Ömer Kapaklı Ve Ak Parti Adayları

29 Mayıs 2013 12:42

URFAPRESS yazarı Ömer N.KAPAKLI yazdı..İşte o yazı:Pazartesi-Salı günü Ankara'daydım.. Ankara'dan edindiğim izlenimleri ve bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum..  

AK PARTİ ADAYLARINI NASIL BELİRLEYECEK ?


Pazartesi-Salı günü Ankara'daydım.. Ankara'dan edindiğim izlenimleri ve bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum..

AK Parti Adaylarını nasıl belirleyecek?

Bu soruya hemen cevap vereyim.. 1 yılı aşkın bir süre önce AK Parti Genel Merkezi Türkiye genelinde tüm İlçe ve Belde Belediye Başkanlarına yönelik bir Anket yaptı..

İkinci Anketi geçtiğimiz ay yaptı..

AK Parti seçim sürecine kadar en fazla 3 anket daha yapacak.. Ancak ilk 2 Anket mevcut Başkanları kapsıyordu. Bundan sonraki süreçte İl, İlçeler için mevcut Belediye Başkanlarının yanısıra söz konusu Bölgeler için alternatif isimleri Ankete belirleyecek. Seçmen sayısına göre sayılar belirlenecek. Vatandaşa alternatif isimler bizzat sorulacak.. Böylece Anketlerin tümünde en fazla ismi belirtilen her Bölgede 3 isim Başkan Adaylığı konusunda bir engeli aşmış olacak..

Sürecin bir diğer boyutu Milletvekilleri.. Şanlıurfa'da AK Partinin 10 Milletvekili var.. Aday olacak kişinin en az 5 Milletvekilinin olurunu bir şekilde alması gerekiyor.. Yani Ankette yüksek dahi çıksa 10 Milletvekilinden söz gelimi 8-9 Milletvekili o kişiye karşıysa adaylık şansı büyük ölçüde ortadan kalkıyor..

Sürecin bir önemli ayağı da İl ve İlçelerdeki teşkilat.. Teşkilatında en az yüzde 50'sinin benimsemesi önemli..

Yani üç aşamalı önemli bir süreç.. Anket, Milletvekillerinin tavrı, Teşkilatların tavrı..

Diyelimki Eyyübiye Mahallesinden 40 tane aday adayı çıktı.. Bu süreçte bu kriterlere sahip 3 aday'ın ismi bizzat Başbakan Erdoğan'ın masasına gelecek..

Bu kriterlere uymayanlar otomotikmen elenmiş olacak..

Bu süreçlerde elbette Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Yardımcısı ve hem Bölgeden, hem Urfa'dan sorumlu Milletvekili Fatih Çiftçi'nin tutumu da çok önemli.

Sayın Menderes Türel ve Sayın Fatih Çiftçi haklı olarak tüm verileri en doğru şekilde değerlendirecekler.. Bu iki isim aday adayları değil AK Partinin kimle seçimi kazanma, kimle daha çok oy alabilir buna bakacak...Bu nedenle kim hangi Bölgeden sorumluysa kesinlikle bu aranan kriterlere uygun davranacaklar. Bölgeden sorumlu Milletvekilleri yapılacak seçimde AK Partinin alacağı her oyda, kazanacağı her Bölgede kendilerine de pay çıkaracaklar. Bu nedenle doğal olarak nerede nasıl başarılı oluruz sorusunu en ince ayrıntısına kadar bakacaklar ve en doğru adayı gösterme adına ellerinden gelen tüm çaba ve gayreti gösterecekler. Menderes Türel ve Fatih Çiftçi'ye de bu zorlu süreçte başarılar diliyoruz..

Bakan'ı olan İl'lerde elbette o il'in Milletvekili ve Bakan'ı liste hazırlanmasında etkili olacak.. Şanlıurfa Milletvekili ve Çalışma Bakanı Sayın Faruk Çelik'de bu nedenle liste belirlenmesinde önemli unsurlardan biri olacak..

Ancak bir şartla..

Sadece Sayın Bakan bu görevini sürdürecekse..

Benim Ankara'dan birçok önemli kaynaktan edindiğim net bilgi Çalışma Bakanı Sayın Faruk Çelik'in özellikle son dönemde Bursa'dan Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı istediği yönündedir.. Büyük ihtimalle de Sayın Çelik Bursa'dan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olacaktır..

Şayet Sayın Çelik Bursa'dan aday olursa o zaman Urfa'daki listeyle çok ilgilenmeyecek ve yukarıda belirttiğim alternatifler aday belirlemede etkili olacaktır..

Son Anket sonuçlarına gelince..

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın anket sonuçları kötü değil.. Hatta iyi demek de mümkün..

Ancak AK Partili İlçe ve Belde Belediye Başkanlarının anket sonuçları bırakın kötüyü, çok çok kötü..

Peki ankette kriter ne?

AK Parti hangi İl'de, hangi İlçe'de, hangi Beldede ne kadar oy oranına sahip olduğunu biliyor..

Örneğin Şanlıurfa'da bir İlçede AK Partinin oy oranı yüzde 60...

Şayet aynı ilçede AK Partili Belediye Başkanının ankette oy oranı yüzde 20'lerdeyse bu AK Parti Genel Merkezi tarafından değerlendirmerde ön plana çekiliyor.. Başkan'ın hiçde istenmediği sonucu ortaya çıkıyor..

AK Partinin oy oranının üzerinde Ankette oy alan bir Belediye Başkanının da tekrar aday olmasında en büyük engeli geride bıraktığını söylemek mümkün..

Genel Merkez Şanlıurfa'nın genelinde Parti oy oranına göre Başkanların çok az oy oranına sahip çıkmasının nedenlerini haklı olarak araştırıyor.

Yapılan son ankette Şanlıurfa Merkez dahil hiçbir ilçe ve Belde de Başkanların oy oranı AK Partinin oy oranının üzerinde olmadığını da ayrıca söylemem gerekiyor.

AK Partinin oy oranına en yakın kişi Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba...

Şanlıurfa Büyükşehir, Büyükşehir'e bağlı Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye ile 10 İlçede özellikle Haziran-Ekim ayının büyük önem taşıdığını da belirtmem gerekiyor..