CAMİ KULLANILAMAZ HALDE!

13 Aralık 2014 01:23

Şanlıurfa’nın Haşimiye meydanında bulunan Pazar Camisi... 
Şanlıurfa’nın Haşimiye meydanında bulunan Pazar Camisi yardım bekliyor.

Şanlıurfa’nın göbeğinde Balıkgöl gibi tarihi bir alanın hemen yanı başında yer alan camii eksiklikleriyle dikkat çekiyor. Tarihi mimarisi ve içyapısıyla yıllara meydan okuyan cami şu sıralar zor günler geçiriyor.

Genellikle çevre esnaflarının kullandığı cami de sorunlar gün yüzüne çıkıyor. Yaklaşık 12 yıl önce değiştirilen camide halıları kötü koku verirken, cami içinde eksiklikler göze çarpıyor. Eyyübiye Belediyesi sınırlarında yer alan cami, cemaatin ve vatandaşların desteğiyle ibadete uygun bir hale getiriliyor.

Caminin bir çok eksiğine değinen Cami İmamı Adem Yetim caminin eksiklikleri hakkında bilgi vererek şunları söyledi;

“ Cemaatten sürekli şikâyetler alıyoruz. Halılar eski olduğu için artık kötü koku veriyor. Cami içinde ki duvarlar artık toz halinde yerlere dökülüyor. Lavaboların ve tuvaletlerin temizliği için görevliler sürekli çalışıyorlar ama orayı kullanan insanlar kötü bırakıyor. Lavaboların işletilmesi Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait ve oranın temizliğiyle ilgilenen arkadaşlar var. Dört dörtlük çalışıyorlar. Temizlik için ellerinden gelini yapıyorlar. Cami avlusunu yıkayıp temiz bir hale getiriyorlar. “

Caminin ibadet edilebilecek temiz bir yer haline gelmesi için yardım bekleyen cami imamı Yetim,

“ Halıların değiştirilmesi için gerekli yardımların yapılmasını istiyoruz. Şehrimizde yaz ayları sıcak geçtiği için klimalar aldık, ama taksitlerini hala bitiremedik. Caminin pencere ve camları aşınmış durumda. Cami içinde iç düzenin yapılmasını ve vatandaşların sağlıklı bir şekilde ibadetlerini yerine getirebilmeleri için bu problemlerin halledilmesi gerekiyor” dedi.

Cami içinde yer alan kadın mescidinin de küçük olduğuna değinen Yetim, bayanların abdest alabilecekleri bir yerlerinin bile olmadığını belirterek caminin hala inşaat olan yerlerine de geceleri madde bağımlıların dadandığını vurgulayarak şöyle devam etti;

“ Kadın mescidimiz var ama küçük bir yer, orası hakkında da şikayetler tarafımıza bildirildi. Bayanların ibadet etmek için geldikleri alan dar ve küçük bir yer ayrıca abdest alabilecekleri bir lavabo yok. Cami içinde daha sonra inşa edilen kısımlar var, bunlar görüntü kirliliğine neden oluyor. Caminin çatı kısmına giden bir ara var o aranın kapatılması gerekiyor, madde bağımlıları oradan çatıya tırmanarak esrar gibi maddeleri çatı üzerinde kullanıyor”.

Cami de ki şikâyetler üzerine konuşan Esnaf Mahmut Sarıkınacı Caminin daha düzenli kullanılması gerekildiğini esnafında dikkatli olmasını belirterek Allahın evine temiz gidilmeli diyen Sarıkınacı,

“ Esnaf olarak camimizi temiz kullanmamız lazım, bu cami hepimizin. Cami temiz olduğu sürece esnaf olarak daha rahat rahat ibadetimizi yerine getirebiliriz. Ayakkabımızın kiriyle camiye girmemeliyiz. Öyle kirli bir şekilde camiye girersek tabi ki halılar kirlenir koku verir. Burada ki esnaf camiye gelirken işinin kirini ister istemez camiye getiriyor. Namaza durduğunda elini de yere değdiriyor, kıyafetleri de o zaman bu halılar kararmaya ve koku yapmaya başlıyor” dedi.

Caminin halısını aynı yıl içinde 3 kez yıkattığını belirten Mahmut Sarıkınacı caminin çok kirli kullanılmasına çalışanların yetişemediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti;“ Bu yıl halıyı 3 kez yıkadık, ama baş edemiyoruz. Esnaf camisi budur. Elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Cami bünyesinde 3-4 kişi çalışıyor. Tuvalet kapılarının arkasını boyamaktan bıktık. Elinin pisliğini oraya süren var, ahlak dışı cümleler yazan var. Bunlar yakışık olmayan durumlar. Tuvalet taslarını kırıyorlar, ya da sigarayla deliyorlar, tuvaleti kirli bırakıp gidiyorlar. Ondan sonra burada çalışan adamlar suçlu oluyor. Çalışanlar ne yapsın her içeriye giren adamın başında duramazlar.”