı açıklamada; 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Şanlıurfalılar Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut NİMETOĞLU’nun yapığı açıklamada;


“Ters Lale”; hüznün sembolü olarak bilinen en eski süs bitkisidir. 1000–3000 metre yükseklikte yetişen soğanlı bitkiler familyasındandır. Soğan, yumru ve rizom gibi toprak altı organlara sahip bir bitkidir.


Düşük rakımlı alanlarda da sıcaklık kontrolü sağlanabildiği takdirde üretim yapılabilmektedir. Toprağı bol güneş görmeli ve su tutmamalıdır. Ters Lale, humuslu ve kumlu toprakları sever.


Özellikle kış aylarının sonlarında kar topraktan kalkar kalmaz veya karla birlikte çiçek açan türleri insanlar için baharın müjdecisi bir çiçektir.


Şanlıurfa’mızın şirin İlçesi Siverek'te, 'ağlayan gelin' olarak adlandırılan ve 1990 yılından sonra yetiştirilmesine başlanan ters lale, son yıllarda yurt dışına ihraç edilmeye başlanmıştır.


 Bu nadide çiçeğe, yetkililerimizin sahip çıkarak üreticilere yapılacak destekler sayesinde hem yeni bir iş sahası hem de İlçe ekonomisine büyük katkılar sağlanabilecektir. Bunun için Urfa sevdalısı bürokrat ve siyasilerimizin bu nesli tükenme noktasına gelen çiçeğe sahip çıkarak çok sayıda ters lalenin üretilip ihraç edilmesiyle, Siverek ilçesi ile ülke ekonomisine büyük kazançlar sağlayacaktır.


 ŞANDER olarak bu nadide çiçek “Ters Lale”ye sahip çıkmak için elimizden gelen bütün imkânları seferber etmeye hazır bir sivil toplum Kuruluşu olarak kendimizi sorumlu görmekteyiz.


 


Mahmut NİMETOĞLU


ŞANDER Yönetim Kurulu Başkanı