Çocukların Sıcak Yatak Özlemi

28 Ocak 2015 09:20

Soğuk havalarda tek odada kalan yaklaşık 10-15 kişilik aile... 
Suriye’de yaşanan iç savaş ve insanlık dramın dördüncü yılında mültecilerin kış şartlarındaki yaşam mücadelesi devam ediyor.

-Mustafa Bayar-

Ülkelerinden kaçan milyonlarca Suriyeli komşu devletlerde mülteci olarak yaşıyor. Çok zor şartlar altında hayatlarını devam ettirmeye çalışan mülteciler birde ağır kış şartlarıyla mücadele ediyor. Mültecilerin yoğun bir şekilde sığındıkları ülkelerden biri de Türkiye. Resmi rakamlara göre 1 milyon 600 bin olan mülteci sayısı resmi olmayan rakamlara göre 2 milyon üzerinde olduğu belirtiliyor.



Şanlıurfa'daki çadır kent dışında kalan mültecilerin kış şartları diğer sığınmacılara göre daha zor geçiyor. Kent merkezi ve ilçelerde ev bulamayan bir çok mülteci boş depo, dükkan ve buldukları terk edilmiş evler de yaşam mücadelesi veriyor. Gece hava sıcaklığının önemli derecede düştüğü bölgede teneke kutularında yakılan ateşin çevresinde toplanan kadın ve çocuklar ağaç dallarını yakarak ısınmaya çalışıyor. Yıkadıkları çamaşırları oturdukları odada ve evin önünde iplere sererek kurutan kadınlar, vakitlerinin büyük bir bölümünü tek haneli odalarda geçiriyor.



Soğuk havalarda tek odada kalan yaklaşık 10-15 kişilik aile bireylerinin çoğunu çocuklar oluşturuyor. Kimi çocuk terlik kimisi çıplak ayakla dolaşıyor. Annelerinin bir tas içersinde vereceği yemeği düşünen çocuklar süt bile bulamayan annelerine sessizce bakıyor. İçecek sularını ise komşulardan karşılamaya çalışan binlerce Suriyeli, evlerine dönecekleri günü özlemle bekliyor.



Samire El Muhmut Şanlıurfa'ya 4 çocuğu ve ailesiyle birlikte 2 yıl önce gelmiş. Tek odalı bir evde 4 çocuğu ve ailesiyle birlikte yaşıyor. Ağır kış şartları onu ve çocuklarını çok etkiliyor. Samire, “İki yıldır buradayız daha önce bir ev tuttuk paramız bitti ev sahibi bizi evden çıkartı. 4 çocuğum ve 7 kişilik ailem ile birlikte atıl durumda bir evin odasında kalıyoruz sıvalı olmadığı için her taraftan rüzgar geliyor sağ olsun komşular bize yiyecek gönderiyor o şekilde karnımız doyuruyoruz ihtiyacımız var. En acil olan ise çocuklarımız için battaniye. Çok üşüyorlar ve hastalar kış ayları bizim kabusumuz oluyor. Allah'a dua ediyorum Suriye'deki savaş bitsin bizde evimize dönelim çocuklarım sıcak yataklarında yatsınlar" dedi.urfanatik